Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

LOK schijf jaar­over­zicht 2010

1
1.

Hey, soul sister (Train)

De LOKschijf van 6 februari 2010

 
2
2.

Alejandro (Lady Gaga)

De LOKSCHIJF van 22 mei 2010 is: Alejandro - Lady GaGa.

Stefani Joanne Angelina Germanotta (New York, 28 maart 1986), beter bekend als Lady Gaga, is een Amerikaanse zangeres. Gaga is bekend geworden door haar werk in electropop. Ze schrijft haar eigen teksten en ontwerpt haar eigen videoclips. Voor het nummerJust Dance werd zij in 2008 genomineerd voor een Grammy Award. De stijl van Lady Gaga wordt vaak betiteld als een revival van deelectropop-muziek uit de jaren 1990. Door haar extravagante look wordt ze ook wel eens vergeleken met new wave-acts uit de jaren 1980. GaGa heeft haar naam te danken aan het nummer Radio Ga Ga van Queen. Ze werd in 1986 geboren in een Italiaanse familie aan de Lower East Side van Manhattan. Op vierjarige leeftijd begon ze met pianospelen. Op haar dertiende gaf ze haar eerste grote optreden. Op haar twintigste werd ze aangenomen bij Interscope Records waar ze haar eerste nummers schreef. Zo schreef ze onder andere voor de Pussycat Dolls en Britney Spears. In 2008 trad ze op tijdens de Miss Universeverkiezing met haar beste vriendinnen Pauline en Sophie. Haar debuutalbum The Fame schreef Gaga samen met onder andere de producer RedOne. De eerste single van het album, Just Dance, werd uitgebracht in april 2008. Het nummer behaalde de nummer 1-positie in zeven landen. In de meeste landen, waaronder Nederland, werd deze positie pas behaald in 2009, toen het nummer de airplay kreeg, waar het daarvoor aan ontbroken had. Tweede single Poker Face werd uitgebracht in september 2008. Het nummer werd succesvoller dan Just Dance, door in bijna twintig landen de eerste plaats te behalen. Als derde single werd in Nederland gekozen voor LoveGame. In andere landen wordt eerst het nummer Eh, Eh (Nothing Else I Can Say) uitgebracht. Omdat de tekst van het nummer LoveGame in een aantal landen als te expliciet werd beoordeeld werd het in deze landen vervangen door Paparazzi. Op 28 mei 2009 gaf Gaga toe wat al langer werd vermoed; zij is inderdaad biseksueel, maar verklaart nog nooit verliefd te zijn geweest op een vrouw en gelukkig was met haar vorige vriend Speedy, die ze ontmoet heeft op de set van de videoclip van LoveGame. Inmiddels is deze relatie voorbij. In augustus 2009 kwam Lady Gaga in de publiciteit door een foto waarop het leek alsof zij een hermafrodiet zou zijn. Zelf wakkerde ze het gerucht eerst nog aan om het vervolgens te ontkennen. Katy Perry twitterde dat het weer iets van GaGa was voor publiciteit, en een propje in haar slipje zou hebben gedaan. Lady GaGa bedankte haar hiervoor via Twitter. Tijdens de MTV Video Music Awards in september 2009 werd Lady GaGa negen maal genomineerd en won Best New Artist, Best Special Effects (Paparazzi), en Best Art Direction (Paparazzi). Naast interesse voor avant-garde en elektronische dancemuziek heeft Gaga zich verbreed tot glam-rock en een pop-sound met invloeden van Marc Bolan, David Bowie en Queen. "Marc Bolan en David Bowie zijn erg belangrijk voor me geweest, ik wist me geen raad voordat ik ze ontdekte."

 
3
3.

Need you now (Lady Antebellum)

De LOKSCHIJF van 8 mei 2010 is: Need you now.

Lady Antebellum bestaat uit Charles Kelley, Dave Haywood en Hillary Scott. Ze vinden elkaar in 2006. Scott en Kelley komen beide uit een countrynest en weten met deze familiebanden hun weg te vinden in de overspannen countrymarkt. De band speelt wel gewoon in lokale kroegjes voordat de band in 2007 wordt getekend bij Capitol Records Nashville. Scott is met haar engelen-stemmetje tot twee keer toe al in de eerste ronde van American Idols weggebonjourd. Voordat de band in 2008 het album Lady Antebellum uitbrengt verwerft de band al enige bekendheid doordat ze meezingen met 'Never Alone' van Jim Brickman en omdat ze een liedje schrijven voor de populaire serie The Hills. In Amerika is het album redelijk succesvol. In 2009 behaalt het album de platinastatus: het album is meer dan een miljoen keer in America over de toonbank gegaan. 'Need You Now' is de titelsong van het tweede album dat deze week de LOKSCHIJF is.

 
4
4.

We no speak Americano (Yolanda be Cool)

De LOKSCHIJF van deze week is: We no speak Americano - Yolanda Be Cool ft. DCup. We No Speak Americano van Yolanda Be Cool is hot! Het dynamisch duo achter Yolanda Be Cool bestaat uit Sylvester Martinez & Johnson Peterson. Deze Australische dudes komen uit Sydney en halen hun inspiratie uit veel dingen: ‘Congo’s, bongo’s, old school hip hop, zombie disco, Duitse sauna’s, rare mensen, koffie en nog veel meer’, zegt Sylvester. Ook zijn ze het niet eens over het genre van de muziek. ‘Als ik onze muziek laat horen aan mijn electro vrienden, vinden ze het minimal, maar minimal DJ’s vinden de beat weer te hard.’ Hoe dan ook, de track klinkt lekker! En je kunt er de hele week naar luisteren, want We No Speak Americano van Yolanda Be Cool ft. DCup is deze week de LOKSCHIJF.

