Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

LOK-schijf

De LOK-schijf is de LOK tip van de week.

No Time to die (Billie Eilish)

De LOK schijf van 19 februari 2020

Het was een verrassende keuze om Billie Eilish B_Eilish_nitime (Billie Eilish Pirate Baird O'Connell, Los Angeles, 18 december 2001 is een Amerikaanse zangeres)te vragen voor de titelsong van de nieuwe James Bondfilm. Niet alleen omdat de Amerikaanse nog maar 18 is, maar vooral omdat ze doorgaans zulke intieme muziek maakt. En intiem is niet echt een woord dat past bij de titelsongs van de 24 eerdere James Bondfilms.

Groot, groter, grootst, dat was vaak de inzet bij Bondmuziek. Dat Adele flink kon uithalen, wisten we, maar in de titelsong van "Skyfall" uit 2012 pakte ze, ondersteund door gezwollen orkestklanken, pas echt uit. In een verder verleden kozen ook artiesten als Shirley Bassey, Paul McCartney en Duran Duran voor een grootschalige aanpak. Live uitvoeringen van "Live and let die" laat McCartney nog altijd graag vergezeld gaan van, heel tekenend, zware explosies.

Het is allemaal ver verwijderd van de wereld van Eilish, die haar met vijf Grammy’s onderscheiden debuutalbum samen met haar broer Finneas min of meer in zijn slaapkamer opnam. Fluisterzang, ingetogen elektronische muziek en heel persoonlijke teksten; al die Grammy’s voor Eilish waren terecht, maar kan zo iemand ook een echte Bondsong maken?
Jazeker, luidt het antwoord. De film "No Time to die" (de laatste Bondfilm met Daniel Craig) laat nog tot april op zich wachten, maar de titelsong staat sinds donderdagnacht 01.00 uur, Nederlandse tijd, online. Het is de meest ingetogen Bondsong aller tijden, maar Billie Eilish’ "No Time to die" heeft wel degelijk de klassieke 007-sfeer.

Broer Finneas is ook hier de voornaamste producer. De van het debuutalbum van zijn zus bekende sound voorziet hij heel subtiel van flarden orkestmuziek, telkens een beetje meer. Waarbij Eilish er ook telkens een schepje bovenop doet. Tot volle ontlading komt "No Time to die" niet, maar Eilish kan veel meer dan fluisteren. Het gitaarakkoord helemaal aan het einde klinkt als een eerbetoon aan John Barry, de in 2011 over­leden componist van de originele Bondmuziek. 

De LOK schijf wordt iedere zaterdag bekend gemaakt in in Kijk op Krimpen rond 11:00 uur en is onder andere te horen in Happy Hour en Decennium Dick.

De laatste 10 LOK-schijven

Lay your Head on me (Major Lazer & Marcus Mumford )

1 april 2020

17 Miljoen Mensen (Davina Michelle & Snelle)

25 maart 2020

Alaska (Sophia Kruithof )

18 maart 2020

Alaska (Sophia Kruithof )

18 maart 2020

Champion of the World (Coldplay)

11 maart 2020

Stupid Love (Lady Gaga)

4 maart 2020

Hier (Miss Montreal)

26 februari 2020

No Time to die (Billie Eilish)

19 februari 2020

No Judgement (Niall Horan )

12 februari 2020

Been here before (Krezip)

5 februari 2020