Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

LOK-schijf

De LOK-schijf is de LOK tip van de week.

Liquid Spirit (Claptone Remix) (Gregory Porter)

De LOK schijf van 2 mei 2015

De Amerikaanse jazzzanger Gregory Porter wordt dit najaar 42 en zou derhalve als een relatieve laatbloeier gezien kunnen worden. Zijn hoorbare levenservaring draagt juist alleen maar bij aan de schoonheid van zijn derde album.

De in Los Angeles geboren Porter bracht pas in 2010 zijn debuutalbum "Water" uit en opvolger "Be good" verscheen twee jaar later. "Liquid Spirit" is zijn eerste album op het prestigieuze jazzlabel Blue Note Records en de sympathiek ogende zanger met het kenmerkende hoofddeksel werkt hierop wederom samen met Brian Bacchus. Na ook "Be good" geproduceerd te hebben, bouwt Bacchus de liedjes wederom geheel op rondom de zacht smeulende vocalen van Gregory Porter. Vocalen waarin Donny Hathaway en Bill Withers doorklinken en die een oude ziel verraden. Juist de liedjes met de meest spaarzame instrumentatie maken de diepste indruk.

Zo is er het hartverscheurende "Water under Bridges", waarin Porter enkel begeleid door zachte pianoklanken vertelt dat hij hopeloos blijft vastklampen aan de mooie herinneringen aan een voormalige geliefde. In het daaropvolgende Hey Laura ontkent hij op vertederende wijze het feit dat zijn ex eigenlijk al over hem heen is.

Porter bezingt echter niet alleen zijn liefdesleed op "Liquid Spirit". In luchtigere, rijker gearrangeerde jazzstukken als "Movin", "Musical Genocide", "Lonesome Lover", "Wind Song" en de klassieker "The In Crowd" toont hij de veelzijdigheid van zijn elastische stemgeluid. Hij legt evenveel bezieling in het drietal covers als in zijn eigen werk.

Maar juist zijn zelfgeschreven liedjes in combinatie met dat warme, donkere timbre zijn een gouden combinatie. Zo klinkt het statige "When Love was King" als een jazzstandard zoals Nat King Cole ze in de jaren 50 op plaat zette en "Brown Grass" had een stuk van Isaac Hayes kunnen zijn. Porters stem heeft evenveel karakter.

De LOK schijf wordt iedere zaterdag bekend gemaakt in in Kijk op Krimpen rond 11:00 uur en is onder andere te horen in Happy Hour en Decennium Dick.

De laatste 10 LOK-schijven

Pointless (Lewis Capaldi)

7 december 2022

Never gonna not dance again (P!nk)

30 november 2022

Rely on me (Sigala, Gabri Ponte & Alex Gaudino)

23 november 2022

Lift me up (Rihanna)

16 november 2022

Stiekem (Maan ft. Goldband)

9 november 2022

Anti-Hero (Taylor Swift)

2 november 2022

Bright Eyes (RONDÉ)

26 oktober 2022

Face it alone (Queen)

19 oktober 2022

Sowieso overhoop (Maan)

12 oktober 2022

How do i say goodbye (Dean Lewis)

5 oktober 2022