 
5 6 7 8 9 10 11 12
12.

Why don't you (Gramaphonedzie)

De LOKSCHIJF van deze week is: Why don't you - Gramophonedzie. De muziekcarrière van Marko Milicevic begint als tiener in Belgrado. Hij maakt platen en draait deze ook op feesten. Zijn artiestennaam Marko Hollywood verandert rond 2006 in Gramophonedzie. 

In het jaar 2000 bemachtigt Marko een plekje bij de Music Academy in Ierland. Daar komt hij in aanraking met muziekproductie, die opgedane kennis gebruikt hij later in zijn carrière als hij zelf muziek gaat maken. Daarnaast studeert hij ook nog af als sounddesigner op de Universiteit van Belgrado. Alle kennis en vaardigheid resulteert in veel DJ-en en muziek voor commercials, shows en film.

Werk genoeg dus voor Marko, maar het blijft allemaal nog binnen de Balkan. Hij hopt van platenlabel naar platenlabel en uiteindelijk komt zijn remix van 'Why Don't You Do Right (Get Me Some Money Too)' van Peggy Lee uit 1942 onder de aandacht van muziekliefhebbers buiten het gebruikelijke gebied. Deze plaat heet 'Why Don't You'. Het clipje wordt een succes op internet en zo horen meer mensen van Gramophonedzie.

Het nummer doet bij veel mensen een belletje rinkelen. In de film Who Framed Roger Rabbit uit 1988 werd het nummer al gecovered door Rogers voluptueuze vrouw Jessica. Een aparte maar zeer terechte LOKSCHIJF.

 
13
13.

Sunshine (Ginger Ninja)

De LOKSCHIJF van deze week is: Sunshine - Ginger Ninja. Ginger Ninja is een Deense band die bestaat uit het 4 koppig gezelschap Johan, Carl, Hendrik en Rasmus. Sinds 2008 maken zij muziek en proberen ze door te breken in hun eigen land. Dit jaar hebben ze met hun debuutalbum Wicked Map een stap gezet richting bekendheid. De single die moet dienen als boegbeeld van dat album is "Sunshine". En laat de Lokschijfcommissie dit nummer nu net hebben opgepikt.

Een erg vrolijke combinatie van gitaarriffs en drumloopjes zorgt voor een erg radiovriendelijk resultaat. En bovendien zijn de vocalen niet slecht. De enige vraag is of het nummer ook buiten Denemarken gaat scoren. In eigen land is daar geen twijfel over mogelijk. Nu Nederland nog!

 
14
14.

Wicked world (Laura Jansen)

De LOKschijf van 13 maart 2010.

Jansen studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. Sinds 2000 woont zij in de Verenigde Staten. Toen ze in Los Angeles ging wonen, kwam ze in een kring van muzikanten terecht die speelden in de club Hotel Café in Hollywood. Daartoe behoren ook Sara Bareilles, John Mayer, Jason Mraz en Joshua Radin. 

Jansen bracht in de Verenigde Staten twee ep's met elk vijf nummers uit, namelijk Trauma en Single girls. In 2009 werd ze in Nederland ontdekt door John Ewbank en in september werd via Universal Music het album Bells uitgebracht, een samenvoeging van de twee ep's.

 
15
15.

Sound of missing you (Wildboyz ft Ameerah)

De LOKschijf van 16 januari 2010 is: The Sound of missing you - the Wildboyz ft. Ameerah.

De Belgische Astrid Roelants alias Ameerah is in haar eigen land vooral bekend van haar deelname aan Idool, de Belgische variant van Idols. Dat was in alweer way back in 2004 en in dat jaar scoorde ze ook haar eerste én enige hit tot nu toe met de single Don’t Stop The Music. Voor haar nieuwe single The Sound Of Missing You werkte Ameerah samen met de mannen van Wildboyz, een Zweeds productieteam dat bestaat uit Didrik en Sebastion Thott. Ameerah schreef de teksten zelf voor het nummer en had daarbij een ballad in gedachten. Haar platenmaatschappij wilde er alleen graag een dance versie van maken en dat is maar goed ook. Anders was deze schijf nooit tot LOKSCHIJF uitgeroepen.

 
16
16.

High places (Kane & Ilse Delange)

De LOKSCHIJF van 30 oktober 2010 is: High Places - Kane & Ilse DeLange. Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen ontmoeten elkaar eind vorige eeuw min of meer toevallig (op Schiphol, waar ze hun toenmalige vriendinnetjes op het vliegtuig zetten richting een talencursus in Zaragoza). Sindsdien zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. 

Dinand (student bouwkunde, strandtenthouder te Scheveningen, rockzanger, podiumdier, perfectionist) en Dennis van Leeuwen (gitarist, muziekfanaat, rocker pur sang) vinden elkaar tijdens een vijf uur durend gesprek 'in de caravan achter Dinands standtent'. Ze herkennen in elkaar dezelfde gedrevenheid, liefde voor muziek en ambitie om het helemaal te gaan maken. Het is 1999 en KANE is een feit. 
En ja, ze gaan het maken. 'Het bandje' debuteert in het Rotterdamse kroegje De Vagebond - de tent staat meteen op z'n kop -, en verovert Nederland in ongekend tempo. Horden waarover andere beginnende bands meestal struikelen, worden door hen ogenschijnlijk moeiteloos genomen. 

