Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Goedkope theepot blijkt half miljoen waard

24 februari 2018 Alfons Schramm Happy Hour

theepot Een Britse koopjesjager tikte een theepot op de kop voor 15 pond (net geen 17 euro), maar hij had nooit verwacht dat het ding meer dan een half miljoen euro op zou brengen. Er zat zelfs niet eens een deksel op.

De man, die graag anoniem wil blijven, kocht de theepot in een opwelling op een rommelmarkt. Het stuk servies had geen deksel en was aan het oor duidelijk gelijmd. De koper dacht ook dat het niet veel waard was, maar bracht het voor de zekerheid toch naar expert Clare Durham van veilinghuis Woolley & Wallis.
Die stelde al snel vast dat het porselein niet van Britse afkomst is en besloot verder onderzoek te doen. Uiteindelijk kon ze de pot linken aan John Bartlam, die 250 jaar geleden naar Amerika vertrok om ze daar de kunst van het pottenbakken te leren. Volgens de overlevering was hij verantwoordelijk voor het eerste porselein in de Verenigde Staten en zijn werk was erg gewild. Hij maakte echter niet veel stukken, want hij overleed niet lang na zijn aankomst tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. 
Dat alles maakt de theepot in kwestie dan ook erg zeldzaam. Het veilinghuis schatte de waarde op zo'n 20.000 tot 55.000 euro, maar de uiteindelijke verkoopprijs overtrof alle verwachtingen. 
Toen de pot uiteindelijk geveild werd ontstond er een ware biedoorlog. Uiteindelijk trok het Metropolitan Museum of Art uit New York aan het langste eind: de theepot zal in hun collectie terechtkomen en daar had het museum maar liefst 575.000 pond (650.000 euro) voor over. 
Volgens het veilinghuis gelooft kan de koopjesjager nog steeds niet geloven dat zijn theepot zoveel waard is. ,,Hij is erg gelukkig en dankbaar'', schrijft de Daily Mail. ,,Hij is helemaal geen professionele antiquair, hij doet zo'n dingen eerder als hobby.'' Kom, wanneer gaan wij naar een rommelmarkt?

In deze Happy Hour draaien we vanzelfsprekend iets van het "Vinyl van de Maand " van Gruppo Sportivo. We gaan er zelfs twee tracks van draaien in het item "Jukebox Giants"!
Op deze middag komt Thea Koolmees van de Vocal Group JADE langs om over het 25-jarig bestaan te praten. 2015 jade Vocal Group JADE bestaat komende donderdagavond 8 maart precies 25 jaar! In de grote zaal van het Isala theater in Capelle aan den IJssel zal JADE een spetterend, sfeervol en ontroerend mooi concert geven. JADE is een swingend koor uit Krimpen aan den IJssel en is samengesteld uit twee groepen die elk op een andere dag repeteren. JADE zingt jazzy nummers, romantische ballads, close harmony stukken en popsongs van o.a. Stevie Wonder, Robbie Williams en Aretha Franklin. Maar daarnaast zingt Jade ook Nederlandstalig werk van o.a. Bløf, gospels en stukken uit musicals zoals Fame, Miss Saigon of Jesus Christ Superstar. 

De LOKSCHIJF is: Little Riddle - Kita Menari. Kita_Menarie Het is een redelijk nieuwe naam in de Nederlandse popmuziek: Kita Menari. Deze band heeft zijn naam te danken aan de bijna-doodervaring van frontman Micha. "Ik was aan 't duiken op vakantie in Maleisië toen mijn zuurstoffles er opeens mee ophield. Gelukkig kon ik op tijd naar boven zwemmen, maar het bleek dus dat beide slangetjes van de fles niet werkten. De duikexpert die erbij was zei ook dat het als iets eerder of later was gebeurd, ik het misschien niet had gehaald." 
En wat doe je na zo'n intense ervaring? Dan vier je keihard het leven! "Ik heb gefeest als nooit tevoren en ietwat beschonken de woorden Kita Menari op een blaadje geschreven die avond. Dat vond ik de volgende dag en een local vertelde me dat het 'wij dansen' betekent in het Maleisisch. Nou, dat moest 'm zijn, de naam van m'n band. Wij willen muziek maken waarmee je het leven viert." En dan word je met "Little Riddle" LOKSCHIJF!little Riddle

Veel luisterplezier!

 

Ander nieuws van Happy Hour

Zoon begraaft zijn vader in gloednieuwe BMW

Agent had beloofd iets geks te doen als leerling betere punten haalt

Gevraagd: Ivm. vakantie echtgenote iemand die contactlens plaatst

Even niet opletten in Groningen en de weg is weg

Pas op: spijkerbroek met gaten heel verraderlijk in de zon

Meer nieuws in het archief van: Happy Hour

Meer informatie

Meer informatie over de LOK programma's bij dit artikel: Happy Hour