Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Kabelkrant 15 februari 2020

Zaterdag 15 februari

Dit is de kabelkrant van de Lokale Omroep Krimpen die dagelijks actueel wordt uitgezonden via het kabelnet in Krimpen aan den IJssel.
Nieuws en/of berichten kunt u sturen per E-mail naar info@lokaleomroepkrimpen.nl of
LOK, red. kabelkrant, pa Olympiade 30, 2924 AM Krimpen a/d IJssel. tel. 0180 552111. www.lokaleomroepkrimpen.nl.

Direct kabelkrant nieuws lezen of nieuws van vorige dagen: www.lokaleomroepkrimpen.nl/kabelkrant.

Het weer

Zaterdag is het wisselend bewolkt en vooral in het westen kans op wat regen. De temperatuur wordt ca. 12 graden.
De wind is zuid of zuidwest, kracht 3 tot 5.


Zondag zijn er perioden met regen. Het waait het stevig, in het noordwesten is enige tijd kans op storm en zeer zware windstoten tot 110 km/uur.
Met 12 tot 16 graden is het zeer zacht.

Nachtbraker dwaalt door Krimpen 1/2

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 14-jarige jongen opgepakt in Krimpen aan den IJssel. Hij had een groot mes van zo'n dertig centimeter lengte bij zich en had verschillende pillen, vermoedelijk harddrugs, op zak.
De wijkagent van Krimpen aan den IJssel kwam rond 03:00 uur af op een melding van een verdachte situatie bij de Albert Schweitzerlaan. Daar trof hij de jongen aan, die voldeed aan het opgegeven signalement. Die verklaarde op een feestje te zijn geweest en onderweg naar huis te zijn.


Nachtbraker dwaalt door Krimpen 2/2

Nadat het mes en de drugs werden gevonden, wilde de agent zijn ouders inschakelen. Ondanks meerdere pogingen bleek dit tevergeefs. Ook op het huisadres van de jongen bleek geen ouder aanwezig.

De jongen is daarop ingesloten op het politiebureau. De politie onderzoekt de zaak.

Cruiseschip niet naar Amsterdam, maar naar Rotterd

Het cruiseschip ms Black Watch wijkt uit naar Rotterdam. Het schip met ruim achthonderd passagiers aan boord zou dit weekend eigenlijk in Amsterdam aanmeren, maar komt vanwege het slechte weer en de verwachte storm Dennis naar Rotterdam. Het schip meert zaterdag om ongeveer 13:00 uur aan naast de Erasmusbrug, aan de Wilhelminapier.De cruisetocht zou eigenlijk van Southampton in Engeland naar Amsterdam varen. Dat wordt nu Rotterdam. Zondagavond vaart het schip voor een paar nachten naar Antwerpen. Na Antwerpen vaart het terug naar Southampton.

Lichaam gevonden in sloot Kralingse Kerklaan

De politie doet onderzoek na de vondst van een dode man in het water aan de Kralingse Kerklaan in Rotterdam.

Het lichaam is vrijdagmorgen uit het water gehaald. De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de man.

Wel is na onderzoek een misdaad uitgesloten, zegt de politie.Kralingse Bos weer deels dicht

Een deel van het Kralingse Bos is vrijdag opnieuw uit voorzorg afgesloten. Aan de noordkant van het bos kunnen bomen en takken vallen. Tijdens storm Ciara zijn meerdere bomen over de weg en de paden langs de Prinses Beatrixlaan gevallen. Die weg is daarom nu afgesloten voor doorgaand verkeer. Ook bij het opruimen na Ciara waaiden nog bomen om. De gemeente vindt de situatie gevaarlijk, er kunnen nog meer bomen omvallen.Een extra gevaar vormt storm Dennis komende zondag. Daarom is een risicogebied afgezet. Er staan borden om bezoekers te waarschuwen.

'Lief' verjaardagscadeau voor Rutte

President Macron was zo attent de jarige Marc Rutte vrijdag een cadeau te geven tijdens een werkoverleg op het Élysée. "Heel lief, ik kreeg twee boeken over Charles de Gaulle", zei de premier na afloop. Het cadeau was een schot in de roos: Rutte houdt van biografieën. De twee lunchten samen in aanloop naar de Europese Raad komende donderdag. Zij spraken onder meer over de meerjarenbegroting. Charles Michel, president van de Raad, kwam vrijdag met een nieuw voorstel. Hij wil o.a. de bijdrage voor lidstaten opschroeven naar 1,07 procent van de nationale rijkdom. Rutte wil niet verder gaan dan 1 procent.

