Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Kabelkrant 15 juni 2019

Zaterdag 15 juni

Dit is de kabelkrant van de Lokale Omroep Krimpen die dagelijks actueel wordt uitgezonden via het kabelnet in Krimpen aan den IJssel.
Nieuws en/of berichten kunt u sturen per E-mail naar info@lokaleomroepkrimpen.nl of
LOK, red. kabelkrant, postbus 279, 2920 AG Krimpen a/d IJssel. tel. 0180 552111. www.lokaleomroepkrimpen.nl.

Direct kabelkrant nieuws lezen of nieuws van vorige dagen: www.lokaleomroepkrimpen.nl/kabelkrant.

Het weer

Zaterdag:
Regen trekt weg, 's middags zonnige perioden, toch kans op een bui.
Temperatuur: 21 graden.
Matige wind draaiend van west tot zuidwest.
Vannacht droog en vrij helder.
Temperatuur 12 graden.
Zondag:
Meestal droog, zonnige perioden.
Temperatuur: 21 graden.
Matige zuidwestenwind, kracht 2.

Truckrun 2019

Om een uur of één vertrokken er 95 vrachtwagens van het evenemententerrein bij De Tuyter om te beginnen, ieder met een passagier aan boord, aan een feestelijke rondrit door de Krimpenerwaard.

Papa krijgt weer sokken

Hooguit €25 geven de meeste Nederlanders uit aan hun vader voor Vaderdag deze zondag. Dat concludeert Bol.com uit de aankopen van de afgelopen tijd. Veel vaders kunnen sokken, een scheerset of douchegel verwachten. Daarnaast is ook de Chromecast 3 van Google, een gadget waarmee films, muziek en websites naar de tv zijn te streamen, populair. Boeken zitten dit jaar niet meer in de cadeautoptien.
Concurrent Coolblue meldt dat de afgelopen dagen veel boormachines, powerbanks en airpods zijn verkocht.

Wangedrag in de Kamer

De Tweede Kamer buigt zich over de regels voor het parlementaire debat. Daarbij kijkt een commissie of de Kamer strengere maatregelen moet nemen tegen leden die de orde verstoren, zoals onlangs nog met Denk-Kamerlid Selcuk Östùrk. De Kamer wil niet aan een schorsing voor langere tijd. Vroeger kon dat wel. Het schorsen van een Kamerlid voor langere tijd werd in 1994 als regel geschrapt. Nu ziet de Kamer `geen heil` in dergelijkestraffen zegt Kamervoorzitter Khadija Arib. Want schorsing betekent niet alleen dat een gekozen volksvertegenwoordiger niet aan het debat kan deelnemen, ook verliest hij zijn stemrecht.

Wandelstok tegen afval in het bos

Wandelaars in het Amsterdamse Bos kunnen bij informatiecentrum De Boswinkel voortaan een zogenoemde Clean-Walk-wandelstok lenen. Zij kunnen met deze prikker meehelpen blikjes, pakjes, plastic flesjes en ander vuil uit het bos te verwijderen. Het Amsterdamse Bos zet de leenwandelstokken in om wandel- en natuurliefhebbers te betrekken bij het schoonhouden van de omgeving. De Claen-Walk-wandelstok is een Nederlandse uitvinding en het afval blijft hangen dankzij een speciale kartelpunt. Een centimeter op de stok toont aan hoe groot de afvalbuit na een wandeling is.

Pas op: monsterteek!

Net over de grens is een handvol monsterteken aangetroffen. Deze enorme hyalomma/teken gedijen bij warm weer en lijken de Duitse winter te hebben overleefd. Volgens bioloog Arnold van Vliet is de komst van de reuzenteek slechts een voorbode van wat ons door klimaatverandering nog meer te wachten staat.
De hyalomma-teek kan gevaarlijke ziekten overbrengen. Zo kunnen de beestjes het virus dat Krim-Congo-koorts veroorzaakt bij zich dragen. Dit virus verspreidt zich via bloed- en lymfebanen en leidt tot leverschade.

Hennepkwekerij bij kliniek

Zijn psychiatrische patiënten in Den Dolder er heimelijk in geslaagd een grote hennepkwekerij te runnen op het terrein waar ze behandeld worden? De poltie onderzoekt of de vondst van zo'n vijfhonderd wietplanten een 'inside job' is.

De planten zijn inmiddels vernietigd. De politie meldt onderzoek te doen, maar nog niemand te hebben kunnen aanhouden.

SP tegen rekeningrijden 1/2

De politieke steun voor rekeningrijden brokkelt af. De SP keert zich af vn het idee voor een kilometerheffing voor automobilisten. "Mensen die geen alternatief hebben voor autorijden, moeten we niet willen afstraffen. Veel automobilisten vrezen dat rijden nog duurdergaat worden door de invoering van een kilometerheffing", zegt SP-Kamerlid Cem Lacin. "Het is mooi als we mensen uit de auto kunen krijgen, maar niet door ze te beboeten." Rekeningrijden staat weer in de belangstelling nu een groep uit de wereld van het vervoer het plan weer van stal heeft gehaald.

