Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Slechtziende Maaike kan weer lezen dankzij speciale bril

4 november 2017 Alfons Schramm Happy Hour

Maaike_leest_met_deOrCam_een_boek Maaike Bennink werd van de één op de andere dag slechtziend en ziet nu nog maar 2 procent. Sinds kort kan ze weer lezen, dankzij een speciale bril. "Eindelijk weer tijdschriften lezen."

Als Maaike Bennink (39) uit Den Bosch een kroeg binnenkomt, ziet ze alleen vage schimmen. Staat er iemand op één meter afstand van haar, dan ziet ze een klein gedeelte van zijn of haar gezicht. "Ik kijk door een koker, en zie vooral primaire kleuren."
De oorzaak is een oogzenuwontsteking, die Maaike in 2006 trof. 'Het gaat over', zeiden de artsen. Ze verwachtten dat ze binnen twee jaar het grootste gedeelte van haar zicht weer terug zou krijgen. "Dat maakte het draaglijk", weet ze nog. "Ik zag toen nog voor 25 procent, dus zo goed en zo kwaad als 't ging, redde ik me. Ik werkte in de zorg en bleef daarmee doorgaan. Hulpmiddelen hoefde ik niet, ik dacht: het is even twee jaar doorbijten. Daar hield ik me aan vast." Maar de artsen zaten ernaast. Een verkeerde diagnose. Ze weten nog steeds niet waardoor het komt, maar ze wisten Maaike wel te vertellen: je zicht blijft zo slecht, het wordt niet beter dan dit. "Toen kwam pas echt het besef wat er met me aan de hand was."
Maaike was boos. Heel erg boos. "Op alles en iedereen. Op het hele leven. Ik was verpleegkundige, en nu ineens een gehandicapte. Mijn hele toekomst lag in duigen. Ik wilde dit niet, ik wilde ook die stomme hulpmiddelen niet, wilde niet met zo'n stok lopen. Toch moest ik eraan geloven."
Ze zat tien maanden in een revalidatiecentrum, want inmiddels zag ze nog maar 2 procent. "De simpelste dingen kon ik niet meer. Zie het maar op te ruimen als je een glas kapot laat vallen. Koken lukte ook niet meer. Wanneer weet je of de kip gaar is als je het niet kunt zien? Tijdens de revalidatie leerde ik het allemaal, maar het was een zwaar gevecht met mezelf."
Lezen kon ze ook niet meer, terwijl ze er zo van hield een boek in haar handen te hebben. Maar een paar maanden geleden werd ze benaderd door een leverancier van hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Er was een nieuwe bril op de markt, de 'OrCam'. Of Maaike de bril wilde lenen om te proberen, en haar ervaringen met anderen wilde delen. "Toen ik hem op had, dacht ik: wauw. Dit is geweldig." 
De bril is sinds kort op de markt en heeft op de zijkant een mini-cameraatje, dat weer in contact staat met een computertje in Maaikes broekzak en reageert op haar wijsvinger. De tekst waar Maaike naar wijst, bijvoorbeeld de krant of het bord bij de bushaltes, wordt voorgelezen en hoort ze zachtjes in haar oor. 
Vooral bij de administratie voor haar bedrijf – ze werkt sinds een paar jaar als sportmasseur – is-ie 'heel handig'. "En ik kon eindelijk weer de vakbladen die ik voor mijn werk ontvang, lezen!" Ook voor haar 3-jarige hbo-studie voor massage-therapeut die ze nu volgt, gebruikte ze hem. "Voor ik die bril had, moest ik altijd de powerpoints van te voren vragen, zodat ik ze in mijn telefoon kon laden en kon afluisteren."
Oké, de bril is geen vervanger voor je ogen: als ze naar straatnaambordjes wees, moest ze soms een paar keer wijzen voor de bril werkte, maar dat deert haar niets. "Ik kon gewoon weer lezen! En ik ben ook zo blij dat-ie trendy is. Die stok is best stigmatiserend, van: hier loopt een slechtziende. Aan die bril ziet niemand iets." 
Omdat de bril 4.000 euro kost en vooralsnog niet wordt vergoed, heeft ze hem nu niet in haar bezit. "Ik kan hem niet zelf betalen nu. Maar voelde me zó vrij en onafhankelijk met die bril... Ik hoop dat ik hem vergoed krijg, ik ben ermee bezig. Ik wil niet meer zonder." En dat kan ik me voorstellen, dus zorgverzekeraar -> DOE JE WERK!!!


