Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

LOK-schijf

De LOK-schijf is de LOK tip van de week.

Spirit in the sky (KEiiNO)

De LOK schijf van 25 mei 2019

Deze groep werd nog maar pas opgericht door Tom Hugo. Alexandra Rotan en Fred Buljo zijn de andere leden van KEiiNO. Tom en Alexandra hadden al ervaring in Norsk Melodi Grand Prix. Hugo nam in 2013 en 2018 zonder succes deel, terwijl Rotan vorig jaar in de top 4 eindigde.

In hun Songfestivalliedje is Samisch te horen. Dat is de verzamelnaam voor de talen die door de Samen in het noorden en midden van Noorwegen en Zweden, het noorden van Finland en het noordwesten van Rusland worden gesproken. Rapper Fred Buljo zorgt voor de joikzang, traditionele muziek van de Sami en een van de oudste muziekvormen in Europa. Noorwegen bracht dat ook al in 1980 op het festival.

Tom Hugo is in de zomer van 2018 samen met zijn echtgenoot Alex Olsson aan het lied beginnen werken. ‘Het lied gaat over geaccepteerd worden om wie je bent, ongeacht wat je cultuur, gender of identiteit ook is. De Samen hebben hard moeten vechten voor hun cultuur in Noorwegen. Het leek ons daarom gepast om een Samische liedjesschrijver te betrekken in dit project’, zegt Hugo over zijn compositie.

Zoals gezegd haalde Alexandra Rotan vorig jaar de superfinale van de Noorse voorronde. Ze zong een duet met Stella Mwangi, de Songfestivalkandidate van 2011. Rotan haalde de halve finales van Idool en is achtergrondzangeres bij Alan Walker. Tom Hugo brengt al enige tijd eigen muziek uit, maar schrijft ook liedjes voor artiesten in o.a. Japan, China en Zuid-Korea (voor TVXQ). Vorig jaar was hij verantwoordelijk voor de soundtrack van de Pride in Oslo.
Fred Buljo is in de Samische muziekscene een van de meest beloftevolle talenten. Hij is ook politicus en zetelde verschillende jaren in het Samische parlement.

De groep won de voorronde Norsk Melodi Grand Prix. Een grote verrassing was dat niet, want het lied was in Noorwegen al heel populair. De internationale jury's die mee stemden in de finale, liepen iets minder warm voor het lied. Een van de deelnemers aan de voorronde was Carina Dahl. Haar lied was meegeschreven door Sennek, in 2018 de Belgische Songfestivalkandidate. De zangeres was zelfs kort te zien in de live-show. KEiiNO eindigde op de zesde plaatsna de aangepaste uitslag. Dit vanwege het feit dat Wit-Rusland per ongeluk de verkeerde punten aan de verkeerde landen gegeven had.
"Spirit in the Sky" een terechte LOKSCHIJF!

De LOK schijf wordt iedere zaterdag bekend gemaakt in in Kijk op Krimpen rond 11:00 uur en is onder andere te horen in Happy Hour en Decennium Dick.

De laatste 10 LOK-schijven

Time for Change (Robbie Williams)

14 december 2019

Blinding Lights (The Weeknd)

7 december 2019

Unlove you (Armin van Buuren feat. Ne-Yo)

30 november 2019

Daddy (Coldplay)

23 november 2019

Jij en ik tegen de Wereld (Maan)

16 november 2019

Opposite Lover (Roel van Velzen)

9 november 2019

Say when (Golden Earring)

3 november 2019

Orphans (Coldplay)

26 oktober 2019

Phantom of the Opera (Floor Jansen & Henk Poort)

19 oktober 2019

Altijd (Gert Verhulst, Jan Smit & James Cooke)

12 oktober 2019