Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

LOK-schijf

De LOK-schijf is de LOK tip van de week.

High places (Kane & Ilse Delange)

De LOK schijf van 30 oktober 2010

De LOKSCHIJF van 30 oktober 2010 is: High Places - Kane & Ilse DeLange. Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen ontmoeten elkaar eind vorige eeuw min of meer toevallig (op Schiphol, waar ze hun toenmalige vriendinnetjes op het vliegtuig zetten richting een talencursus in Zaragoza). Sindsdien zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. 

Dinand (student bouwkunde, strandtenthouder te Scheveningen, rockzanger, podiumdier, perfectionist) en Dennis van Leeuwen (gitarist, muziekfanaat, rocker pur sang) vinden elkaar tijdens een vijf uur durend gesprek 'in de caravan achter Dinands standtent'. Ze herkennen in elkaar dezelfde gedrevenheid, liefde voor muziek en ambitie om het helemaal te gaan maken. Het is 1999 en KANE is een feit. 
En ja, ze gaan het maken. 'Het bandje' debuteert in het Rotterdamse kroegje De Vagebond - de tent staat meteen op z'n kop -, en verovert Nederland in ongekend tempo. Horden waarover andere beginnende bands meestal struikelen, worden door hen ogenschijnlijk moeiteloos genomen. 

Een platencontract, airplay op de belangrijkste radiostations, hits (na doorbraaksingle Where Do I Go Now volgt de klapper Damn Those Eyes), clubtours, triomfen op grote festivals als Pinkpop, Parkpop en Werchter, allerlei Awards … de wapenfeiten volgen elkaar in hoog tempo op. Maar minstens zo belangrijk: van meet af aan is er een duidelijk KANE-sound. 

Invloeden zijn er te over. Ze variëren van U2 tot Andre Hazes, van grunge tot country en grunge, van Red Hot Chili Peppers tot Jimi Hendrix, Prince en Andy Tielman. KANE brouwt uit al deze elementen een uit duizenden te herkennen eigen geluid. De composities van Dinand en Dennis zijn melodisch sterk, toegankelijk en veelzijdig. Ze kunnen keihard rocken, maar de luisteraar ook emotioneel bij de lurven pakken. 

Genoemde KANE-sound krijgt op hun verschillende studioalbums – met behulp van steeds wisselende bezettingen - telkens een eigen inkleuring. Debuut As Long As You Want This (2000) is een typische jonge hondenplaat, waarop de energie en passie alle kanten opschieten. Deze eerste CD bivakkeert anderhalf jaar in de Nederlandse albumlijsten en haalt dubbel platina. Het levert KANE in dat jaar niet alleen een eerste Edison en TMF Award op , maar ook een MTV Europe Music Award, in de categorie Beste Nederlandse band. Deze onderscheiding zullen ze ook in 2001 en 2004 winnen. 

Op So Glad You Made It (2001) worden diezelfde passie en energie omgezet tot breed uitwaaierende gitaarrock, met hoog spiritueel gehalte en soms bijna psychedelische ondertoon. De plaat is een afgewogen werkstuk en bevat grote hits als So Glad You Made It, Let It Be en Rain Down on Me. Bovendien zijn Dinand en Dennis zo langzamerhand Bekende Nederlanders geworden. De band doet steeds grotere concerten (twee maal Ahoy en Pepsi Stage, vier keer Heineken Music Hall), met als klap op de vuurpijl het optreden op 28 juni 2003 in de Amsterdam Arena. KANE is de eerste Nederlandse band die op eigen kracht een voetbalstadion uitverkoopt. 

Het indrukwekkende Fearless, het derde KANE-album (2005), is duister van toon. De plaat staat in het teken van Dinands rouwverwerking , na het verlies van zijn vrouw, actrice Guusje Nederhorst. Als eerbetoon neemt hij een dag na haar overlijden het intieme Dreamer op. Enkele dagen later, op 4 februari 2004 (haar verjaardag) wordt het liedje bij vrijwel alle Nederlandse radiostations om twaalf uur 's middags gedraaid. Het nummer schiet onmiddellijk naar de eerste plaats van de hitlijsten. Zo vergaat ook de singles Something To Say en Fearless. Het gelijknamige album komt na de release eveneens meteen binnen op nummer 1 van de albumcharts. Het succes levert KANE een 3FM Award op, en een zoveelste TMF Award. Ook doet de groep weer enkele grote optredens, zoals op het strand van Almere (32.000 bezoekers) en op het Haagse Malieveld (40.000 bezoekers). 

Het grotendeels in New York opgenomen Everything You Want (2008) weerspiegelt Dinands herwonnen levensgeluk. De plaat laat een band horen die het 'lol hebben in muziek maken' opnieuw centraal stelt. In een aantal nummers wordt op een sexy manier geknipoogd naar zwarte muziekgenres als soul en funk. Het album behaalt de eerste plaats van de albumcharts en de single Shot Of A Gun wordt een nummer 1 hit. 

En zo bestaat KANE in 2009 dus tien jaar. Jaren van keihard werken, successen, soms een diep dal, persoonlijke dramatiek, ambitie, roem, plezier, lachen, vriendschap en nog steeds diezelfde bijna jongensachtige gedrevenheid om het helemaal te gaan maken in de popmuziek. Om Dennis te citeren: 'never a dull moment.' Woorden die ongetwijfeld ook alles zeggen over de toekomst die KANE tegemoet gaat. En Dinand is natuurlijk in de 7e hemel door de geboorte van zijn tweede kind.

De LOK schijf wordt iedere zaterdag bekend gemaakt in in Kijk op Krimpen rond 11:00 uur en is onder andere te horen in Happy Hour en Decennium Dick.

De laatste 10 LOK-schijven

L'enfer (Stromae)

20 januari 2022

L'Enfer (Stromae)

19 januari 2022

Stap maar in bij mij (MEAU & Paul de Munnik)

12 januari 2022

Fingers crossed (Lauren Spencer Smith)

5 januari 2022

Crossfire (Rag 'n'Bone Man)

29 december 2021

Follow me (Sam Feldt & Rita Ora)

22 december 2021

X-mas Time (Wulf)

15 december 2021

Merry Christmas (Ed Sheeran & Elton John)

8 december 2021

ABCDEFU (GAYLE)

1 december 2021

Island (Kensington)

28 november 2021