Goede sneeuw om te skiën, maar eerst file

De regio Noord heeft komende week vakantie. De ANWB verwacht dat wintersporters vandaag, zaterdag, al terechtkomen in lange files naar de sneeuw. De grootste kans daarop is in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. In die landen hebben de scholen namelijk ook vakantie. In Duitsland werd het gistermiddag al druk. De sneeuwcondities in de wintersportlanden zijn nu goed. Daarom zullen veel mensen richting de bergen rijden.
In Nederland verwacht de ANWB vandaag geen extra drukte op de wegen.

Carnaval voortaan 'Verkleedfeest'

Een basisschol in Zevenaar doet de term Carnaval in de ban en noemt het voortaan 'verkleedfeest'. Het IKC Carrousel is een openbare school, en daarom zou de traditionele naam van het katholieke feest niet passend zijn. De oudervereniging van de school nam het initiatief tot de naamswijziging. "De Carrousel is een openbare basisschool waar we geen bepaald geloof willen aanhangen", aldus een ouder tegen de Gelderlander. Carnavalsprins Eric Boschman vindt dat de ouders zich niet druk moeten maken. "Het is maar een naam." De school probeert correct te zijn: rond het Paasfeest was er een "lentelunch".

Werkgevers boos

Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en Oram luiden samen met Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) de noodklok over het onderwijzerstekort bij premier Rutte. In een brief roepen ze hem op om direct te investeren in het onderwijs. Volgens Moorman moet het kabinet miljoenen euro's uittrekken om de onderwijscrisis aan te pakken, een oproep die ook door de werknemers wordt gesteund. Dus meer geld zou de oplossing zijn. Wel, ten eerste dient de PABO goed opgeleide onderwijzers af te leveren die zich bezig houden met lesgeven en laat de administratieve taken aan anderen over.

'Nieuw leven Markermeer'

Het lijkt erop dat de kunstmatige eilandengroep Marker Wadden zorgt voor nieuw leven in het Markermeer. De eilanden zijn een duidelijke impuls voor de voedselketen, meldt Natuurmonumenten na onderzoek waaraan onder meer ook het Nederlands instituut voor ecologie en universiteiten meewerkten. De aanleg van de eilanden is nog niet afgerond en de natuur is nog in een 'pioniersstadium', maar de eerste resultaten zijn zeer hoopgevend. Volgens onderzoekers zijn er veel meer voedingsstoffen in het water ontstaan. Ook paaiende vissen vinden de weg. In 2022 komt er een definitieve evaluatie.

In het radioprogramma Kijk op Krimpen

In het radioprogramma Kijk op Krimpen van zaterdag 15 februari via LOK-Radio tussen 10.00 en 12.00 uur o.a. de volgen de onderwerpen:
- Ophokplicht ook voor kinderboerderij.
- Ophoging Oud Krimpen.
- Feest voor iedereen door feesttas.
- Zorg om losse zonnepanelen Parkflat.

Herhaling op maandag van 13.00 - 15.00 uur.

Bank betaalt terug

ABN Amro heeft een akkoord bereikt met klanten die vinden dat ze jarenlang te veel hypotheekrente hebben betaald. De bank gaat een deel van het te veel betaalde geld vergoeden, zo kwam het concern overeen in een schikking met de belangenstichting Euribar.

Amro belooft nu ruim 62% van de opslagverhogingen in 2009 en 2012 bij de zogeheten euriborhypotheken terug te betalen aan klanten. Hoeveel geld er met de deal is gemoeid, heeft de bank niet aangegeven.

'Taalvout 2019' bekend

Een waarschuwingsbord waarop in het Engels, Frans en Nederlands wordt gewaarschuwd voor drijfzand, maar uitgerekend Duitsers 'herzlich wilkommen' wordt geheten, is uitverkoren tot 'Taalvout van het Jaar'. Dat meldt taalplatform Taalvoutjes, dat ooit op Facebook begon met het inzamelen van taalgekkigheden. Taalvout heeft niet kunnen achterhalen waar het bord staat, maar de foto was niet gemanipuleerd. Het werd uit 20 genomineerde blunders als winnaar aangewezen. Op plaats 2 eindigde de waarschuwing om niet 'zonder salto' een parkeergarage te verlaten, op 3 kwam het beroep van 'leuterleidster'.

