What a woman (De Dijk & Solomon Burke)
De LOK schijf van 25 september 2010
De LOKschijf van 25 september 2010:
De LOKSCHIJF is: What a Woman - Salomon Burke & de Dijk. Of je hem nu ‘The King of Rock and Soul’ noemt, of juist ‘The Bishop of Soul’, feit is dat Solomon Burke een levende legende is en Soul heeft vloeien door alle aderen van zijn imposante lichaam. De zanger, soulpionier, begrafenisondernemer, dominee en zendeling komt vanavond naar de Effenaar voor een spetterend concert! Solomon Burke heeft een indrukwekkende lijst muzikale hoogstandjes op zijn palmares staan. Burke, die vier dagen na zijn show in de Effenaar zijn 67e verjaardag viert, heeft zijn wortels in de gospel. Tussen 1954 en 1958 nam de nog piepjonge Solomon een aantal gospelnummers op voor het Apollo-label. In 1960 wordt hij vervolgens ontdekt door het majorlabel Atlantic en start hij opnamesessies voor covers van countryliedjes. Door zijn tot dan toe compleet unieke vermenging van gospel en R&B, legt Solomon Burke mede de eerste fundamenten voor soul.
Solomon Burke (bijna 70 jaar) heeft een indrukwekkende lijst muzikale hoogstandjes op zijn palmares staan. Burke heeft zijn wortels in de gospel. Tussen 1954 en 1958 nam de nog piepjonge Solomon een aantal gospelnummers op voor het Apollo-label. In 1960 wordt hij vervolgens ontdekt door het majorlabel Atlantic en start hij opnamesessies voor covers van countryliedjes. Door zijn tot dan toe compleet unieke vermenging van gospel en R&B, legt Solomon Burke mede de eerste fundamenten voor soul.
In de jaren zestig ontpopt Burke zich daarna tot een productieve artiest met een aantal bescheiden hits. Ook anderen blijken hevig beïnvloed te zijn door Solomon’s innovatieve interpretatie van gospel en R&B. Niemand minder dan The Rolling Stones coverden bijvoorbeeld de Burke-klassiekers ‘Cry to Me’ en ‘Everybody Needs Somebody to Love’. Dat laatste nummer werd jaren later nogmaals een bestormer van de hitparades dankzij de uitvoering van The Blues Brothers.
In de jaren ’80 en ’90 nam Burke nog vele platen op, maar die albums bleken vooral bekend bij soulpuristen en kenners en maakten niet echt de jump naar een groter publiek. Daar kwam in 2002 echter plots verandering in dankzij het album ‘Don’t Give Up On Me’. Op die plaat nam Burke een aantal nummers op die zijn ‘fans’ Bob Dylan, Tom Waits, Van Morrison, Elvis Costello en Brian Wilson schreven. Niet de minste goden dus! Met dat werkje wurmde de levende legende zich naar een plek waar hij ook daadwerkelijk thuishoort: de troon van het soulwereldje! Het is dan ook niet voor niets dat Burke zich op het podium doorgaans nestelt op een levensgrote vorstelijke troon vanwaar hij zijn levendige muziek predikt.
Burke’s glorieuze comeback is inmiddels een feit en hij werd een graag geziene gast op grote Europese muziekfestivals en andere muziekpodia. De charmeur neemt steevast een bosje rozen mee voor zijn vrouwelijke fans en heeft een stem die nog niet verraadt dat hij toch al redelijk op leeftijd is. Samen met zijn begeleidingsgroep de ‘Souls Alive Band’ maakt hij nog altijd een verpletterende indruk op het podium. ’s Mans meest recente album ‘Nashville’ scoorde onlangs weer louter lovende recensies. En de ‘Bishop of Soul’ verkeert simpelweg in bloedvorm.