Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Informateur stelt coalitie voor van Stem van Krimpen, SGP, Leefbaar Krimpen en CDA (video-update)

9 april 2018 Dick de Klerk Decennium Dick Kijk op Krimpen

DSC08694

Informateur Paul van den Eijnden geeft het advies dat Stem van Krimpen, SGP, Leefbaar Krimpen en het CDA samen de formatiefase ingaan en werken aan een coalitieakkoord. Dit is het resultaat van twee gespreksrondes die Van den Eijnden heeft gehouden met alle aan de verkiezingen deelnemende partijen.

Waarom deze coalitie?

Uit de gesprekken met de informateur zijn drie partijen naar voren gekomen die met elkaar onderhandelen: Stem van Krimpen, SGP en Leefbaar Krimpen. De lokale partijen hebben, net als in de rest van het land, ruim gewonnen. Daarnaast heeft de inzet van de SGP-wethouder de partij 500 stemmen meer heeft opgeleverd dan 4 jaar geleden.
De onderhandelaars vinden het wenselijk om het aantal partijen voor de coalitie uit te breiden met het CDA. Redenen hiervoor zijn de bestuurskracht en om een gebalanceerde afspiegeling te krijgen tussen confessionele  partijen en de lokale partijen. De vier mogelijke coalitiepartners hebben het vertrouwen in elkaar uitgesproken om de komende jaren samen te werken.

Hoe nu verder?

In de komende weken gaan de mogelijke coalitiepartijen verder in gesprek met elkaar. In de formerende gesprekken betrekken ze alle raadsfracties op inhoud. Dat doen ze nog in een nader te bepalen vorm. 

De partijen gaan met elkaar in gesprek over de –volgens hen belangrijkste– onderwerpen: zondagsopening/evenementen, woningbouw/centrumplan, bereikbaarheid en sociaal domein. Daarnaast komen de onderwerpen duurzaamheid,  financiën, onderwijs en visie Krimpenerwaard aan bod.

Proces na de verkiezingen

In Krimpen aan den IJssel hebben de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart geleid tot de volgende zetelverdeling: Stem van Krimpen 5 zetels, SGP 5 zetels, Leefbaar Krimpen  5 zetels, VVD 2 zetels, CDA 1 zetel, CU 1 zetel, PvdA  1 zetel en D66 1 zetel.

Voorafgaand aan de verkiezingen hebben de deelnemende partijen afgesproken dat de grootste partij een informateur voordraagt die voldoende draagvlak heeft bij de andere partijen. 
Stem van Krimpen heeft –als grootste partij– Paul van den Eijnden als informateur voorgedragen. De informateur heeft onderzocht welke partijen met elkaar een coalitie willen en kunnen vormen. In het formatieproces vinden de partijen het belangrijk dat het proces zorgvuldig verloopt en het daardoor iets langer kan duren. 

Aandacht van de Lokale Omroep Krimpen

De komende tijd zullen we als Lokale Omroep Krimpen het proces van na de verkiezingen zo goed mogelijk proberen te volgen. Aanstaande donderdag in Decennium Dick en aanstaande zaterdag in Kijk op Krimpen uitgebreid aandacht voor de formatie die gaat volgen. Zo hebben we gesproken met de informateur en de 4 fractievoorzitters. 

Ander nieuws van deze programma's

Deze week in Kijk op Krimpen

Special FM - eenmalige speciale uitzending

Zomerse 50

Wethouders te gast bij Kijk op Krimpen

Nieuwe wethouders zaterdag te gast in Kijk op Krimpen

Meer nieuws in het archief van: Decennium Dick | Kijk op Krimpen

Meer informatie

Meer informatie over de LOK programma's bij dit artikel: Decennium Dick | Kijk op Krimpen