Porsche op 911

Deventer krijgt binnenkort een Porschedealer binnen de gemeentegrenzen. Daar is het stadsbestuur zo blij mee dat het een speciaal huisnummer heeft geregeld voor het bedrijf: 911. Dat is het typenummer van de meest iconische sportwagen van de Duitse autoproducent. Er moest wel een trucje worden uitgehaald. De showroom van het bedrijf is gevestigd aan Birnieweg 9, maar omdat het om twee losse gebouwen gaat, heeft het nummer 11 erbij gekregen.
"Porsche vindt het hilarisch", aldus wethouder Walder in het dagblad De Stentor.

Hulp bij invullen belastingformulier

Vanaf 1 maart kunt u, net als voorgaande jaren, uw belastingaangifteformulier laten invullen door een vrijwilliger. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de vrijwilligersbalie van de KrimpenWijzer in het gezondheidscentrum, Groenendaal 1, of bel 0180-515840, maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur (dinsdag en donderdag tot 16.00 uur).
Krimpen Wijzer 0180-515840.

Tentoonstelling in het Streekmuseum: DCV 100 jaar

In het Streekmuseum Krimpenerwaard is er een bijzondere tentoonstelling.

De Krimpense Voetbalclub DCV presenteert tot 5 april in de expositieruimte, ter gelegenheid van haar 100-jarige bestaan in 2019 een grote collectie voetbalspullen 'uit de oude doos', die door henzelf zijn verzameld onder de (oud)leden.

Spullen theater in de verkoop

Spullen en bouwmaterialen van Theater Zuidplein, dat deze zomer het huidige pand verlaat, gaan in de verkoop. Van banken, bandrecorders, baliegedeelten tot stofzuigers en wastafels, alles wat een tweede leven kan krijgen gaat over de toonbank. De spullen staan te koop op www.materialenmarktplaats.nl en kopers kunnen hen in juni na de laatste voorstelling ophalen. Geïnteresseerden kunnen alle producten ook bekijken op 19 maart tussen 17.00 en 19.00 uur. Die dag worden in het theater tijdens een speciaal evenement 'materialenroutes' georganiseerd.

Kunstlezing in Van Cappellenhuis

Kunsthistorica Josee Claassen geeft op dinsdag 18 februari van 20 tot 22 uur uitleg over de wereldberoemde altaar panelen van Van Eycks 'Lam Gods' die de afgelopen jaren zijn gerestaureerd. Ze zijn nu te zien in het Museum voor Schone Kunsten in Gent van 1 februari t/m 30 april. Hierna zijn zij weer te zien zijn in de Sint Baafskathedraal in Gent. Ook vertelt Josee over het leven van Jan van Eyck aan de hand van zijn schilderijen.Toegang 7,50 /tot 26 jaar 5,00 inclusief pauzedrankje.
Informatie en reserveren: www.vancappellenhuis.nl

LOK-TV videoreportages

Door de redactie van LOK-TV worden en zijn diverse videoreportages gemaakt van gebeurtenissen in Krimpen.
U kunt deze video’s bekijken via de website van de LOK.

Ga naar www.lokaleomroepkrimpen.nl
- klik op foto/video - video-correspondenten - LOK-TV en kies dan de gewenste reportage.

Veel kijkplezier,
de redactie.

Besmetting bij Shell Singapore?

Olie- en gasreus Shell vreest voor besmetting met het nieuwe coronavirus op zijn kantoor in Singapore. Het energiebedrijf heeft meerdere medewerkers, die betrokken zijn bij de handel in grondstoffen, naar huis gestuurd. Eén van hen was in kontakt gekomen met iemand die was besmet met het virus, meldde Shell vrijdag. De nationaliteit van de medewerker is niet bekend. Een groot gedeelte van de handelaren werkte uit voorzorg al vanuit huis. Nu moeten al hun andere collega's dat ook doen. Het is nog onbekend hoe lang het kantoorteam thuis moet blijven.

Storm Denniss

Storm Dennis gaat een heftig weekeinde tegemoet. En dat terwijl deze 24-jarige Brit al een stormachtige week achter de rug heeft. Op zijn facebookaccount krijgt Storm Denniss de ene na de andere grap binnen en het zijn allemaal variaties op zijn naam. Die is, op een extra S na, namelijk precies hetzelfde als de storm die dezer dagen over West-Europa trekt. Zo krijgt hij verzoeken om hekken te laten staan of geen mensen omver te blazen. Denniss vindt het allemaal hilarisch:"Ik weet dat mensen niet serieus zijn en gewoon een geintje maken". Hij werd in een stormachtige nacht geboren, vandaar zijn voornaam.