In deze aflevering van Happy Hour bellen we iemand op die jarig geweest is en hebben we het item "Blij met de Bieb" erin zitten. Ellen Bommelje gaat het hebben over "Oomen stroomt over" van Francine OomenBoek-oomen-stroomt-over. Puberteit, zwangerschap: kastenvol zijn er over deze grote hormonenhussels in een vrouwenleven geschreven, eindeloos wordt erover geklept. Francine Oomen (Laren, 27 maart 1960) FrancineOomen kan erover meepraten als auteur van de succesvolle 'Hoe overleef ik'-reeks, waarmee ze duizenden pubers door een lastige tijd loodste. Maar hoe zit het met die derde hormonenhussel: de overgang? Daarover klinken hier een daar inmiddels wel wat piepjes, maar echt op de kaart staat het fenomeen niet. En ook dit ervoer Oomen aan den lijve: ze werd min of meer overvallen door een reeks symptomen, van breinblubber tot opvliegers en verzakkingen van velerlei aard. Het moeilijkst was misschien nog wel de innerlijke strijd met schuldgevoel en prestatiedrang. Leuk is anders, maar we kunnen er allemaal ons voordeel mee doen, want het geworstel heeft geleid tot een magnifieke graphic memoir. Een informatief, oogstrelend, geruststellend, confronterend en oergeestig boek, dat niet alleen een persoonlijke strijd documenteert, maar ons ook de ogen opent voor een maatschappelijke kwestie. 


De LOKSCHIJF is: Wolves - Selena Gomez en Marshmello. Selena_Gomez_and_Marshmello_Wolves Selena Gomez  (Grand Prairie, Texas, 22 juli 1992) is te zien in de tv-series Barney & Friends en Wizards Of Waverly Places. Ze begint haar eigen band, Selena Gomez & The Scene en brengt drie albums uit. Sinds 2012 brengt ze ook solo hits uit. "Come & get It" staat in het voorjaar van 2013 op de zesde plaats van de Amerikaanse hitlijst. Eind 2014 staat de Amerikaanse opnieuw op die positie, nu met "The Heart wants what It wants".
In 2015 verschijnt het tweede studioalbum van Gomez," For You", maar daarvan zijn geen directe hits afkomstig. Ze is te horen op "We don't talk anymore", een duet met Charlie Puth van zijn album "Nine Track Mind". In de zomer van 2016 wordt "Kill Em with Kindness" de volgende single van Revival. Niet veel later annuleert de zangeres het restant van haar wereldtournee omdat ze te kampen heeft met gezondheidsproblemen. 
Begin 2017 keert Selena Gomez terug. Ook blijkt ze dan een relatie te hebben met The Weeknd. Haar eerste track die ze dat jaar uitbrengt is een samenwerking met de Noorse dj en producer Kygo op "It ain't me", dat op 16 februari verschijnt. Het nummer groeit uit tot haar grootste succes in ons land. Met Julia Michaels en Justin Tranter schrijft ze de track "Bad Liar" die in mei verschijnt. In juli wordt "Fetish" (met Gucci Mane) de opvolger. 
In de zomer wordt duidelijk dat Selena een niertransplantatie heeft ondergaan. Eind oktober brengt ze met Marshmello de track "Wolves" uit en daarmee scoort ze voor het eerst de LOKSCHIJF. 

Veel luisterplezier!

Ander nieuws van Happy Hour

Man betaalt na 44 jaar parkeerboete omdat hij zich schuldig voelt

Greenpeace smeert 3500 liter verf op Berlijnse zonnerotonde

Duitsers draaien helemaal door van vrouwelijke voetbalcommentator

Zoon begraaft zijn vader in gloednieuwe BMW

Agent had beloofd iets geks te doen als leerling betere punten haalt

Meer nieuws in het archief van: Happy Hour

Meer informatie

Meer informatie over de LOK programma's bij dit artikel: Happy Hour