Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Weerbericht vanaf 6 juli door Jan Dekker

6 juli 2024 Niels van der Steenhoven Kijk op Krimpen

2024-07-05 Weerbericht (Jan Dekker)

Deze tweede zomermaand heeft nog niet 1 droog etmaal opgeleverd. Donderdag was het zelfs heel nat met een totale hoeveelheid neerslag van rond de 13 liter per m2. Dan is het des te vreemder dat donderdag ook de zonnigste van deze week was. Dan kan je al raden hoe dat komt: de regen voel in de nacht naar donderdag en in de vroege ochtend. Dus die dag zal bij velen niet in geheugen zitten als een verregende dag. De temperatuur blijft maar op een onder gemiddeld niveau.  Alleen maandag tikte het kwik even de 20 graden aan, maar daarna werd dat niveau niet meer gehaald. Juli begint dan ook ruim 3 graden kouder dan het langjarig gemiddelde.

De barometer is de afgelopen dagen aan een dalende tendens bezig en die was al niet bijster hoog. Momenteel staat er 997 Hpa op het apparaat en dat is voor het zomerseizoen niet bepaald gebruikelijk.

Ons weer wordt dan ook bepaald door depressies die meerdere storingen onze kant op sturen. De kern van zo’n depressie ligt momenteel boven het oosten van Gr. Br. Door ontwikkelingen daar omheen diept deze depressie heel sterk uit. Dus de luchtdruk wordt nog steeds lager. Dat gaat veel wind geven in ons aandachtsgebied. Een ZW wind trekt in de loop van de ochtend aan tot krachtig, 5 a 6 op de schaal van Bft. Daarbij nadert een regengebied met daarin buien die van west naar oost trekken. Het zwaartepunt van de regen ligt op vanochtend. Daarna blijft het een paar uur droog en komt de zon regelmatig tevoorschijn. In de loop van de middag neemt de buiigheid weer toe en dan wordt ook het hoogtepunt van de windkracht verwacht. De totale hoeveelheid regen zal overigens niet veel hoger zijn dan 5 mm. Voor het noorden en westen van Nederland wordt code geel afgekondigd voor zware windstoten. De maximum temperatuur voor vandaag is 19 graden. En dat valt dan, gezien het karakter van het weer nog enigszins mee.

Tegen de avond wordt het iets rustiger in de atmosfeer, maar windstil zal het zeker niet zijn. Het blijft dan op de meeste plaatsen droog en voordat ie ondergaat krijgen we de zon nog regelmatig te zien. Ook in de nacht naar zondag  is geen regen te verwachten. Morgenochtend vroeg is de TP gedaald naar zo’n 13 graden. 

We krijgen dan een nogal bewolkte ochtend met slechts af en toe zon. De kans op regen is dan klein. En die blijft klein tot halverwege de middag. Daarna zullen er her en der weer buien vallen. Die mogelijkheid blijft tot in de vooravond bestaan. En een enkele bui kan vergezeld gaan met een klap onweer. Bij een matige ZW wind, een stuk minder krachtig dan vandaag dus, wordt het maximaal 18 graden. Wat dat betreft nauwelijks verschil met vandaag, maar zonder die stevige wind zal het morgen aangenamer zijn. 

Het begin van de nieuwe week ziet er wisselvallig uit, maar maandag lijkt een droge dag te worden met naast de nodige wolken ook ruimte voor de zon. Voeg daarbij een zwakke ZW wind die minder frisse lucht aanvoert, waarin het 22 graden kan worden, en je hebt een van de betere dagen van de week. Dinsdagochtend de meeste kans op regen, in de middag waarschijnlijk droog en wat zon. Het meest opmerkelijke van die dag is dat met een tijdelijk O wind heel warme lucht wordt binnen geblazen. 27 graden kan het worden. In een onstabiele atmosfeer leidt dat vaak tot onweer en afkoeling. En ja hoor, woensdag vaak buien met kans op onweer. Op die dag weer ZW wind met een maximum van 23 graden. In de tweede helft van de week stroomt opnieuw koelere lucht binnen waarin de max TP rond de 21 graden zal liggen. Dat is een periode met wat meer H invloeden, maar hoeveel meer precies is nog onduidelijk. Dat betekent dat die dagen uiteindelijk toch warmer en zonniger zouden kunnen uitpakken. Ik zeg het er maar bij, zeker in een zomer die tot nu toe behoorlijk tegenvalt.

En nu kan ik wel proberen nog wat verder vooruit te kijken, naar de tweede helft van juli bijvoorbeeld, maar gezien de onzekerheid voor het weer later deze week, waag ik me daar maar niet aan. Ik zocht even steun bij oude spreuken voor wat betreft de meteo toekomst, en die heb ik gevonden. De uitkomst is niet bemoedigend, wel eerlijk:

Vandaag de naamdag van de heilige Godelieve.

Regen op sint Godelieve,
Zal u drie weken van water gerieven. 

Daar ben je lekker klaar mee.

Jan Dekker

Ander nieuws van Kijk op Krimpen

Voorbereidingen voor Krimpen 750 jaar

Dolmans den Boer is de nieuwe groenaannemer in Krimpen

Wandeltocht Pieterpad

Behandeling kadernota Krimpen

De uitagenda voor juli en augustus

Meer nieuws in het archief van: Kijk op Krimpen

Meer informatie

Meer informatie over de LOK programma's bij dit artikel: Kijk op Krimpen