Een platencontract, airplay op de belangrijkste radiostations, hits (na doorbraaksingle Where Do I Go Now volgt de klapper Damn Those Eyes), clubtours, triomfen op grote festivals als Pinkpop, Parkpop en Werchter, allerlei Awards … de wapenfeiten volgen elkaar in hoog tempo op. Maar minstens zo belangrijk: van meet af aan is er een duidelijk KANE-sound. 

Invloeden zijn er te over. Ze variëren van U2 tot Andre Hazes, van grunge tot country en grunge, van Red Hot Chili Peppers tot Jimi Hendrix, Prince en Andy Tielman. KANE brouwt uit al deze elementen een uit duizenden te herkennen eigen geluid. De composities van Dinand en Dennis zijn melodisch sterk, toegankelijk en veelzijdig. Ze kunnen keihard rocken, maar de luisteraar ook emotioneel bij de lurven pakken. 

Genoemde KANE-sound krijgt op hun verschillende studioalbums – met behulp van steeds wisselende bezettingen - telkens een eigen inkleuring. Debuut As Long As You Want This (2000) is een typische jonge hondenplaat, waarop de energie en passie alle kanten opschieten. Deze eerste CD bivakkeert anderhalf jaar in de Nederlandse albumlijsten en haalt dubbel platina. Het levert KANE in dat jaar niet alleen een eerste Edison en TMF Award op , maar ook een MTV Europe Music Award, in de categorie Beste Nederlandse band. Deze onderscheiding zullen ze ook in 2001 en 2004 winnen. 

Op So Glad You Made It (2001) worden diezelfde passie en energie omgezet tot breed uitwaaierende gitaarrock, met hoog spiritueel gehalte en soms bijna psychedelische ondertoon. De plaat is een afgewogen werkstuk en bevat grote hits als So Glad You Made It, Let It Be en Rain Down on Me. Bovendien zijn Dinand en Dennis zo langzamerhand Bekende Nederlanders geworden. De band doet steeds grotere concerten (twee maal Ahoy en Pepsi Stage, vier keer Heineken Music Hall), met als klap op de vuurpijl het optreden op 28 juni 2003 in de Amsterdam Arena. KANE is de eerste Nederlandse band die op eigen kracht een voetbalstadion uitverkoopt. 

Het indrukwekkende Fearless, het derde KANE-album (2005), is duister van toon. De plaat staat in het teken van Dinands rouwverwerking , na het verlies van zijn vrouw, actrice Guusje Nederhorst. Als eerbetoon neemt hij een dag na haar overlijden het intieme Dreamer op. Enkele dagen later, op 4 februari 2004 (haar verjaardag) wordt het liedje bij vrijwel alle Nederlandse radiostations om twaalf uur 's middags gedraaid. Het nummer schiet onmiddellijk naar de eerste plaats van de hitlijsten. Zo vergaat ook de singles Something To Say en Fearless. Het gelijknamige album komt na de release eveneens meteen binnen op nummer 1 van de albumcharts. Het succes levert KANE een 3FM Award op, en een zoveelste TMF Award. Ook doet de groep weer enkele grote optredens, zoals op het strand van Almere (32.000 bezoekers) en op het Haagse Malieveld (40.000 bezoekers). 

Het grotendeels in New York opgenomen Everything You Want (2008) weerspiegelt Dinands herwonnen levensgeluk. De plaat laat een band horen die het 'lol hebben in muziek maken' opnieuw centraal stelt. In een aantal nummers wordt op een sexy manier geknipoogd naar zwarte muziekgenres als soul en funk. Het album behaalt de eerste plaats van de albumcharts en de single Shot Of A Gun wordt een nummer 1 hit. 

En zo bestaat KANE in 2009 dus tien jaar. Jaren van keihard werken, successen, soms een diep dal, persoonlijke dramatiek, ambitie, roem, plezier, lachen, vriendschap en nog steeds diezelfde bijna jongensachtige gedrevenheid om het helemaal te gaan maken in de popmuziek. Om Dennis te citeren: 'never a dull moment.' Woorden die ongetwijfeld ook alles zeggen over de toekomst die KANE tegemoet gaat. En Dinand is natuurlijk in de 7e hemel door de geboorte van zijn tweede kind.

 
17
17.

Mijn Dag! (Myjer)

De LOKSCHIJF van deze week is: Mijn Dag - Jochem Myjer. Jochem Myjer is een Nederlands cabaretier, die in 1997 het Groninger Studenten Cabaret Festival won. Myjer groeide op in Zutphen waar hij les kreeg op het Baudartius College en verhuisde halverwege de jaren negentig naar Leiden, waar hij het Stedelijk Gymnasium bezocht. Na zijn eindexamen ging hij biologie studeren in Groningen. Zijn studie gaf hij na twee jaar op om fulltime cabaretier te worden. Myjer zit vol energie en spreekt vaak snel. In zijn show Adéhadé zet hij zichzelf neer als volwassene met ADHD, waar hij ook werkelijk aan lijdt. Myjer is muzikaal en begeleidt zich vaak op de piano. Bovendien speelt hij viool. Ook imiteert hij vele bekende personen zoals Marc-Marie Huijbregts, Wilibrord Frequin, Martin Gaus, Nico van Eigen Huis en Tuin, Jules Deelder, Paul Jambers, Piet Paulusma, Jos Brink, Gaston Starreveld, Herman van Veen, VOF de Kunst, Henk Westbroek, Ab Normaal, Samson en Abel. In 2006 presenteerde hij Kinderen voor Kinderen. In zijn show 'Yee-haa!' zegt hij dat zijn voornaam eigenlijk een afkorting is: Jonge, Onhandige, Chaotische, Hyperactieve, Energieke Malloot.