De Kerken Spreken via LOK-radio

De uitzending van de kerken wordt zondag 16 februari verzorgd door de Sionskerk.
Van 09.30 - 10.00 uur is er het kinderprogramma.

Om 10.00 uur wordt er overgeschakeld naar de Sionskerk voor de rechtstreekse uitzending van de kerkdienst.
Voorganger is Ds. J.A.W. Verhoeven.

Race van de knarse knarren 1/3

En weer meldt zich een krasse knar bij het toch al niet piepjonge palet van 17 Democratische presidentskandidaten. De 77-jarige Michael Bloomsberg, voormalig burgemeester van New York, heeft zich op het laatste nippertje gemeld voor de voorverkiezingen in Alabama. Bloomberg zegt wat veel mensen denken: het Democratisch aanbod is zwak en geen kandidaat is zeker van de winst op Donald Trump. Bloomberg heeft weleens eerder geflirt met de gedachte om zich kandidaat te stellen, maar dacht steeds dat de Amerikaanse bevolking niet zat te wachten op weer een steenrijke ondernemer uit New York.

Race van de krasse knarren 2/3

Trump bewees echter dat het wel kan. Overigens is Bloomsberg, die rijk werd als Wall Street bankier en met het (economische) persbureau dat zijn naam draagt, veel gefortuneerder dan Trump. Hij wordt door het blad Forbes op 52 miljard dollar geschat, de voormalige vastgoedhandelaar moet het met een 'schamele' 3,1 miljard doen. Maar het gaat niet alleen over geld. Bloomberg is een man van het midden en de grote man achter de anti-wapenlobby. Wat ook zal opspelen, is zijn leeftijd, vier jaar ouder dan Trump.

Race van de krasse knarren 3/3

Ben je dan fit genoeg voor zo'n zware baan of de loodzware presidentscampagne? Het thema werd actueel toen de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders zijn campagne moest onderbreken na een probleem met zijn hart. Stoer draait Sanders overigens al weer mee in het circus. Vooral de democraten hebben een probleem. Sanders is 78, ex-vicepresident Joe Biden is 76. De Amerikaanse president maakt graag grapjes over de Democratische kandidaten. Zo heeft Trump het steevast over 'Sleepy Joe' als hij het over Biden heeft.

Onderzoek dood James Brown 1/2

James Brown is al dertien jaar dood, maar toch zal het Openbaar Ministerie in de Amerikaanse stad Atlanta het overlijden van de Godfather of Soul alsnog onder de loep nemen. Het OM heeft donderdag een gesprek gehad met Jacque Hollander, een vrouw die bewijs zegt te hebben dat Brown is vermoord, zo meldt CNN.
De ontmoeting is mede mogelijk gemaakt door de nieuwszender, die de bewering van de vrouw zelf al onderzocht en vorig jaar tot de conclusie kwam dat de oorzaak van Browns dood vermoedelijk geen natuurlijke was.

Onderzoek dood James Brown 2/2

CNN staat daarin niet alleen; onder meer de weduwe van de soulzanger, zijn zoon Daryl en de arts die de overlijdensakte tekende, hebben sterke vermoedens dat hij is vermoord. Hollander heeft het OM in Atlanta een doos vol bewijsmateriaal gegeven, plus afschriften van tekstberichten. Officier van Justitie Paul Howard zegde toe die uitgebreid te zullen onderzoeken. Als dat onderzoek is afgerond, naar verwachting over enkele maanden, zal Howard besluiten of er een moordzaak wordt geopend.
Ontleend aan De Telegraaf, vrijdag 14 februari 2020.

Il Duce blijft ereburger van Salò 1/2

De fascistische dictator Benito Mussolini blijft ereburger van het Noord-Italiaanse plaatsje Salò. Een voorstel van drie gemeenteraadsleden uit de oppositie om het ereburgerschap te schrappen, dat hem daar in 1924 werd gegeven, stuitte op weerstand bij de overige gemeenteraad. De rest van de raad vond dat het voorstel niet passend was voor deze tijd en dat het leek ingediend met het oog op politiek gewin. "De enige manier om de foute ideologie van het fascisme uit te roeien is door met feiten aan te tonen dat onze liberale en democratische opovatting van de staat de juiste is", aldus burgemeester Giampiero Cipani.