SP tegen rekeningrijden 2/2

De socialisten waren in 2017 bij de Tweede Kamerverkiezingen nog voorstander van rekeningrijden. De SP wil nu eerst dat het openbaar vervoer buiten de stad weer een 'reèeel alternatief' voor de auto wordt, voordat gesproken kan worden over rekeningrijden. "Sinds de privatisering van busmaatschappijen is er steeds meer sprake van verschraling", stelt Lacin. Rekeningrijden zou volgens de oppositiepartij nu voor 'vervoersarmoede' kunnen zorgen, zeker in gebieden waar bijvoorbeeld geen bus komt.

Kinderzegels terug in de tijd

Het is een bijzondere zegel, en dat is het. De vader van Dik Trom zou het gezegd kunnen hebben nu zijn zoon één van de hoofdrolspelers is op de kinderpostzegels van dit jaar. Naast het gezellige en slimme dikkerdje uit de bekende kinderboeken van C. Joh. Kieviet staan meer nostalgische kinderhelden op de zegels die dit jaar door basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 aan de deur worden verkocht. Ook de hoofdpersonen uit De Kameleon, De Drieling, Kruimeltje en Pietje Bel prijken op de ontworpen zegels. Thema dit jaar is: 'Kinderen in de daklozenopvang'.

Oudste röntgenfoto's duiken op

In de collectie van Teylers Museum in Haarlem zijn negen röntgenfoto's gevonden die in 1895 door Wilhelm Röntgen zelf zijn gemaakt. Te zien is onder meer de hand van zijn vrouw Bertha. Het zijn volgens het museum de oudste röntgenfoto's die er zijn. De foto's bleken zich te bevinden in de nalatenschap van Nobelprijswinnaar Hendrik Anton Lorentz, die een eeuw geleden ook directeur was van Teylers Natuurkundig Laboratorium. Na zijn dood in 1928 gingen er duizenden stukken uit zijn archief naar Teylers en die worden nu geregistreerd. Het museum toont de foto's tot en met 14 juli.

Oranje leeuwinnen tegen Afrikaanse leeuwinnen

Ja, want de dames van Kameroen vinden dat ze ook dit soort katachtigen zijn. Dat wordt dus grauwen en snauwen vanaf 3.00 uur vanmiddag in Valenciennes. Minstens 13.600 Nederlandse fans zullen de wedstrijd bijwonen. De KNVB heeft alle kaarten die het toegewezen heeft gekregen verkocht. Omdat ook via de FIFA kaarten verkrijgbaar zijn, zou het goed kunnen dat er in totaal zo'n 20.000 Oranje-supporters aanwezig zijn in Valenciennes, dat slechts op drie uurtjes rijden van Utrecht ligt. De tv-uitzending van de wedstrijd is vanaf 14.50 uur te zien op NOP1.

Surf Rock

Voor de vierde maal wordt bij de Surfplas, Krimpen aan de Lek, het muziekfeest "Surf Rock and Blues Festival" georganiseerd.
Houdt de 14de, 15de en 16de juni vrij, want dan is het genieten geblazen.
De toegang tot het festival is gratis!

Voor meer informatie zie de website: WWW.SURF-ROCK.NL.

Midzomeravondconcert 1/3

Op zaterdagavond 15 juni geeft het concertorkest van muziekvereniging Concordia voor de 3e keer een sfeervol Midzomeravondconcert in de tuin van de IJsseldijkkerk, IJsseldijkkerk 232 te Krimpen aan den IJssel. Er treden dit jaar 3 professionele solisten op met het orkest. Het theatrale pianoduo Beth en Flo verzorgt samen met het concertorkest een afwisselend programma, waaronder in quatre mains de "Rhapsody in Blue" en de "Three Preludes" van George Gershwin.

Midzomeravondconcert 2/3

Uit de West Side Story zullen o.a. "Somewhere" en "I feel Pretty" van Leonard Bernstein worden vertolkt door sopraan Anneke Luyten. Ook zingt zij hetprachtige "I shall love but thee" van Jan van der Roost.
B ij slecht weer zal er worden uitgeweken naar de grote aula van het Krimpenerwaard College. Het concert vangt aan om half negen 's avonds en duurt zonder pauze tot ongeveer tien uur.

