Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Terugblik op de Klimaatweek

6 november 2023 Dick de Klerk Decennium Dick

2023-11-06 kledingruil (john Wijntjes)

(Foto: John Wijntjes)

Tijdens de Nationale Klimaatweek pakt Krimpen aan den IJssel al jaren flink uit. Ook dit jaar deden Krimpenaren mee met allerlei duurzame activiteiten.

Wethouder Duurzaamheid Wubbo Tempel: ‘Mooi om te zien dat er steeds meer organisaties en inwoners aanhaken. Zo is er voor ieder wat wils te doen. We laten zien hoe breed duurzaamheid is. En hoe leuk het kan zijn om een duurzame stap te zetten.’

Kralen, kerkdienst en kledingruil

Dit jaar werd er bijvoorbeeld kleding geruild in De Tuyter. Bij de Wereldwinkel maakten jong en oud armbandjes van hergebruikte kralen. Ook waren er 2 duurzame kerkdiensten en een avond over duurzaam eten. Jonge Krimpenaren deden mee aan leuke en leerzame klimaatspellen en op basisscholen was er klimaatles.

Klimaatburgemeester prikt afval

Krimpen kiest traditiegetrouw ook een jonge Klimaatburgemeester. Afgelopen week droeg Janita de Bruin (11 jaar) de duurzame burgemeestersketting. Ze opende de Klimaatweek en gaf het startsein voor de Klimaatspelen. Ook hielp ze mee met afvalprikken bij de actie van KrimpenSchoon. ‘Het afvalprikken vond ik het allerleukst, dat is gewoon heel belangrijk. Ik kreeg ook een eigen afvalgrijper en -ring mee. Zo kan ik ook in mijn eigen buurt aan de slag.’

2023-11-06 - Afvalrace (John Wijntjes)

(Foto: John Wijntjes)

Krimpen geeft gul

Een bijzonder onderdeel van de week was de inzameling van warme kleding en dekens door Stichting Kracht door Delen. Zij zorgen dat de tweedehands spullen terecht komen bij wie dat goed kan gebruiken. En Krimpen liet zich van haar warme kant zien. Lara Corda van Stichting Kracht door Delen: ‘De actie is een groot succes. De hele week kwamen mensen spullen brengen.’ De loods op de Stormpolder staan inderdaad heel veel dozen en tassen. De tassen van Klimaatburgemeester Janita en wethouder Tempel pasten er gelukkig nog bij.

Volgend jaar weer een Klimaatweek

Intussen kijkt organisator Krimpen Duurzaam – initiatief van de gemeente – alweer uit naar volgend jaar. Iedereen die dan wel een duurzame activiteit wil organiseren, kan zich aanmelden via info@krimpenduurzaam.nl.

Ander nieuws van Decennium Dick

Decennium Dick op 30 november

Marcel Dekker wint de 24H van Nederland

Terugblik op de Klimaatweek

Klimaatburgemeester in de studio

Deze week in Decennium Dick

Meer nieuws in het archief van: Decennium Dick

Meer informatie

Meer informatie over de LOK programma's bij dit artikel: Decennium Dick