Il Duce blijft ereburger van Salò 2/2

Salò, gelegen aan de westelijke kant van het Gardameer, is historisch van groot belang voor het fascisme. In september 1943 stichtte Mussolini van hieruit de Italiaanse Sociale Republiek, ook wel de Republiek van Salò genoemd. Het was een voortzetting van het fascisme in het noordelijk deel van Italië, nadat de Fascistische Grote Raad in Rome twee maanden eerder tijdens een stemmming in juli 1943 Mussolini had afgezet. Mussolini kwam in 1922 aan de macht. In de jaren daarna werd hij in veel Italiaanse plaatsen benoemd tot ereburger.
Ontleend aan De Telegraaf, zaterdag 15 februari 2020.

Kerkdiensten zondag 16 februari 1/5

IJSSELDIJKKERK

10.00 uur:Ds. C.Baggerman
18.30 uur:Ds. F.C. de Ronde

DE RANK
10.00 uur:Ds. M.D. v.d. Giessen
18.30 uur:Dient in de IJsseldijkkerk

Kerkdiensten zondag 16 februari 2/5

DE ARK

10.00 uur: Dr. G. den Hartogh
18.30 uur: Dienst in de IJsseldijkkerk

DE WINGERD
10.00 uur: Ds. D.L. Delhaas

Kerkdiensten zondag 16 februari 3/5

IMMANUELKERK
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

10.00 uur:Ds. J.B. de Rijke
16.30 uur:Ds. J.M. Oldenhuis

De TUYTER
Evangelische Gem. Krimpen
10.00 uur:Kenneth Terhaar

Kerkdiensten zondag 16 februari 4/5

REHOBOTHKERK

10.00 uur:Ds. J.J. Mulder
18.30 uur:Ds. J.A.W. Verhoeven

Sionskerk
10.00 uur:Ds. J.A.W. Verhoeven
18.30 uur:Ds. J.J. Mulder

Kerkdiensten zondag 16 februari 5/5

DE BRON
Parochie Heilige Maria Koningin

11.00 uur Eucharistieviering
H.Flohr
Samenzangkoor

Lokale Omroep Krimpen

Naast deze kabelkrant produceert de Lokale Omroep Krimpen (LOK) dagelijks ook radiouitzendingen.
LOK-Radio is te ontvangen via:

- Kabel93.1 MHzin stereo met RDS
- Ether106.0 MHzin stereo met RDS
Heeft u berichten, stuur deze naar:
LOK, pa Olympiade 30, 2924 AM Krimpen aan den IJssel,
tel: 55 21 11.
E-mail: info@lokaleomroepkrimpen.nl,
Info: www.lokaleomroepkrimpen.nl.

RADIO-UITZENDINGEN LOK 1

Maandag
09.00 - 12.00: Goedemorgen Krimpenerwaard
13.00 – 15.00: Kijk op Krimpen H
19.00 – 20.00: Dat ons loflied vrolijk…
20.00 – 21.00: Kunst en cultuur
21.00 – 22.00: Jazz op de maandagavond
23.00 - 24.00: De Late Avond
Dinsdag
09.00 - 12.00: Goedemorgen Krimpenerwaard
19.00 – 21.00: Molukse uurtjes
23.00 - 24.00: De Late Avond

RADIO-UITZENDINGEN LOK 2

Woensdag 09.00-12.00: Goedemorgen K'waard
19.00-20.00: Radio 6
20.00-22.00: PopShop
23.00-24.00: De Late Avond
Donderdag 09.00-12.00: Goedemorgen K'waard
20.00-22.00: Decennium Dick.
23.00-24.00: De Late Avond
00.00-01.00: 'k Zal Zijn lof ...'
Vrijdag 09.00-10.00: Dat ons loflied.. H
10.00-11.00: Lok klassiek
11.00-12.00: Kunst en Cultuur. H
20.00-22.00: PopShop. H
23.00-24.00: De Late Avond

RADIO-UITZENDINGEN LOK 3

Zaterdag
10.00 - 12.00 uur: Kijk op Krimpen, nieuws en info
13.00 - 14.00 uur: Happy Hour
14.00 - 18.00 uur: IJsselsport
17.00 - 18.00 uur: Harmonie-fanfare-en brassmuz.
Zondag
00.00 - 01.00 uur: 'k Zal zijn loflied. H
09.30 - 12.00 uur: De kerken spreken
12.00 - 13.00 uur: Lok klassiek. H
13.00 - 17.00 uur: IJsselsport
18.30 - 20.30 uur: De kerken spreken: Sionskerk
21.00 - 22.00 uur: Jazz op de maandagavond. H