Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

LOK-schijf

De LOK-schijf is de LOK tip van de week.

Mary (Bertolf)

De LOK schijf van 31 maart 2012

Mary - Bertolf.  Bertolf, voluit Bertolf Lentink, ziet op 2 juli 1980 het levenslicht in Dronten. Zijn vader leert de jonge Bertolf al op zesjarige leeftijd de evergreen ‘All I Have To Do Is Dream’ van The Everly Brothers. Daarna volgt aandacht voor diens uitgesproken voorliefde voor 'Americana' van ondermeer The Byrds, The Flying Burrito Brothers maar ook echte bluegrass. "Ik ben opgegroeid tussen de banjo's en mandolines, die kleur en geluiden van roots-instrumenten hebben zich al op jonge leeftijd in mijn genen genesteld." Daarna volgen muzieklessen op de middelbare school in Kampen. "Ik leerde op die plek het Beatles-album Rubber Soul kennen. Het opende een nieuwe wereld."

Hoe klein de scene in Kampen dan ook is, Bertolf duikt er middenin. Speelt in diverse coverbandjes en belandt uiteindelijk op het conservatorium van Zwolle. Daar richt Bertolf het bandje The Junes op en wint diverse prijzen met dit gezelschap. Gelijktijdig wordt Bertolf gevraagd om in de band van Ilse de Lange te komen spelen, wat ook gebeurt. Uiteindelijk kiest hij voor een eigen carrière en tekent in het najaar van 2008 een contract bij 8ball Music. Dit resulteert in een succesvol debuutalbum dat de titel For Life meekrijgt. Bertolf neemt dit album op samen met producer Guido Aalbers (mixer van ondermeer Coldplay, Live en Muse) in de befaamde ICP-studio's in Brussel. Als multi-instrumentalist neemt Bertolf bijna alle partijen voor zijn eigen rekening. In december 2008 verschijnt als voorloper van dit album de single Another Day. Na een optreden in De Wereld Draait Door, wordt de single in januari verkozen tot de eerste megahit van 2009 bij 3FM. Ook besluit het station om Bertolf uit te roepen tot Serious Talent.

Snel daarna draaien de radiostations Q-Music, Radio538, en Radio2 de single ook. De bijbehorende videoclip is veelvuldig te zien op de clipzenders TMF en MTV. Twee weken later verzorgt Bertolf een succesvol optreden op het Groningse Noorderslag Festival. Hier speelt de band zich volop in de kijker van de programmeurs van de Nederlandse popzalen en festivals. Inmiddels komt Bertolf's debuutalbum in de album top-100 binnen, en krijgt lovende recensies in de media. De tweede single "For Life" van zijn gelijknamige album verschijnt in maart 2009. "Another Day" staat inmiddels 11 weken in de Nederlandse Single Top-100 en reikt zelfs tot nummer 2 in de Megatop 50.

Voor de single "For Life" wordt een prachtige videoclip geschoten door Oscar Verpoort. De song en het script van de video zijn dermate interessant, dat het clipfonds besluit om een subsidie beschikbaar te stellen om de clip te kunnen draaien. Het resultaat is dan ook wonderschoon. Bertolf speelt inmiddels met zijn band op de eerste lente-festivals van Nederland waaronder drie bevrijdingsfestivals op 5 mei: Den Bosch, Wageningen en Zwolle. De single staat 10 weken in de Single Top-100 en is te horen op 3FM, Radio 2 en Radio538.

Intussen is het festivalseizoen in alle hevigheid losgebarsten en Bertolf doet niet de kleinste aan. Op Concert at Sea blijft hij als relatief onbekende tussen grote namen als VanVelzen, Ilse DeLange en Blof prima overeind. Een ander hoogtepunt is het optreden op Lowlands 2009. Bertolf scoort zijn grootste hit tot nu toe in de zomer van 2009 met het prachtige "Mr. Light". Wederom wordt besloten om een vooruitstrevende videoclip te schieten bij dit nummer en wel in The Big Apple: New York. In deze derde single is duidelijk de invloed van The Beatles te horen. Dit blijft niet onopgemerkt door de redactie van Pauw en Witteman. Op het hoogtepunt van deze hitsingle besluiten Jeroen Pauw en Paul Witteman dat ze een speciaal optreden van Bertolf willen om aandacht te vestigen op de release van de geremasterde Beatles-boxen.

Op 09-09-09 speelt Bertolf met band het rooftop-concert van de Beatles na. Dit keer in Amsterdam, op het dak van Studio Plantage. De regisseur van Pauw & Witteman (Bert van de Veer) brengt deze show op prachtige wijze in beeld. Hierop besluit de programmadirectie van Nederland 1 om het volledige concert van Bertolf aansluitend aan de live-uitzending van Pauw en Witteman op televisie uit te zenden. Eind september begint de clubtour van Bertolf. Met volledige band tourt Bertolf langs de bekende clubzalen van Nederland. In de setlist is ook de succesvolle cover "Beggin'" opgenomen, die Bertolf en band in de ochtendshow van Giel Beelen spelen. De vele goede reacties op deze versie leidden ertoe dat deze cover zelfs aan de playlist van 3FM werd toegevoegd. Ook speelt men een tweetal liedjes rond één condensatormicrofoon, waarbij de meerstemmige kwaliteiten van Bertolf en band eens te meer aan het licht komen. Radio 3FM is mediapartner van deze clubtour en een sponsor wordt gevonden in de vorm van het merk Logitech.

Iedere bezoeker van een clubshow krijgt gratis een CD aangeboden met daarop de grootste hits van Bertolf. Op 3 maart 2010 wint Bertolf een Zilveren Harp. Deze prestigieuze aanmoedigingsprijs wordt hem toegekend "[...] vanwege de kwaliteit van zijn liedjes. De jury ziet in Bertolf een componist en tekstschrijver met een grote toekomst." De LOKSCHIJF "Mary" is een schitterende ode aan zijn overleden schoonmoeder. Kortom, een meer dan terechte LOKSCHIJF!

De LOK schijf wordt iedere zaterdag bekend gemaakt in in Kijk op Krimpen rond 11:00 uur en is onder andere te horen in Happy Hour en Decennium Dick.

De laatste 10 LOK-schijven

Minefields (Faouzia & John Legend)

25 november 2020

Golden (Harry Styles)

18 november 2020

Shame shame (Foo Fighters)

11 november 2020

The Weight (Danny Vera)

4 november 2020

Positions (Ariana Grande)

28 oktober 2020

Commander in Chief (Demi Lovato)

21 oktober 2020

Door de Wind (Miss Montreal)

14 oktober 2020

Diamonds (Sam Smith)

7 oktober 2020

Een Man van de Wereld (Danny de Munk)

30 september 2020

Oostenwind (Nick & Simon)

23 september 2020