Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

LOK-schijf

De LOK-schijf is de LOK tip van de week.

You and me (in my pocket) (Milow)

De LOK schijf van 19 maart 2011

You and me (in my Pocket) - Milow. Toen singer-songwriter Milow begin 2006 met zijn mooie langspeeldebuut The Bigger Picture op de proppen kwam, was hij voor velen nog een nobele onbekende. Twee jaar eerder had hij weliswaar de finale van Humo’s Rock Rally gehaald, maar het verhaal van de artiest moest toen nog grotendeels geschreven worden.

Vandaag is Milow, in het dagelijkse leven de 26-jarige Jonathan Vandenbroeck, dankzij You Don’t Know in Nederland en Vlaanderen een begrip. De hitsingle haalde goud, stond op 1 in de Eindafrekening 2007 van Stubru, en bereikte de 3de plaats in de Ultratop. Voor het album The Bigger Picture is een gouden status ook niet veraf. De zanger kreeg eind 2007 de TMF-award voor ‘Best New Artist’ en ook Radio 2 lauwerde hem met de ‘Prijs van de Doorbraak’. Geen wonder dat de volgende fase in zijn prille carrière met groeiend ongeduld tegemoet wordt gezien.

Een ding stond voor Milow meteen vast: zijn 2de album Coming of Age, dat net zoals zijn debuut op zijn eigen label Homerun Records verschijnt, mocht in geen geval een herhalingsoefening worden. “Terwijl The Bigger Picture nog een hoog slaapkamergehalte had, mocht de muziek deze keer best wat energieker en potiger klinken. Het voorbije anderhalf jaar heb ik veel met band gespeeld en dat bracht me op het idee de extremen in mijn muziek–van ingetogen en akoestisch tot uptempo en stevig–wat duidelijker in de verf te zetten.”

Enkele nieuwe songs liggen duidelijk nog in het verlengde van The Bigger Picture, maar in Canada en de gespierde 1ste single Dreamers and Renegades geeft Milow blijk van een luchtigheid die velen zal verrassen. “Mijn debuut-cd klonk nogal serieus, dus kan het geen kwaad dat er nu eens een relativerende noot in sluipt”, lacht hij. “Maar tegelijkertijd had ik er behoefte aan nog dieper te graven dan de vorige keer, nog langer aan mijn songs te sleutelen en het potentieel van mijn stem verder af te tasten. Ik heb nog nooit zo hoog en zo laag gezongen als op deze plaat.” Opvallend is de vocale aanwezigheid van Nina Babet, een Britse inwijkelinge die eerder al te horen was op Ozark Henry’s The Sailor Not the Sea en met wie Milow een pakkend duet zingt in Darkness Ahead and Behind. De opnamen van The Bigger Picture werden destijds in goede banen geleid door producer Nigel Powell van de Engelse formatie The Unbelievable Truth, maar voor Coming of Age besloot Milow scheep te gaan met producer Jo Francken. “We hadden al samengewerkt voor de singleversie van ‘You Don’t Know’ en het klikte meteen”, vertelt de zanger. “Jo is een meester in klank en opnametechniek. Ik stuurde hem regelmatig akoestische demo’s toe die ik op mijn zolderkamer opnam, hij becommentarieerde ze en dat leidde tot een fantastische wisselwerking. We waren geen van beide snel tevreden: we hebben voor onszelf de lat zo hoog mogelijk gelegd.”

Milow en Francken besloten alles tot in de puntjes voor te bereiden en de periode in de studio zo kort en intens mogelijk te houden. Uiteindelijk werd het album in drie dagen op analoge tape ingeblikt. Bijna alle tracks op Coming of Age zijn live-performances met een minimum aan overdubs.

Meer nog dan op zijn debuut heeft Milow deze keer aandacht besteed aan het niveau van zijn songteksten. “Ik wilde songs schrijven met epische proporties en thema’s aankaarten die in een popsong niet altijd vanzelfsprekend zijn. Ik wilde verhalen vertellen die, zeker in onze regio, nog niet eerder aan bod zijn gekomen. Doorgaans zijn ze fictief, maar er staat geen enkel nummer op de cd dat niet op een of andere manier wortelt in de werkelijkheid. Het is altijd mijn ambitie geweest over waarachtige, tastbare onderwerpen te schrijven. Ik gruw van teksten die al te vrijblijvend zijn. Coming of Age moest in alle opzichten een ‘Belgisch’ werkstuk worden, dat aansluit bij mijn eigen ervaringswereld. Een plaat over het hier en nu, zeg maar.” Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Belgische geschiedenis (recent en minder recent) tot diep in de nummers is doorgedrongen. Het aan de E Street Band verwante Stephanie is een ode aan een tienermeisje dat in augustus 2004 door haar stiefmoeder en -broer werd omgebracht. Een andere documentaire song in de grote Amerikaanse folktraditie is Herald of Free Enterprise’, geïnspireerd door de scheepsramp die twintig jaar geleden plaats vond voor de kust van Zeebrugge. The Priest, “over de keuzes die je maakt als je jong bent, maar vaak bepalend zijn voor de rest van je leven”,is het nummer waar Milow misschien wel het meest trots op is. Elders heeft de singer-songwriter het over problematische familiebanden (zie: het in Carnivale-sferen verpakte House by the Creek), de moeizame weg naar ‘volwassenheid’ (de cd heet niet toevallig Coming of Age) en over jeugddromen die almaar vaker moeten wijken voor het compromis. Toch benadrukt hij dat je zijn verhalen nooit mag loskoppelen van de muziek. “Niet zelden tracht ik een donkere, melancholische tekst te relativeren met een opgewekte melodie. Het plaatje is dus pas volledig als je alle onderdelen samen legt.” Milow wordt zich steeds nadrukkelijker bewust van de kracht van zijn muziek. “Het is een wonderlijke uitlaatklep. Ik besef maar al te goed hoezeer ik bof dat ik de dingen die mijn gemoed bezwaren op het podium van me af kan zingen.”

Blijft de vraag of hij wel voldoende van zijn succes geniet. “Ik ben dankbaar voor iedere verwezenlijking”, zegt hij peinzend. “Maar na iedere horde die ik heb genomen, zit ik alweer met de volgende in mijn hoofd. Ik kan het niet helpen, vrees ik: het is gewoon de aard van het beestje.” Okee, dus de LOKSCHIJF van deze week!

De LOK schijf wordt iedere zaterdag bekend gemaakt in in Kijk op Krimpen rond 11:00 uur en is onder andere te horen in Happy Hour en Decennium Dick.

De laatste 10 LOK-schijven

Island (Kensington)

24 november 2021

Better Days (Neiked X Mae Muller X Polo G)

17 november 2021

Your Song saved my Life (U2)

10 november 2021

Ghost Town (Benson Boone)

4 november 2021

Santé (Stromae)

29 oktober 2021

Santé (Stromae)

27 oktober 2021

Easy on me (Adele)

22 oktober 2021

The Tipping Point (Tears for Fears)

13 oktober 2021

Anywhere with you (Afrojack, Lucas & Steve, Dubvision)

6 oktober 2021

Better Days (Dermot Kennedy)

1 oktober 2021