Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Kabelkrant 25 januari 2020

Zaterdag 25 januari

Dit is de kabelkrant van de Lokale Omroep Krimpen die dagelijks actueel wordt uitgezonden via het kabelnet in Krimpen aan den IJssel.
Nieuws en/of berichten kunt u sturen per E-mail naar info@lokaleomroepkrimpen.nl of
LOK, red. kabelkrant, pa Olympiade 30, 2924 AM Krimpen a/d IJssel. tel. 0180 552111. www.lokaleomroepkrimpen.nl.

Direct kabelkrant nieuws lezen of nieuws van vorige dagen: www.lokaleomroepkrimpen.nl/kabelkrant.

Het weer

Zaterdag is het meest grijs en in het noorden kans op motregen. Het wordt ca. 3 graden. De wind is zuid tot zuidwest, kracht 2 tot 4.

Zondag blijft het droog met soms zon. De bewolking wordt geleidelijk dikker, ook de wind neemt in kracht toe.
Het wordt 7 tot lokaal 10 graden.

Schiedam heeft ultramoderne kankerkliniek

In het Franciscus Vlietland is vrijdag de splinternieuwe oncologieafdeling met speciale borstkliniek geopend. Het Schiedamse ziekenhuis is de afgelopen maanden intern verbouwd om nog betere zorg te bieden aan kankerpatiënten uit de regio.
Franciscus Gasthuis & Vlietland willen met de nieuwe afdeling tegemoet komen aan de toenemende vraag naar specialistische zorg. De handtekeningen voor de bouw werden in april 2019 gezet.

Lading 'strooizout' blijkt 150 kilo cocaïne

Een bedrijf in de Botlek bleek een wel heel dure lading strooizout te vervoeren. Bij een controle van de Douane vrijdagmiddag bleek in plastic emmers met strooizout in totaal ongeveer 150 kilo cocaïne te zijn verstopt.
Het bedrijf heeft waarschijnlijk niets met de drugssmokkel te maken, zegt de Douane.
De lading was bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd.

In het radioprogramma Kijk op Krimpen

In het radioprogramma Kijk op Krimpen van zaterdag 25 januar december via LOK-Radio tussen 10.00 en 12.00 uur o.a. de volgen de onderwerpen:
- Nieuw cultuurprogramma in de Tuyter.
- Kroniek ‘100 jaar DCV’.
- Kinderboerderij, mogelijk ophokplicht.
- 90 mil. beter besteden aan Algeracorridor.
- Holocaust monument bij Streekmuseum.
https://www.carenzorgt.nl/person/me/calendar
Herhaling op maandag van 13.00 - 15.00 uur.

Mysterieus kogelgat in raam tram Schiedam

Een ruit van een tram lijkt vrijdagmiddag van binnenuit met een vuurwapen te zijn kapotgeschoten. Een passagier merkte het gat op en liep naar de trambestuurder. Toen is de politie ingeschakeld.
Agenten hebben vastgesteld dat het gat van binnenuit is ontstaan. Opvallend genoeg lijkt niemand iets te hebben gemerkt. De politie kijkt beelden terug.

Duizenden scholen komende week dicht

Zoals het er nu naar uitziet, zijn volgende week donderdag en vrijdag zeker 3300 scholen in het hele land dicht. De leraren van de basisscholen en middelbare scholen staken dan voor meer geld. Ze vinden dat het kabinet honderden miljoenen euro’s extra moet steken in meer loon en vermindering van de werkdruk. Er zijn manifestaties in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Maastricht, Groningen en Middelburg.
Tijdens de vorige onderwijsstaking in november hadden meer dan 4400 scholen laten weten dat ze dicht bleven.

Kankeruitzaaiing opsporen via urine

Een eenvoudige urinetest kan mogelijke uitzaaiingen van darmkanker in de lever opsporen. De nieuwe test biedt ongeveer 90 procent zekerheid, evenveel als een CT-scan. Dat concludeert Nick van Huizen van de Erasmus Universiteit. Huisartsen beschikken nog niet over de test. Die moet eerst nog op een grotere groep patiënten worden getest. Van Huizen ontdekte na jaren van onderzoek dat mensen met uitzaaiing van darmkanker een verhoogde hoeveelheid van bepaalde stukjes eiwit in hun urine hebben. Darmkanker staat in Nederland op de derde plaats van meest voorkomende soorten kanker.

Vught: extra beveiligde rechtbank in gevangenis

De gemeente Vught heeft minister Dekker gevraagd een extra beveiligde rechtbank in de gevangenis van Vught te plaatsen. Een dergelijke rechtbank is volgens de gemeente gemakkelijk te beveiligen en bespaart reiskosten. Bovendien zou het minder verkeer met gedetineerden door de naastgegelegen woonwijken geven. Onderdeel van de gevangenis in Vught is de extra beveiligde inrichting (EBI), waar zware criminelen zitten. De gemeente haakt aan bij de wens van voorzitter Naves van de Raad voor de Rechtspraak, meer beveiligde rechtbanken.

