Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Koor Jade in de Spotlight

6 november 2023 Dick de Klerk

Jade_04112023_©LaurensMorel_Z5B_1113 kopie

Koor Jade uit Krimpen aan den IJssel bestaat 30 jaar! En dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan! Tijdens de jubileumconcerten op 4 november zat 's middags en 's avonds de theaterzaal van de Tuyter bomvol enthousiast publiek. Koor Jade liet het beste van zichzelf zien en horen. Het was een zeer gevarieerd programma: niet alleen qua repertoire maar ook qua presentatie. (foto: Laurens Morel)

Naast 'gouwe ouwe' stukken zoals: “Wat is mijn hart” en “Stil in mij” brachten ze ook mooie nieuwe stukken als “Hijo de la luna”, “Faith” en “Door de Wind”. Het lied “Zing dan” (van Jenny Arean) werd gezongen met begeleiding van de Russische violiste Ruzana Tsymbalova.

Naast koor Jade verzorgde ook de bekende Nederlandse gitarist Age Kat een geweldig gastoptreden samen met zijn band.

In de aanloop naar de concerten, is door het koor hard gewerkt aan de zang en de presentatie. Karin Schipper, dirigente en oprichtster van het koor: “Twee keer per week kunnen de koorleden komen repeteren. Er wordt hard gewerkt aan de zuiverheid van de veelal driestemmige stukken. Zo is er af en toe een speciale repetitieavond om aan de zangtechniek te werken. Daar worden we allemaal beter van!” Ook over de presentatie wordt nagedacht en de hulp ingeroepen van mensen die verstand hebben van koorregie. Want ook de presentatie geeft een lied een extra dimensie mee: het beleven van de tekst en ook humor spelen zo een rol.

Het koor zingt nooit mee met een bandopname. De muzikale begeleiding wordt door Karin op de piano verzorgd, geregeld aangevuld met gitaarbegeleiding door vaste gitarist Henk Elderson.

En gaat Jade nu uitrusten na deze optredens? Lachend vertelt Karin dat dat zeker niet het geval is: “Zingen verbindt, ontspant en geeft je energie! Dus we gaan in de week na de concerten weer gewoon repeteren. Op zaterdag 9 december staat het eerstvolgende optreden alweer gepland. Tijdens het oogstfeest in Krimpen aan den IJssel zullen we twee optredens verzorgen.”

En ook voor volgend jaar staan er al een paar optredens in de agenda van de dames. Er valt de komende maanden dus nog genoeg te oefenen aan oud en nieuw materiaal, zodat er weer mooie optredens kunnen worden neergezet. Wie geen kaartje meer had kunnen bemachtigen voor de jubileumconcerten, krijgt dus zeker een nieuwe kans om te gaan luisteren. Hou Koor Jade in de gaten!