Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

LOK-schijf

De LOK-schijf is de LOK tip van de week.

Don't tell me that it's over (Amy MacDonald)

De LOK schijf van 13 februari 2010

De LOKSCHIJF deze week (13 februari 2010) is: Don't tell me it's over - Amy McDonald. Amy Macdonald is een Schotse zangeres. Ondanks haar jonge leeftijd (ze is pas 21) heeft ze al een aantal indrukwekkend wapenfeiten op haar naam staan. Zo bereikte haar debuutalbum “This Is The Life” in Groot-Brittanie in slechts 4 dagen de gouden status. In Nederland zijn er binnen een jaar zelfs 120.000 CD’s verkocht, reden voor dubbel platina. Haar debuutalbum “This is the Life” werd op 30 juli 2007 uitgebracht in de UK. Het album kwam binnen op nummer 2 in de officiele Britse Albumcharts en bleef 5 weken in de top 10 staan. In Schotland zelf heeft het album vanaf binnenkomst vier weken de eerste positie bezet. Na vier dagen was het album al ‘goud’ en in november mocht ze ‘platina’ op haar naam zetten. Inmiddels zijn er meer dan 350,000 exemplaren van de CD verkocht. Enkele maanden na de release, in de twee week van januari, stootte de CD door van 6 naar nummer 1, en stond het voor het eerst op de toppositie van de Britse album chart. In Groot-Britannie zijn vier singles uitgebracht, voorafgegaan door Poison Prince die alleen als download uitkwam.
De eerste fysieke single was “Mr. Rock and Roll”, dat op 17 juli uitkwam. Dit was een groot succes, met een nummer 12 in de Britse singlelijst als hoogtepunt. In Schotland stond het nummer op 1.
Als tweede nummer werd L.A. uitgebracht. Alhoewel Amy zelf niet echt tevreden was over deze release (ze vond het niet in de sfeer van het album passen) bereikte het nummer een respectabele 48e plaats in de UK-charts. In Schotland haalde het de vijfde plaats.
De laatste single van 2007 was de titeltrack van het album, “This Is The Life”. De single kwam uit op 10 december en bereikte nummer 28. Na de geflopte single “Run” werd de eerste single “Poison Prince” opnieuw uitgebracht. 
Amy heeft vaak verteld dat ze vooral fan was van Travis. Als andere invloeden op haar muziek noemt ze onder andere The Libertines, The Kooks, Razorlight en Guillemots. Begin januari besloot Frits Spits het album van Amy te draaien in zijn programma “De Strepen van Spits”. Als een volledig album goed is, behaalt deze de “strepenbingo”, het predicaat dat “This is the Life” volgens Frits zeker waard was. Een week later werd het album verkozen tot Radio 2 Week CD, en nog iets later “Mr. Rock & Roll” tot Paradeplaat. Op 23 januari draaide Giel Beelen een stukje van “Mr. Rock & Roll” in een item van het TV-programma “De Wereld Draait Door”. Een voor 3 maart 2008 in Paradiso, Amsterdam aangekondigd concert was vervolgens binnen een dag uitverkocht. Amy’s debuutalbum kwam op 26 januari binnen op 84 in de Nederlandse albumlijst en stootte de week erna door naar de 25e plaats, om uiteindelijk in de week van 30 mei op nummer 1 te belanden. Uiteindelijk Op Pinkpop kreeg ze eind mei 2008 een award overhandigd voor het verkopen van 60.000 CD’s, en op 11 november in de Heineken Music Hall ontving ze een dubbel platina plaat. Terwijl single “Mr. Rock & Roll” niet echt potten wist te breken, is opvolger “This is the Life” Amy’s absolute doorbraak in Nederland geweest. Radiozender 3FM bombardeerde het nummer tot Megahit, en ook Radio 538 draaide het veel. Inmiddels is het nummer het meestgedraaide op de Nederlandse radio geweest, het meest gedownloade nummer, en stond het op nummer 1 in zowel de single Top 100 als de Top 40. De single is de grootste hit van 2008 en een van 50 grootste Top 40-hits ooit. Na het succes van “This is the Life” werd besloten om “Mr. Rock & Roll” nog een kans te geven. En terecht, want de single kwam direct op nummer 19 binnen in de Top 40, om door te klimmen naar de nummer 3-positie. Amy trad in 2008 een hoop op in het land dat buiten haar eigen land als eerste voor haar viel. Na het optreden in Paradiso op 3 maart voor niet veel meer dan 100 mensen, werden de publieken groter en groter. Zo volgde daarop Lowlands, Pinkpop, de Melkweg en sloot ze spetterend af in de Heineken Music Hall voor meer dan 5000 enthousiaste fans.

Bijna 3 jaar na Amy’s debuut is het tijd voor nieuw materiaal, en dat komt er in de vorm van een nieuwe plaat en een nieuwe single. Het album, dat naar verluidt ‘Curious Thing’ gaat heten wordt verwacht in de eerste week van maart. Single ‘Don’t Tell Me It’s Over’ wordt inmiddels al veel gedraaid en is deze week de LOKSCHIJF bij LOK-Radio.

De LOK schijf wordt iedere zaterdag bekend gemaakt in in Kijk op Krimpen rond 11:00 uur en is onder andere te horen in Happy Hour en Decennium Dick.

De laatste 10 LOK-schijven

L'enfer (Stromae)

20 januari 2022

L'Enfer (Stromae)

19 januari 2022

Stap maar in bij mij (MEAU & Paul de Munnik)

12 januari 2022

Fingers crossed (Lauren Spencer Smith)

5 januari 2022

Crossfire (Rag 'n'Bone Man)

29 december 2021

Follow me (Sam Feldt & Rita Ora)

22 december 2021

X-mas Time (Wulf)

15 december 2021

Merry Christmas (Ed Sheeran & Elton John)

8 december 2021

ABCDEFU (GAYLE)

1 december 2021

Island (Kensington)

28 november 2021