Maandag beraad over coronavirus

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) brengt maandag een advies uit aan het ministerie van Volksgezondheid over het coronavirus. Op basis van dat advies zal minister Bruno Bruins (Medische Zorg) bepalen of er extra maatregelen voor Nederland moeten worden getroffen. Op het ministerie werd vrijdag overlegd met een zogenoemd Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM. Dat is gebruikelijk als er ergens ter wereld nieuwe virussen opduiken. Het OMT brengt maandag advies uit aan Bruins. Na overleg zal Bruins ook worden geadviseerd "over eventueel te nemen maatregelen".

Ministers zijn verjaagd 1/2

De delegatie van premier Rutte, ministers en assistenten moet het noodgedwongen met tweederangs locaties doen. Zowel met de slaapplek als met de werkplek is het behelpen. Slapen deden de ministers al buiten het dure Davos.
"Er zijn bedden zat, alleen kunnen we die niet betalen", zegt Rutte over de keus om buiten het epicentrum van het World Economic Forum te overnachten. Het vaste adresje een dorp verderop bleek niet meer beschikbaar en nu moest de delegatie drie kwartier forensen.

Ministers zijn verjaagd 2/2

De vaste werkplek was wel in een fatsoenlijk hotel in Davos. Maar een groot bedrijf huurde de hele tent en de Nederlanders hadden het nakijken. Met wat improvisatietalent is een piepkleine ruimte gevonden, achter een winkel.

Kunnen de Nederlanders toch nog ergens werken in Davos.

Tentoonstelling in het Streekmuseum: DCV 100 jaar

In het Streekmuseum Krimpenerwaard is er een bijzondere tentoonstelling.
De Krimpense Voetbalclub DCV presenteert vanaf die dag (tot 5 april) in de expositieruimte, ter gelegenheid van haar 100-jarige bestaan in 2019 een grote collectie voetbalspullen 'uit de oude doos', die door henzelf zijn verzameld onder de (oud)leden.

De Kerken Spreken via LOK-radio

De uitzending van de kerken wordt zondag 26 januari verzorgd door de Rank.
Van 09.30 - 10.00 uur is er het kinderprogramma.

Om 10.00 uur wordt er overgeschakeld naar de Rank voor de rechtstreekse uitzending van de kerkdienst.
Voorganger is Ds. W. Vermeulen.

Gent krijgt gigantische fietsenstalling

En wij maar denken dat we de voornaamste fietsnatie ter wereld zijn. Onlangs hebben we een grote fietsenstalling in Utrecht in gebruik genomen en we waren daar trots op. Maar we worden ingehaald door de Belgen; de Belgische spoorwegen gaan bij het station van Gent een enorme fietsenstalling bouwen met plaats voor 17.000 rijwielen. Fietsers worden automatisch naar de vrije plaatsen geleid. Het duurt nog even voor al die fietsers er gebruik van kunnen maken, waarschijnlijk gaat de stalling in 2027 open.

Berlijnse babypanda´s

De twee babypanda's in de Berlijnse dierentuin hebben een roepnaam gekregen: Pit en Paule. Officieel hebben ze mooie Chinese namen, maar vele dierentuinmedewerkers hadden moeite met de uitspraak daarvan.

Aanstaande donderdag, 30 januari, kunnen dierentuinbezoekers voor het eerst de panda tweeling, twee broertjes, inmiddels vijf maanden oud, bewonderen.

Pompeo bezoekt Groot-Brittannië

Op 29 januari, twee dagen voor de Brexit, zal Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Groot-Brittanië bezoeken. Hij zal daar premier Boris Johnson en minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab ontmoeten. Volgens de officiële versie komt hij de bijzondere betrekkingen die zullen ontstaan na het uittreden van de Britten uit de EU versterken en een uitbreiding en verdieping van de handelsbetrekkingen bevorderen.

Pompeo bezoekt Groot-Brittannië

Op 29 januari, twee dagen voor de Brexit, zal Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Groot-Brittanië bezoeken. Hij zal daar premier Boris Johnson en minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab ontmoeten. Volgens de officiële versie komt hij de bijzondere betrekkingen die zullen ontstaan na het uittreden van de Britten uit de EU versterken en een uitbreiding en verdieping van de handelsbetrekkingen bevorderen.