Jochem Myjer zingt zichzelf de hitlijsten in. Met het nummer "Mijn Dag!" voert hij momenteel de iTunes downloadlijst aan. Verwacht geen lang verblijf, de tijdelijke run is ontstaan doordat de opbrengst van het nummer beschikbaar wordt gesteld aan Energy4All. Dat is een organisatie die zich inzet voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Dit zorgt ervoor dat ze maar een halve energievoorraad hebben, die ook nog eens snel leeg is. Myjer heeft natuurlijk wel vaker gezongen in zijn shows, maar in de hitlijsten heeft hij nog nooit gestaan. Met dit geinig nummertje is de eerste stap daartoe dus al genomen. Kan de caberatier het schoppen tot de hoogste vijf van de Mega Top 100? Een duwtje in de rug d.m.v. het predicaat LOKSCHIJF is hierbij uitgedeeld.

 
18
18.

Don't tell me that it's over (Amy MacDonald)

De LOKSCHIJF deze week (13 februari 2010) is: Don't tell me it's over - Amy McDonald. Amy Macdonald is een Schotse zangeres. Ondanks haar jonge leeftijd (ze is pas 21) heeft ze al een aantal indrukwekkend wapenfeiten op haar naam staan. Zo bereikte haar debuutalbum “This Is The Life” in Groot-Brittanie in slechts 4 dagen de gouden status. In Nederland zijn er binnen een jaar zelfs 120.000 CD’s verkocht, reden voor dubbel platina. Haar debuutalbum “This is the Life” werd op 30 juli 2007 uitgebracht in de UK. Het album kwam binnen op nummer 2 in de officiele Britse Albumcharts en bleef 5 weken in de top 10 staan. In Schotland zelf heeft het album vanaf binnenkomst vier weken de eerste positie bezet. Na vier dagen was het album al ‘goud’ en in november mocht ze ‘platina’ op haar naam zetten. Inmiddels zijn er meer dan 350,000 exemplaren van de CD verkocht. Enkele maanden na de release, in de twee week van januari, stootte de CD door van 6 naar nummer 1, en stond het voor het eerst op de toppositie van de Britse album chart. In Groot-Britannie zijn vier singles uitgebracht, voorafgegaan door Poison Prince die alleen als download uitkwam.
De eerste fysieke single was “Mr. Rock and Roll”, dat op 17 juli uitkwam. Dit was een groot succes, met een nummer 12 in de Britse singlelijst als hoogtepunt. In Schotland stond het nummer op 1.
Als tweede nummer werd L.A. uitgebracht. Alhoewel Amy zelf niet echt tevreden was over deze release (ze vond het niet in de sfeer van het album passen) bereikte het nummer een respectabele 48e plaats in de UK-charts. In Schotland haalde het de vijfde plaats.
De laatste single van 2007 was de titeltrack van het album, “This Is The Life”. De single kwam uit op 10 december en bereikte nummer 28. Na de geflopte single “Run” werd de eerste single “Poison Prince” opnieuw uitgebracht. 
Amy heeft vaak verteld dat ze vooral fan was van Travis. Als andere invloeden op haar muziek noemt ze onder andere The Libertines, The Kooks, Razorlight en Guillemots. Begin januari besloot Frits Spits het album van Amy te draaien in zijn programma “De Strepen van Spits”. Als een volledig album goed is, behaalt deze de “strepenbingo”, het predicaat dat “This is the Life” volgens Frits zeker waard was. Een week later werd het album verkozen tot Radio 2 Week CD, en nog iets later “Mr. Rock & Roll” tot Paradeplaat. Op 23 januari draaide Giel Beelen een stukje van “Mr. Rock & Roll” in een item van het TV-programma “De Wereld Draait Door”. Een voor 3 maart 2008 in Paradiso, Amsterdam aangekondigd concert was vervolgens binnen een dag uitverkocht. Amy’s debuutalbum kwam op 26 januari binnen op 84 in de Nederlandse albumlijst en stootte de week erna door naar de 25e plaats, om uiteindelijk in de week van 30 mei op nummer 1 te belanden. Uiteindelijk Op Pinkpop kreeg ze eind mei 2008 een award overhandigd voor het verkopen van 60.000 CD’s, en op 11 november in de Heineken Music Hall ontving ze een dubbel platina plaat. Terwijl single “Mr. Rock & Roll” niet echt potten wist te breken, is opvolger “This is the Life” Amy’s absolute doorbraak in Nederland geweest. Radiozender 3FM bombardeerde het nummer tot Megahit, en ook Radio 538 draaide het veel. Inmiddels is het nummer het meestgedraaide op de Nederlandse radio geweest, het meest gedownloade nummer, en stond het op nummer 1 in zowel de single Top 100 als de Top 40. De single is de grootste hit van 2008 en een van 50 grootste Top 40-hits ooit. Na het succes van “This is the Life” werd besloten om “Mr. Rock & Roll” nog een kans te geven. En terecht, want de single kwam direct op nummer 19 binnen in de Top 40, om door te klimmen naar de nummer 3-positie. Amy trad in 2008 een hoop op in het land dat buiten haar eigen land als eerste voor haar viel. Na het optreden in Paradiso op 3 maart voor niet veel meer dan 100 mensen, werden de publieken groter en groter. Zo volgde daarop Lowlands, Pinkpop, de Melkweg en sloot ze spetterend af in de Heineken Music Hall voor meer dan 5000 enthousiaste fans.