Midzomeravondconcert 3/3

Na afloop is de kerk open voor een gezellige nazit. Tijdens de inloop vanaf 20:00 uur en na afloop zijn er drankjes te verkrijgen. Het concert is gratis toegankelijk. Je kunt ook een tafel met 6 zitplaatsen reserveren voor Euro 90,- voorzien van enkele flessen wijn en hapjes. Voor de telefonische bestelling van een tafel even bellen met Huib Neven, tel. 06 51122623 of Ries Jansen, tel. 06 21280940 of
e-mailadres: riesyvonne@kpnplanet.nl

De Kerken Spreken via LOK-radio

De uitzending van de kerken wordt zondag 16 juni verzorgd door de Rehobothkerk
Van 09.30-10.00 uur is er het kinderprogramma.

Om 11.00 uur wordt er overgeschakeld naar de Rehobothkerk voor de rechtstreekse uitzending van de kerkdienst.
Voorganger is ds. P. Molenaar.

Eerste mis in Notre Dame na brand

In de Notre Dame in Parijs wordt voor het eerst sinds de verwoestende brand in april een mis opgedragen. Dat gebeurt in een kapel achterin de kathedraal. De 30 genodigden moeten voor de veiligheid een bouwhelm op. Elk jaar wordt op 16 juni de inwijding van het altaar van de kerk herdacht, en de aartsbisschop wilde die gebeurtenis ook dit jaar met een mis gedenken. De oorzaak van de brand is nog steeds niet vastgesteld. De kerk wordt verstevigd, maar is nog niet veilig. De restauratie moet volgend jaar beginnen. Van de toegezegde 840 miljoen is pas 80 miljoen binnen.

Vaderdag niet voor iedere papa

De jongste vader ooit was, voor zover bekend, de Britse Sean Stewart. Die bezwangerde in 1998 op 11-jarige leeftijd een buurmeisje van 15 en werd een maand na zijn 12de verjaardag papa. Om dat te 'vieren' kreeg hij een dag vrij van school.

Elf jaar later zat hij in de bak, had hij zoon Ben al vele jaren niet gezien en was mama verdergegaan met een andere man...

Pruiktaks

De regering van Tanzania heeft bijna het halve land boos gemaakt. Er is een belasting op pruiken en extensions ingesteld, en daar zijn Tanzaniaanse vrouwen woest over. "Het is alsof ze ons straffen omdat vrouwen er graag mooi uitzien", sputterde een boze Tanzaniaanse in gesprek met de BBC.
Een kapster voorziet veel huwelijksproblemen: "Nu gaan vrouwen wellicht hun haar afknippen, wat zou kunnen leiden tot scheidingen, omdat mannen nu eenmaal graag een vrouw met lang haar hebben.

Door dik en dun

Lu Zikuan uit China werd nogal gepest op school, nadat hij in een paar maanden kilo's was aangekomen. Tot de elfjarige Zikuan vertelde dat zijn vader aan leukemie leed en hij de enige in de familie was die hem kon helpen door beenmerg voor een transplantatie af te staan. Daar moest hij wel vijftig kilo voor wegen. Een hele strijd, maar inmiddels zit hij op 44 kilo en is hij al veertien kilo zwaarder. Hij eet vijf maaltijden per dag. Dat hoeft Zikuan niet zelf te betalen, dat doen zijn klasgenootjes. Die staan inmiddels vierkant achter hun superheld.

Kerkdiensten zondag 16 juni 1/5

IJSSELDIJKKERK

10.00 uur:Ds. C. Baggerman
18.30 uur:Dienst in de Rank

DE RANK
10.00 uur:Ds. M.D. van der Giessen
18.30 uur:Dr. G. den Hartogh

Kerkdiensten zondag 16 juni 2/5

DE ARK

10.00 uur: Dr. G. den Hartogh
18.30 uur: Dienst in de Ark

DE WINGERD
10.00 uur: Ds. A. Verbaan-v.d. Heuvel

Kerkdiensten zondag 16 juni 3/5

IMMANUELKERK
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

10.00 uur:Ds. D. J. van Diggele
16.30 uur:Ds. J.B. de Rijke

De TUYTER
Evangelische Gem. Krimpen
10.00 uur: Getuigenisdienst

Kerkdiensten zondag 16 juni 4/5

REHOBOTHKERK

09.00 uur:Ds. P. Molenaar
11.00 uur:Ds. P. Molenaar

16.30 uur:Ds. J.A.W. Verhoeven
18.30 uur:Ds. J.A.W. Verhoeven

Kerkdiensten zondag 16 juni 5/5

DE BRON
Parochie Heilige Maria Koningin

11.00 uur:Woord-Communiedienst
o.l.v. parochianen
I. van Os
Samenzangkoor

Hongersnood dreigt voor 10.000.000 mensen 1/4

In zuidelijk Afrika bedreigt de aanhoudende droogte de voedselzekerheid van bijna 10 miljoen mensen. het is de ergste droogte in 38 jaar. Ook in Namibië is het mis. Hier kampt een kwart van de bevolking met voedseltekorten. De overheid spreekt een nationale ramp.
Normaal gesproken regent het in Namibië, één van de droogste landen van Afrika, tussen oktober en maart. Dit jaar pakte het anders uit. Er viel de afgelopen maanden zo weinig regen dat de graanoogst van 2019 waarschijnlijk 53% lager zal uitvallen dan het jaar ervoor.