Turken gered van onder het puin

Een nacht na een zware aardbeving in het oosten van Turkije zijn zaterdagochtend vijf mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Onder hen een zwangere vrouw. Over hun toestand is verder niets bekend gemaakt. De provincie Elazog werd vrijdagavond getroffen door een beving met een kracht van 6,8. Sindsdien waren er honderden naschokken. De aardbeving heeft aan zeker 22 mensen het leven gekost. Zo'n duizend gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Er worden nog 22 mensen vermist. Meer dan duizend reddingswerkers zoeken naar hen.

'Poetin pleegt staatsgreep' 1/5

Vladimir Poetin is bezig de vorige week door hem aangekondigde wijzigingen van de Russische grondwet met zo'n sneltreinvaart door het parlement te jagen, dat de oppositie zegt dat er sprake is van een constitutionele coup.
"We zijn ervan overtuigd dat het doel van deze staatsgreep is om Vladimir Poetin en zijn corrupte regime levenslang aan de macht te laten blijven", schrijft een groep prominente Russen in de oppositionele krant Novaja Gezeta. Ze roepen iedereen op tegen "deze usurpatie van de macht" te stemmen.

'Poetin pleegt staatsgreep' 2/5

Eén van de ondertekenaars van het manifest, de liberale econoom Sergej Goerijev, omschrijft het proces dat op dit moment in Rusland gaande is, als een 'zelf-coup'. Oppositiekopstuk en corruptieblogger Aleksej Navalny heeft voor komende week een protestmars in Moskou aangekondigd, samen met de jaarlijkse herdenking van de politicus Boris Nemtsov die vijf jaar geleden op een brug nabij het Kremlin werd vermoord. Maar Vladimir Poetin lijkt zich weinig zorgen te hoeven maken. Terwijl de buitenparlementaire oppositie moord en brand schreeuwt, ging de Doema akkoord met de wijziging van de constitutie van 1993.

'Poetin pleegt staatsgreep' 3/5

Poetin kondigde onlangs in zijn 'Troonrede' aan dat hij meer macht wil leggen bij de Doema (Het Russische Lagerhuis) om de premier en het kabinet te benoemen, terwijl hij erop zinspeelde dat de Staatsraad - nu nog een overlegorgaan tussen de regering en de regio's - verder op te tuigen. Maar deze beloofde overgang van een presidentieel naar een meer parlementair stelsel lijkt nu een wassen neus. "Volgens de nieuwe tekst kan de Doema de premier slechts goedkeuren op voordracht van de president, maar daarover zweeg Poetin", zegt een analist.

'Poetin pleegt staatsgreep' 4/5

Zelfs ingewijden tasten nog volledig in het duister, als het gaat om de vraag welke rol Poetin na 2024 zal spelen, als zijn huidige termijn als president afloopt. Waarnemers vergelijken het wetgevingsproces van de afgelopen week met de jarenlange praktijk in de Sovjet-Unie, waarbij het volk ook werd opgeroepen om wetten er doorheen te jassen. Op 16 januari ontving Poetin in zijn buitenhuis een groep van 75 Bekende Russen - mensen uit de sport, de politiek, van tv en andere publieke figuren -, die waren aangewezen om in een werkgroep te komen met tekstvoorstellen voor de nieuwe grondwet.

'Poetin pleegt staatsgreep' 5/5

Afgelopen donderdag, koud een week later, was de tekst niet alleen klaar, maar werd die met overweldigende meerderheid in de Doema aangenomen, een proces dat elders vaak jaren duurt. Het is de bedoeling dat de Doema op 11 februari voor de tweede maal stemt, zodat de definitieve aanpassingen in de derde lezing al in maart naar de Senaat kunnen worden gestuurd. Poetin heeft gezinspeeld op een referendum, volgens analisten puur pro forma: een referendum over iets wat dan al lang wet is.

Ontleend aan De Telegraaf, zaterdag 25 januari 2020.

Mekkermummie

De Egyptische priester Nesyamun werd bij leven geroemd om zijn mooie stem. Die maakte zoveel indruk dat er zelfs een inscriptie op de grafkist van de geestelijke stond over zijn zoetgevooisde stemgeluid. Drieduizend jaar later zagen archeologen er een mooie uitdaging in. Ze reconstrueerden de stembanden en luchtpijp van Nesyamun met behulp van een 3D-printer, om zijn stem weer tot leven te wekken. Het resultaat was echter nogal teleurstellend; de kunstmatige keel kan alleen klinkers voortbrengen en daardoor klinkt de priester nu als een woedende geit.

Verdediging Trump aan de beurt

De Democratische aanklagers hebben de eerste fase van de impeachmentzaak in de Senaat afgerond. Ze betoogden waarom president Trump moet worden afgezet wegens machtsmisbruik. Trump zou Oekraïne onder druk hebben gezet om een corruptieonderzoek tegen zijn rivaal Joe Biden te beginnen. De Democraten willen daarom meer getuigen horen die mogelijk goed op de hoogte waren van de Oekraïnepolitiek, zoals oud-veiligheidsadviseur John Bolton. De kans dat dit gaat lukken is klein. De Democraten hebben de steun van zeker vier Republikeinen nodig. Zaterdag komt Trumps verdediging aan het woord.