Bijna 3 jaar na Amy’s debuut is het tijd voor nieuw materiaal, en dat komt er in de vorm van een nieuwe plaat en een nieuwe single. Het album, dat naar verluidt ‘Curious Thing’ gaat heten wordt verwacht in de eerste week van maart. Single ‘Don’t Tell Me It’s Over’ wordt inmiddels al veel gedraaid en is deze week de LOKSCHIJF bij LOK-Radio.

 
19
19.

White knuckle ride (Jarimoquai)

De LOKSCHIJF van 11 september 2010 is: White Knuckle Ride - Jamiroquai.

Het was de afgelopen vijf jaar stil rond Jay Kay. De songschrijver, zanger en het uithangschild van Jamiroquai leek ook toe aan een korte break. Meer dan achttien jaar draaide de Jamiroquai machine op volle toeren. Zes albums werden gemaakt waarop twintig hits staan. En van die zes platen werden er maar liefst 25 miljoen exemplaren verkocht. De korte pauze werd uiteindelijk vijf jaar. En na een reeks festivalgigs komt Jamiroquai met vers werk. Jay Kay heeft een reeks dansbare nummers geschreven die in het verlengde van de groovy sound passen maar een stap verdergaan dan de actuele uitgemolken discoclubsound. "Alles op Rock Dust Light Star is live.", meldt Kay in het persbericht van platenmaatschappij Universal, "Het is een echte ‘bandalbum’. Het vorige, fantastische, album was een beetje steriel. Dit keer hebben we de ‘flow’ van onze livesound kunnen opnemen." Met ‘we’ bedoelt Kay drummer Derrick McKenzie, percussionist Sola Akingbola, gitarist Rob Harris, keyboardspeler Matt Johnson, bassist Paul Turner en zichzelf.

En hoe goed Jamiroquai live klinkt kun je bij LOK-Radio zeker horen .

 
20
20.

Christmas lights (Coldplay)

De LOKSCHIJF van deze week is: Christmas Lights - Coldplay. Chris Martin en Jonny Buckland ontmoeten elkaar op University College London.Ze besluiten een door 'N Sync geinspireerd jongensbandje oprichten genaamd Pectoralz. Guy Berryman voegt zich al snel bij de band, die zich nu Starfish noemt en een andere muzikale richting heeft ingeslagen. In 1998 is de line-up compleet en heet de band Coldplay. De band mengt invloeden als Bob Dylan, The Stone Roses en Tom Waits tot een melodieuze, soms melancholieke sound, gelardeerd met de breekbare stem van Chris Martin. Hun debuut album 'Parachutes' is een groot succes, evenals hun eerste single 'Yellow'. Voor de single 'Clocks' mag de band een grammy in ontvangst nemen. Twee albums later blijft de band nog steeds een van de grootste Britse bands van dit moment. Martin deed zelf nog een stapje op de beroemdheidsladder door in 2003 met Gwyneth Paltrow te trouwen. Een jaar later kregen zij een dochter, genaamd Apple.

 
21
21.

Niets blijft (Angela Groothuizen)

De LOKschijf van 9 oktober 2010. Een lied dat ze schreef voor haar vriendin Ria Brieffies, die overleed aan 'kanker'. Ria was ook één van de zangeressen van de Dolly Dots. Volgens Angela is niets blijvend: alles gaat voorbij en glipt uit je handen. Zelfs de prachtige momenten en seizoenen zijn niet blijvend, maar gaan over in een volgend seizoen…

 
22 23
23.

Dance (the war is over) (Handsome Poets)

De LOKSCHIJF van deze week is: Dance, the War is over - Handsome Poets. Handsome Poets balanceert op het randje: nét niet te populair en te alternatief. Aanstekelijke indiepop met toch een eigenwijs smoeltje. Energiek, catchy en origineel. De 'knappe dichters' hebben natuurlijk last van een romantische kijk op de wereld met een licht melancholieke ondertoon, zoals dat hoort bij poëten. En dat 'handsome' staat voor toffe maatpakken en retecoole outfits. De zanger heeft (had? In de gloednieuwe clip heeft hij hem ineens niet meer op?) zo’n übermodieuze bril met dikke zwarte randen. Helemaal nerdproof! De pubermeisjes moeten wel wat te gillen hebben, hè! 
Tim van Esch (zang/sounds) en de broertjes Gerard (gitaar) en Ruben (bas) Trouborst zijn de grondleggers van Handsome Poets. Toetsenman Nils Davidse en drummer Daniël Smit werden al snel aan de gelederen toegevoegd voor een frisse nieuwe sound. Het speelse, jonge spul is net bezig. Er zijn nog geen releases verschenen, maar er is al wel een soundtrack gemaakt bij een korte film (´Chance´). 
Alleen de single ´Blinded´, één van de nummers van de soundtrack, is te vinden in de Ongekend Talent player en op hun MySpace-pagina. Maar dat liedje heeft er wel voor gezorgd dat ze door 3FM als Serious Talent werden bestempeld voor de maand juni. En het nummer trok ook onze aandacht. 

Het refreintje draait acuut overuren in de bol en zet aan tot meeblèren. De radiovriendelijke stem van Tim zingt 'I am blinded' en een sexy vrouwenvocaal antwoordt 'let me show you the way' (die chickhoort overigens niet bij de band). Een lekker snerend surfriffje komt voorbij scheuren en een kitscherige eighties synthflard drapeert zich op een heerlijk bedje van een funky baslijn, verhalende gitaarriff en stevig drumwerk. Hier en daar aangevuld met wat suizende elektronicasounds. Heel even zakt het tempo een tandje omlaag en wordt er een relaxte reggaedeun ingezet, om vervolgens de draad weer op te pikken met dat refreintje. Dus nu de single "Dance, the War is over" LOKSCHIJF!

