Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

LOK-schijf

De LOK-schijf is de LOK tip van de week.

Celebrate (Mika ft Pharrel Williams)

De LOK schijf van 1 september 2012

~~Michael Holbrook Penniman (Beiroet, 18 augustus 1983), beter bekend als Mika (uitgesproken als: 'mi·ka; 'Mie-kaa'), is een Libanees-Britse zanger. In 2007 brak hij wereldwijd door met hits van zijn album Life In Cartoon Motion. In Nederland scoorde hij met Relax, Take It Easy een nummer 1-hit. Hij noemt Marc Bolan en David Bowie als zijn grote inspiratiebronnen.

Zijn moeder is Libanees, zijn vader Amerikaans. Hij komt uit een gezin met vijf kinderen. Hij heeft één broer (Fortuné) en drie zussen (Paloma, Yasmine en Zuleika Allegra). Mika is de middelste van de vijf. Hij verliet Libanon toen hij nog erg jong was en woonde een tijd in Parijs. Toen hij negen jaar oud was verhuisde Mika naar Londen. Hier ging hij naar school op het Lycée Français Charles de Gaulle, Westminster School en de Royal College of Music, waarmee hij stopte om zijn debuutalbum op te nemen. Zijn zussen Yasmine en Paloma waren samen met zijn moeder, Joannie Penniman, Mika's stylistes. Ook heeft Yasmine, onder de naam "DaWack", Mika geholpen met het tekenen van het album- en singlecovers. Ook doen zijn broer en zussen achtergrondstemmen op het album. Paloma doet dit voor Big Girls, You Are Beautiful, Zuleika voor Lollipop en Fortuné.

Als eerste single van Mika's debuutalbum Life In Cartoon Motion werd Relax, Take It Easy uitgebracht. Dit nummer behaalde in eerste instantie geen succes. Opvolger Grace Kelly werd de doorbraak van de zanger, in de Britse UK Singles Chart kwam het nummer op nummer 1. In vijf andere landen scoorde Mika ook een nummer 1-hit, in Nederland en elf andere landen kwam het nummer in de top 10. Hij schreef het nummer als "wraakactie" op alle platenlabels die in Mika geen toekomst zagen. Hij noemt dit nummer zijn "fuck you-song". Door het grote succes van Grace Kelly werd in verschillende landen, waaronder Nederland, Relax, Take It Easy opnieuw uitgebracht. Hiermee scoorde hij een nummer 1-hit in onder meer Nederland, België en Frankrijk. In de week dat Relax, Take It Easy op de eerste plaats belandde in Nederland was zijn album het best verkochte van Nederland.

Naast deze twee grote hits bracht Mika ook de singles Big Girl (You Are Beautiful), Happy Ending, Lollipop en Love Today uit.
Op 11 november 2007 gaf hij een concert in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Het concert, waarbij hij alle nummers zong van zijn debuutalbum Life In Cartoon Motion, was volledig uitverkocht. Ook zijn concert in België, in Vorst Nationaal, was uitverkocht. Op 8 juli 2008 stond Mika weer in Amsterdam voor een concert, maar deze keer in de Westergasfabriek, in het Westerpark. Mika speelde op 3 juli 2008 ook op Rock Werchter in België, nadat hij het jaar voordien onverwacht had afgezegd.
Tijdens Lowlands 2007 kreeg Mika zijn eerste gouden plaat uitgereikt voor het album Life In Cartoon Motion. Mika verkocht meer dan 35.000 exemplaren van het album in Nederland. In België heeft het album de platina status, hij verkocht inmiddels meer dan 60.000 exemplaren van het album.

Bij de Brit Awards 2008 won Mika de award "British breakthrough" (Britse doorbraak). Ook op de Britse Capital Awards viel Mika twee keer in de prijzen. Hij werd "Best UK male" en zijn album Life in Cartoon Motion werd "Best UK album". In mei 2008 werd Mika bekroond op de Ivor Novello Awards als "Songwriter of the year". Op de Belgische TMF Awards in 2008 won hij "Best Pop".
Op 1 juni 2009 begon Mika aan de akoestische tour en stond op 2 juni 2009 in het uitverkochte Concertgebouw die hoorde bij de gelimiteerde release van zijn ep Songs for Sorrow. Tijdens deze tour zong hij niet alleen nummers van deze ep, maar ook van Life in Cartoon Motion, en nummers waarvan hij heeft bevestigd dat ze op het nieuwe album komen. Deze nummers zijn Blame It On The Girls, Rain en Good Gone Girl. Ook komen er twee nummers van de ep op het nieuwe album, namelijk Toy Boy en Blue Eyes. Op 30 juli kwam de eerste single, We Are Golden, van het nieuwe album uit. Mika's vervolg op Life in Cartoon Motion werd op 21 september 2009 uitgebracht en heet The Boy Who Knew Too Much. Dit album bevat 12 tracks.

Op vrijdag 8 juni 2012 publiceerde Mika zelf via zijn Twitter-kanaal een kortfilm van Canadese vrienden van hem. "Make You Happy", een nieuw nummer van hem, vormde de soundtrack. Een week later stelt hij op de Franse radio de allereerste single uit ""The Origin of Love" voor, "Celebrate", een samenwerking met Pharrell Williams. Op vrijdag 27 juli 2012, juist voor Mika op het podium gaat voor een concert in de Londense club "Heaven", draait Jo Whiley na een kort interview de titeltrack van de nieuwe plaat The Origin of Love. Enkele dagen later werd er een korte promotietour aangekondigd die zowel België als Nederland zal passeren.
In het voorjaar van 2012 raakte bekend op de Twitterkanalen van bandleden dat Mika een totaal nieuwe richting uit wil en dat hij daarop (voorlopig) de samenwerking stopzette met zijn bandleden en een nieuwe band zou zoeken.

Voormalige bandleden:
 Martin Waugh (gitaar, achtergrondzang),
 Jimmy Sims (bas, achtergrondzang),
 Cherisse Ofosu-Osei (drums, achtergrondzang; voormalig lid van The Faders. Ook bekend als Bang-Bang)
 Dave Whitmey (keyboards, gitaar, achtergrondzang).
 iMMa (achtergrondzang)
 Ida Falk Winland (achtergrondzang)
Mika brengt zijn volgende album in september 2012 uit. De exacte datum is nog niet bekend. Het album zal een Franstalige bonus-cd bevatten, zoals hij zelf vertelde bij de release van "Elle Me Dit".

De LOK schijf wordt iedere zaterdag bekend gemaakt in in Kijk op Krimpen rond 11:00 uur en is onder andere te horen in Happy Hour en Decennium Dick.

De laatste 10 LOK-schijven

Minefields (Faouzia & John Legend)

25 november 2020

Golden (Harry Styles)

18 november 2020

Shame shame (Foo Fighters)

11 november 2020

The Weight (Danny Vera)

4 november 2020

Positions (Ariana Grande)

28 oktober 2020

Commander in Chief (Demi Lovato)

21 oktober 2020

Door de Wind (Miss Montreal)

14 oktober 2020

Diamonds (Sam Smith)

7 oktober 2020

Een Man van de Wereld (Danny de Munk)

30 september 2020

Oostenwind (Nick & Simon)

23 september 2020