Boomkippen

In het Amerikaanse Florida is het ongewoon koud. Iguana's, een soort grote hagedissen, die in de bomen wonen, worden door de kou bevangen en vallen naar beneden. De dieren zijn handel geworden. Inwoners van de Sunshine State verzamelen de hagedissen, slachten ze en bieden ze aan op Facebook als 'boomkippenvlees'. Eén verkoper prijst de dode iguana's aan als diervoer, terwijl een ander alvast enkele aanbevelingen doet voor kruiden om de hagedissen mee te bereiden.
Ja, iguana's smaken bijna net als kip.

Kerkdiensten zondag 26 januari 1/5

IJSSELDIJKKERK

10.00 uur:Ds. C.Baggerman
18.30 uur:Dienst in de Rank

DE RANK
10.00 uur:Ds. W. Vermeulen
18.30 uur:Dr. G. den Hartogh

Kerkdiensten zondag 26 januari 2/5

DE ARK

10.00 uur: Dr. G. den Hartogh
18.30 uur: dienst in De Rank


DE WINGERD
10.00 uur: Mevr. D.A. Rietveld

Kerkdiensten zondag 26 januari 3/5

IMMANUELKERK
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

10.00 uur:Ds. E.B. Buitendijk
16.30 uur:Ds. L.M. van Veen

De TUYTER
Evangelische Gem. Krimpen
10.00 uur:Robbin Mol

Kerkdiensten zondag 26 januari 4/5

REHOBOTHKERK

10.00 uur:Ds. J.J. Mulder
18.30 uur:Ds. J.A.W. Verhoeven

Sionskerk
10.00 uur:Ds. J.A.W. Verhoeven
18.30 uur:Ds. M.Maas

Kerkdiensten zondag 26 januari 5/5

DE BRON
Parochie Heilige Maria Koningin

11.00 uur Woord-Communieviering
G.Martens
Bronspettertjes
Gezinsviering

Lokale Omroep Krimpen

Naast deze kabelkrant produceert de Lokale Omroep Krimpen (LOK) dagelijks ook radiouitzendingen.
LOK-Radio is te ontvangen via:

- Kabel93.1 MHzin stereo met RDS
- Ether106.0 MHzin stereo met RDS
Heeft u berichten, stuur deze naar:
LOK, pa Olympiade 30, 2924 AM Krimpen aan den IJssel,
tel: 55 21 11.
E-mail: info@lokaleomroepkrimpen.nl,
Info: www.lokaleomroepkrimpen.nl.

RADIO-UITZENDINGEN LOK 1

Maandag
09.00 - 12.00: Goedemorgen Krimpenerwaard
13.00 – 15.00: Kijk op Krimpen H
19.00 – 20.00: Dat ons loflied vrolijk…
20.00 – 21.00: Kunst en cultuur
21.00 – 22.00: Jazz op de maandagavond
23.00 - 24.00: De Late Avond
Dinsdag
09.00 - 12.00: Goedemorgen Krimpenerwaard
19.00 – 21.00: Molukse uurtjes
23.00 - 24.00: De Late Avond

RADIO-UITZENDINGEN LOK 2

Woensdag 09.00-12.00: Goedemorgen K'waard
19.00-20.00: Radio 6
20.00-22.00: PopShop
23.00-24.00: De Late Avond
Donderdag 09.00-12.00: Goedemorgen K'waard
20.00-22.00: Decennium Dick.
23.00-24.00: De Late Avond
00.00-01.00: 'k Zal Zijn lof ...'
Vrijdag 09.00-10.00: Dat ons loflied.. H
10.00-11.00: Lok klassiek
11.00-12.00: Kunst en Cultuur. H
20.00-22.00: PopShop. H
23.00-24.00: De Late Avond

RADIO-UITZENDINGEN LOK 3

Zaterdag
10.00 - 12.00 uur: Kijk op Krimpen, nieuws en info
13.00 - 14.00 uur: Happy Hour
14.00 - 18.00 uur: IJsselsport
17.00 - 18.00 uur: Harmonie-fanfare-en brassmuz.
Zondag
00.00 - 01.00 uur: 'k Zal zijn loflied. H
09.30 - 12.00 uur: De kerken spreken
12.00 - 13.00 uur: Lok klassiek. H
13.00 - 17.00 uur: IJsselsport
18.30 - 20.30 uur: De kerken spreken: Sionskerk
21.00 - 22.00 uur: Jazz op de maandagavond. H