 

 
24
24.

Niemand (Jurk!)

De LOKSCHIJF van deze week is: Niemand - JURK!. Op 15 januari 2010 verscheen het debuutalbum 'Avondjurk' van JURK!  Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven vormen samen JURK! De heren zijn bekend van hun samenwerking in het populaire VPRO programma 'Draadstaal'. Daarnaast was Jeroen een van de 'Lama's' en is hij te zien als teamcaptain bij 'Ik Hou Van Holland'. Met het debuut album 'Avondjurk' bewijst het duo ook muzikaal uit de voeten te kunnen. Het album, waar ruim 5 jaar aan is gewerkt is veelzijdig en sluit naadloos aan bij de uitverkochte theatertour met de gelijknamige titel langs 50 theaters. Kleine gevoelige nummers (Tram 7, Sporen, Lente) worden afgewisseld met frisse up-tempo songs (Zou Zo Graag, Niemand). 'Sorry' (met een Spaanstalig refrein) en het in het Limburgs gezongen 'Verrukkelijke Leven' zorgen ervoor dat 'Avondjurk' een groot muzikaal avontuur is dat liefhebbers zal verrassen. Kortom, eindelijk weer een goede Nederlandstalige LOKSCHIJF!

 
25
25.

What a woman (De Dijk & Solomon Burke)

De LOKschijf van 25 september 2010:

De LOKSCHIJF is: What a Woman - Salomon Burke & de Dijk. Of je hem nu ‘The King of Rock and Soul’ noemt, of juist ‘The Bishop of Soul’, feit is dat Solomon Burke een levende legende is en Soul heeft vloeien door alle aderen van zijn imposante lichaam. De zanger, soulpionier, begrafenisondernemer, dominee en zendeling komt vanavond naar de Effenaar voor een spetterend concert! Solomon Burke heeft een indrukwekkende lijst muzikale hoogstandjes op zijn palmares staan. Burke, die vier dagen na zijn show in de Effenaar zijn 67e verjaardag viert, heeft zijn wortels in de gospel. Tussen 1954 en 1958 nam de nog piepjonge Solomon een aantal gospelnummers op voor het Apollo-label. In 1960 wordt hij vervolgens ontdekt door het majorlabel Atlantic en start hij opnamesessies voor covers van countryliedjes. Door zijn tot dan toe compleet unieke vermenging van gospel en R&B, legt Solomon Burke mede de eerste fundamenten voor soul.

Solomon Burke (bijna 70 jaar) heeft een indrukwekkende lijst muzikale hoogstandjes op zijn palmares staan. Burke heeft zijn wortels in de gospel. Tussen 1954 en 1958 nam de nog piepjonge Solomon een aantal gospelnummers op voor het Apollo-label. In 1960 wordt hij vervolgens ontdekt door het majorlabel Atlantic en start hij opnamesessies voor covers van countryliedjes. Door zijn tot dan toe compleet unieke vermenging van gospel en R&B, legt Solomon Burke mede de eerste fundamenten voor soul.

In de jaren zestig ontpopt Burke zich daarna tot een productieve artiest met een aantal bescheiden hits. Ook anderen blijken hevig beïnvloed te zijn door Solomon’s innovatieve interpretatie van gospel en R&B. Niemand minder dan The Rolling Stones coverden bijvoorbeeld de Burke-klassiekers ‘Cry to Me’ en ‘Everybody Needs Somebody to Love’. Dat laatste nummer werd jaren later nogmaals een bestormer van de hitparades dankzij de uitvoering van The Blues Brothers.

In de jaren ’80 en ’90 nam Burke nog vele platen op, maar die albums bleken vooral bekend bij soulpuristen en kenners en maakten niet echt de jump naar een groter publiek. Daar kwam in 2002 echter plots verandering in dankzij het album ‘Don’t Give Up On Me’. Op die plaat nam Burke een aantal nummers op die zijn ‘fans’ Bob Dylan, Tom Waits, Van Morrison, Elvis Costello en Brian Wilson schreven. Niet de minste goden dus! Met dat werkje wurmde de levende legende zich naar een plek waar hij ook daadwerkelijk thuishoort: de troon van het soulwereldje! Het is dan ook niet voor niets dat Burke zich op het podium doorgaans nestelt op een levensgrote vorstelijke troon vanwaar hij zijn levendige muziek predikt.

Burke’s glorieuze comeback is inmiddels een feit en hij werd een graag geziene gast op grote Europese muziekfestivals en andere muziekpodia. De charmeur neemt steevast een bosje rozen mee voor zijn vrouwelijke fans en heeft een stem die nog niet verraadt dat hij toch al redelijk op leeftijd is. Samen met zijn begeleidingsgroep de ‘Souls Alive Band’ maakt hij nog altijd een verpletterende indruk op het podium. ’s Mans meest recente album ‘Nashville’ scoorde onlangs weer louter lovende recensies. En de ‘Bishop of Soul’ verkeert simpelweg in bloedvorm.

 
26
26.

Happy song (Waylon)

De LOKschijf van 15 mei 2010. Waylon met zijn Happy song!

 
27
27.