Hongersnood dreigt voor 10.000.000 mensen 2/4

Volgens het Global Disaster Alert and Coordination System (GDACS), een samenwerkingsinitiatief van de Verenigde Naties en de Europese Commissie dat werelwijd rampen moet helpen voorkomen, gaat het om de ergste droogte in 38 jaar.
Ook de veeteelt heeft het zwaar, vertelt de minister. "De afgelopen zes maanden zijn er 60.000 koeien, geiten, paarden en ezels verhongerd doordat er niets te eten en te drinken was."

Hongersnood dreigt voor 10.000.000 mensen 3/4

Hiermee staat de voedselzekerheid van één op de vier Namibiërs, zo'n 700.000 mensen inclusief 109.000 kinderen onder de vijf jaar, op het spel. Voor de overheid was dit reden genoeg om in mei de noodtoestand uit te roepen.
"Met het oog hierop heeft het kabinet een nieuw noodfonds van 34 miljoen euro ingesteld en goedgekeurd", zegt Nandi-Ndaitwah. "Dit geld zal worden gebruikt om getroffen huishoudens en gedupeerde boeren te ondersteunen."

Hongersnood dreigt voor 10.000.000 mensen 4/4

Door de droogte neemt ook het aantal aanvallen op mensen door wilde dieren toe. Olifanten, leeuwen moeten in toenemende mate op zoek naar waterbronnen waar ook het vee gebruik van maakt. Namibië is niet het enige getroffen land in zuidelijk Afrika. Volgens de Verenigde Naties hebben zo'n 9,6 miljoen mensen in Angola, Botswana, Zambia, Malawi, Zimbabwe, en delen van Zuid-Afrika onvoldoende te eten als gevolg van de droogte. China, India, Algerije en de VS hebben hulp aangeboden.
Ontleend aan De Telegraaf, vrijdag 14 juni 2019.

Lokale Omroep Krimpen

Naast deze kabelkrant produceert de Lokale Omroep Krimpen (LOK) dagelijks ook radiouitzendingen.
LOK-Radio is te ontvangen via:

- Kabel93.1 MHzin stereo met RDS
- Ether106.0 MHzin stereo met RDS
Heeft u berichten, stuur deze naar:
LOK, Postbus 279, 2920 AG Krimpen aan den IJssel,
tel: 55 21 11.
E-mail: info@lokaleomroepkrimpen.nl,
Info: www.lokaleomroepkrimpen.nl.

RADIO-UITZENDINGEN LOK 1

Maandag
09.00 - 12.00: Goedemorgen Krimpenerwaard
13.00 – 15.00: Kijk op Krimpen H
19.00 – 20.00: Dat ons loflied vrolijk…
20.00 – 21.00: Kunst en cultuur
21.00 – 22.00: Jazz op de maandagavond
23.00 - 24.00: De Late Avond
Dinsdag
09.00 - 12.00: Goedemorgen Krimpenerwaard
19.00 – 21.00: Molukse uurtjes
23.00 - 24.00: De Late Avond

RADIO-UITZENDINGEN LOK 2

Woensdag 09.00-12.00: Goedemorgen K'waard
19.00-20.00: Radio 6
20.00-22.00: PopShop
23.00-24.00: De Late Avond
Donderdag 09.00-12.00: Goedemorgen K'waard
20.00-22.00: Decennium Dick.
23.00-24.00: De Late Avond
00.00-01.00: 'k Zal Zijn lof ...'
Vrijdag 09.00-10.00: Dat ons loflied.. H
10.00-11.00: Lok klassiek
11.00-12.00: Kunst en Cultuur. H
20.00-22.00: PopShop. H
23.00-24.00: De Late Avond

RADIO-UITZENDINGEN LOK 3

Zaterdag
10.00 - 12.00 uur: Kijk op Krimpen, nieuws en info
13.00 - 14.00 uur: Happy Hour
14.00 - 18.00 uur: IJsselsport
17.00 - 18.00 uur: Uit de kast (1e en 3e za, vdm)
Zondag
00.00 - 01.00 uur: 'k Zal zijn loflied. H
09.30 - 12.00 uur: De kerken spreken
12.00 - 13.00 uur: Lok klassiek. H
13.00 - 17.00 uur: IJsselsport
18.30 - 20.30 uur: De kerken spreken: Sionskerk
21.00 - 22.00 uur: Jazz op de maandagavond. H

Pagina 15-6-2019 13:24:29