Kerstmis (Marco Borsato)

De LOKSCHIJF van deze week is: Kerstmis - Marco Borsato. Marco Borsato is één van meest populaire Nederlandse zangers van de afgelopen jaren. Zijn carrière begint na het winnen van de finale van de Soundmixshow in 1990. Aanvankelijk zingt Marco in het Italiaans. Zijn eerste single 'Emozioni' bereikt nummer 4 in de top40, het album schopt het tot de 48e plaats in de album top100. In 1993 begint A&R manager Jan Tekstra met Han KoreneefLeo Driessen en jong talent John Ewbank te werken aan een Nederlandstalig repertoire voor Marco, dat voornamelijk bestaat uit bewerkingen van Italiaanse popnummers. 
In juli 1994 komt de single 'Dromen Zijn Bedrog' uit en zal uiteindelijk dertien weken lang op nummer één blijven staan. Heel Marco's leven staat op zijn kop. Van Marco's eerste volledig Nederlandstalige cd (simpelweg 'Marco' getiteld), worden maar liefst 425.000 stuks verkocht. De tweede single 'Waarom Nou Jij?' bereikt in november eveneens de eerste plaats in de hitparade. 
'Als Geen Ander', de opvolger van 'Marco', komt uit in 1995 en is meer rock georiënteerd. Het levert de singles 'Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht', 'Kom Maar Bij Mij' en 'Ik Leef Niet Meer Voor Jou' op. Marco's ster blijft rijzen. In november 1996 komt 'De Waarheid' uit, de eerste single van Marco's gelijknamige derde cd. Deze is bijna geheel geschreven door John Ewbank. Marco's relatie met fotomodel Denise loopt op de klippen en half Nederland leeft met hem mee. 
Op 17 januari 1997 verschijnt het album 'De Waarheid' en in één dag gaan er maar liefst 275.000 exemplaren over de toonbank. Het met Trijntje Oosterhuis (Total Touch) opgenomen duet 'Wereld Zonder Jou' is een grote zomerhit. Aan het einde van dat jaar speelt Marco veertien avonden achterelkaar in een uitverkocht Ahoy. Marco vindt een nieuw liefdesgeluk bij Leontien Ruiters (Rad van Fortuin). 
Marco en Leontien trouwen in mei 1998 in Venetie. In november wordt hun zoon Luca geboren. Marco wint de TMF Awards voor Beste Zanger en Beste Album (De Waarheid). Even later sleept hij ook nog twee Edisons in de wacht voor Beste Zanger en de Publieksprijs voor de Beste Single ('Wereld Zonder Jou'). De single 'De Bestemming' wordt platina. Het gelijknamige album -voorafgegaan door een uitgebreide campagne waarbij platenwinkels om middernacht de deuren openden- uiteindelijk zeven keer platina. Marco wordt ambassadeur voor War Child. Volgens tellingen van de SENA (Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten) is Marco de meest op de radio gedraaide Nederlandse artiest van 1998. 
Samen met Ewbank wint Marco in 1999 ook nog een Gouden Harp. Het prestigieuze 'Concert Van De Eeuw' wordt afgelast, omdat men niet bereid is zo'n slordige vijfhonderd gulden neer te tellen voor een kaartje. Toch is er op de valreep van het millennium ook nog goed nieuws: 'Binnen', de eerste single van Marco's nieuwe album 'Luid En Duidelijk', staat met kerst op één en wederom is Marco Nederlands' meest gedraaide artiest op de radio. 
In 2000 kwam zijn vijfde album, Luid en duidelijk (5x platina), uit. De eerste single Binnen stond drie weken op nummer 1 in de Top 40. De tweede single Wat is mijn hart deed het een stuk minder en kwam niet hoger dan nummer 16.
2002: Onderweg
Na een periode van relatieve afwezigheid stond Borsato begin 2002 weer in de schijnwerpers. Ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta bracht Borsato samen met Sita de single Lopen op het water (een cover van This Mystery van Troy Verges & Hillary Lindsey) uit. Op 1 februari 2002 brachten Borsato en Sita het nummer live ten gehore in de Amsterdam ArenA. De single stond vier weken op de eerste plaats.
In maart 2002 bracht Borsato het verzamelalbum Onderweg uit. Later dat jaar volgde de single Zij, de single is tot nu toe de laatste single van Borsato geweest die in de Nederlandse Top 40 niet op nummer 1 kwam. Het nummer bleef steken op nummer 11.
2004: Zien
Op 24 januari 2004 belandde zijn nummer Afscheid nemen bestaat niet op nummer 1 in de Single Top 100. Een paar weken later steeg het nummer Voorbij, een duet met zangeres Do, naar de eerste plaats. Op 18 maart 2004 kwam zijn zesde album, Zien (4x platina) uit, hoewel alleen in DVD-formaat.
2004-2007: Diverse duetten
In juni 2004 gaf Borsato zes uitverkochte concerten in De Kuip. Met rapper Ali B, één van de gastartiesten, zong Borsato een bewerkte versie van het lied Nooit meer een morgen. Op 25 september 2004 kwam deze live-versie, getiteld Wat zou je doen, binnen op nummer 1. De opbrengsten van de single gingen naar War Child. Eind 2004 eindigde hij ook op nr. 38 in de verkiezing van De grootste Nederlander.
Op 19 maart 2006 ontving Borsato de Radio 2-zendtijdprijs. Diverse artiesten waren aanwezig en zongen een nummer van Borsato en een van zichzelf. Deze show was live te horen op Radio 2 en een week later te zien op tv.
In mei 2006 begon Borsato met de kaartverkoop van zijn concertreeks Symphonica in Rosso, dat datzelfde jaar tussen 20 oktober en 4 november plaatsvond in het GelreDome in Arnhem. De eerste vier concerten waren al snel uitverkocht. Uiteindelijk werden er tien uitverkochte concerten gegeven.
Met Rood behaalde Borsato in 2006 zijn tiende nummer 1-hit in de Nederlandse hitlijsten. In de Single Top 100 was Rood zijn eerste hit die nieuw binnenkwam op de eerste plaats. Het werd in Nederland de bestverkochte single van 2006. Ook in Vlaanderen had deze single van Borsato veel succes, daar stond het nummer een recordtijd van 46 weken in de hitlijsten.
Later in 2006 nam Borsato een duet op met de Britse zangeres Lucie Silvas, genaamd Everytime I think of you (oorspronkelijk van The Babys). Het betekende zijn elfde nummer 1-hit.
Van 1994 tot 2006 heeft Borsato opgeteld een heel jaar (52 weken) op nummer één gestaan in de Top 40.
Borsato heeft van 1996 tot en met 2006 alle versies van de TMF-awards gewonnen als Beste Zanger Nationaal, waarna de prijs hernoemd werd tot Borsato Award. Ook won hij in 2004 en 2005 de Vlaamse TMF-award voor Beste Zanger Internationaal.
In 2007 bracht Borsato wederom een verzamelalbum uit, Borsato Box. Het bereikte de nummer 7-positie in de Album Top 100.
2008-2009: Wit Licht & The Entertainment Group (TEG) failliet
Borsato maakt zijn debuut als acteur in de film Wit Licht, die in december 2008 uitkwam. Wit Licht is tevens de naam van een single die op 21 april 2008 verscheen en drie weken op nummer 1 stond, zijn laatste album, dat op vrijdag 19 september 2008 verscheen, en zijn reeks concerten in GelreDome in oktober 2008 en ook nog vele malen in het sportpaleis in antwerpen. Samen maakt dit een succesvol drieluik.
In september 2008 staat de single Stop de tijd op de eerste plaats. Het nummer verdwijnt net als zijn voorganger Wit licht na negen weken uit de Top 40. De derde single van het album, Dochters, stijgt in november 2008 naar nummer 1 in de Top 40 en betekent zijn veertiende nummer 1-hit. In mei 2009 werd bekend dat de film Wit Licht naar Cannes ging, waar de film genomineerd was. 

 
28
28.

Shake up Christmas (Train)

De LOKschijf van 25 december 2010: Shake up Christmas van Train.

 
29
29.

Beautiful distraction (Ilse Delange)

De LOKschijf van 13 november 2010: Beautiful distraction van Ilse Delange.

 
30
30.

Have it all (Charlie Dee)

De LOKSCHIJF van de week is: Have it all - Charlie Dee. 

Wie is Charlie Dee ?

Er zijn heel wat antwoorden mogelijk op deze vraag, maar er is er maar eentje juist: Charlie Dée is...Charlie Dée. Deze unieke dame uit Rotterdam staat voor een prachtige verzameling songs, die haar visie op het leven (en de liefde) weerspiegelen. Met subtiele intelligentie en, af en toe, gevoel voor humor onthult zij stukje bij beetje fragmenten uit haar eigen ervaringen. Charlie dee is een songwriter met een verhaal en een bijzonder karaktervolle stem.

Haar debuutplaat "Where Do Girls Come From" komt in 2006 uit en veroorzaakt een golf van interviews en lovende reviews waarin zij veelvuldig wordt geassocieerd met grote namen als Rickie Lee Jones, Carole King en Joni Mitchell. Met haar scherpe teksten schetst Charlie een beeld van melancholie, optimisme en eerlijkheid op een warm, persoonlijk en muzikaal zeer afwisselend album. In 2007 volgt 'Love Your Life' en wederom een golf van lovende recensies. De vele liveoptredens hebben onmiskenbaar hun sporen achtergelaten in haar nieuwe songs en tijdens de Love Your Life tour laat Charlie zien dat ze ook zeker kan rocken!

Samen met Martijn van Agt (gitaar), Chris Grem (bas), Johan Hendrikse (toetsen) en Joeri Rook (drums) verovert ze vervolgens vele podia waaronder Paradiso , Ahoy, Heineken Music Hall en Lowlands.

In 2004 won ze De Grote Prijs Van Nederland, in 2006 een Essent Award, in 2007 opent ze voor Joe Cocker tijdens zijn Nederlandse tour. Begin 2008 neemt Charlie een duet op met Dijk frontman Huub van der Lubbe. Het prachtige Ten Thousand Times van Charlie Dée krijgt een nieuwe dimensie door de rauwe stem van van der Lubbe. In de zomer van 2008 staat Charlie Dée op de Parade met 'A Tribute To Joni'. Een indrukwekkende Ode aan Joni Mitchell die zeer enthousiast wordt ontvangen en die in het najaar van 2009 vervolg zal krijgen in de Nederlandse theaters. In september 2008 krijgt Charlie de geest en schrijft een liedje waarvan zij denkt dat het perfect zou zijn voor de nieuwe reclame van Dela. Ze stuurt het op en wordt twee weken later door de directeur zelf gebeld. 'Have It All' is een maand later te horen op de Nederlandse televisie en radio. Op dit moment neemt zij samen met producer Reyn Ouwehand haar derde album op. Wat zal deze plaat haar en haar publiek allemaal weer voor moois brengen? Zelf zegt ze terug te gaan naar de eenvoud. Hopelijk is Nederland klaar voor het warme bad waar Charlie Dée ons beloofd in onder te dompelen! We zijn nu beland in augustus 2010 en deze single is nu de terechte LOKSCHIJF.