Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Kabelkrant 14 september 2019

Zaterdag 14 september

Dit is de kabelkrant van de Lokale Omroep Krimpen die dagelijks actueel wordt uitgezonden via het kabelnet in Krimpen aan den IJssel.
Nieuws en/of berichten kunt u sturen per E-mail naar info@lokaleomroepkrimpen.nl of
LOK, red. kabelkrant, postbus 279, 2920 AG Krimpen a/d IJssel. tel. 0180 552111. www.lokaleomroepkrimpen.nl.

Direct kabelkrant nieuws lezen of nieuws van vorige dagen: www.lokaleomroepkrimpen.nl/kabelkrant.

Het weer

Zaterdag is er veel zon en in de middag ook ook stapelwolken. Droog.
De temperatuur wordt ca. 20 graden. De wind is oost, zwak tot matig , kracht 1 tot 4.

Zondag begint de dag behoorlijk zonnig, later neemt de bewolking toe vanuit het noorden.
Het blijft tot de avond droog. Het wordt warm,20 tot lokaal 25 graden.

Dikste plus voor werkende

Het kabinet kiest in 2020 vooral voor de portemonnee van de werkenden. Met een extra lastenverlichting van drie miljard gaat die groep er met name op vooruit. Dat blijkt uit de Prinjesdagstukken waar De Telegraaf de hand op heeft weten te leggen. De Koopkracht van werkenden stijgt naar verwachting met 2,4 procent volgend jaar. De maatregelen van het kabinet zorgen ook voor een iets dikkere portemonnee van gepensioneerden, maar hun verwachte koopkrachtstijging blijft met 1,1 procent achter bij de rest.

Geen fusie EMC en IJsselland

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft het groene licht voor de overname van het IJsselland Ziekenhuis door het Erasmus MC ingetrokken. Een zorgverzekeraar maakte bezwaar tegen de overname. De NZa geeft de verzekeraar gelijk.
Bij de beoordeling van de overnameplannen heeft de NZa niet alle documenten ontvangen. Ook werd naar buiten gecorrespondeerd dat er sprake was van samenwerking, in plaats van overname.
De ziekenhuizen kunnen opnieuw een fusieverzoek indienen.

Haagse politiemelders opgestapt

De agenten die misstanden hebben gemeld op het politiebureau op de Haagse Hoefkade zijn vertrokken naar een andere politiepost. Sommigen deden dat vrijwillig, anderen voelden zich er niet meer veilig, zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond.
Hij noemt de voorbeelden van geweld en discriminatie, waarover de NOS gisteren berichtte,"huiveringwekkend".

Opgesloten in eigen kelder

Drie gemaskerde mannen hebben donderdagnacht in Zwijndrecht een man opgesloten in zijn eigen kelder. Het drietal drong de woning binnen en belaagde de bewoner. Vervolgens doorzochten ze het huis. Dat meldt de politie. De bewoner was volgens de politie rond 02.20 uur boven toen hij zijn hond hoorde blaffen. Snel daarna werd de bewoner belaagd door de indringers en opgesloten in zijn kelder. De mannen vertrokken na het doorzoeken van het huis. Het slachtoffer kon zichzelf bevrijden en alarmeerde zelf de politie. Hij raakte niet gewond. De politie is vrijdag een onderzoek gestart.

Man aangehouden inzake grafschennis

De politie heeft een man uit Mierlo opgepakt in verband met de bekladding van de oorlogsbegraafplaats in die gemeente.
De 36-jarige man is in zijn woning aangehouden. Vrijdag bleek dat graven en muren waren besmeurd met een hakenkruis en onbegrijpelijke leuzen.
Vorig weekeinde was dat ook al gebeurd.

De eerste stapjes van okapi Kisala

Beschuit met muisjes in Blijdorp! In de dierentuin is een okapi geboren. Het dier zette al de eerste stappen.
"En het pasgeboren okapietje heet… Kisala,'' meldt de diergaarde op twitter. "De verzorgers hebben haar vernoemd naar haar opa Kiburi en oma Lisala. Regelmatig huppelt ze door de kraamstal. Moeder Kamina houdt een oogje in het zeil. Kisala blijft nog achter de schermen."

Op de site van de dierentuin is Kisala al wel te volgen.

Drankprijs gemiddeld

De prijzen van alcoholische dranken in Nederland lagen vorig jaar precies op het gemiddelde in de Europese Unie. Goedkope drankjes zijn vooral in Oost-Europa te vinden. De prijsverschillen voor bier, wijn en sterke drank tussen de lidstaten zijn fors blijkt uit gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat. Koploper Finland, Ierland volgt kort daarop, met Zweden op de derde plek.
Drankliefhebbers zijn het goedkoopst uit in Roemenië en Bulgarije, waar de prijs ongeveer driekwart van het gemiddelde is.

In het radioprogramma Kijk op Krimpen

In het radioprogramma Kijk op Krimpen van zaterdag 14 septembr via LOK-Radio tussen 10.00 en 12.00 uur o.a. de volgen de onderwerpen:
- De uitzending komt geheel vanuit het museum.
- Open Monumentendag, interviews en impressies.
- Voormalig gemaal Reinier Blok.
- 'Rekening houden met taal' .
- Resultaten D66 cultuur onderzoek.
Herhaling op maandag van 13.00 - 15.00 uur.

Amsterdam Museum doet term 'Gouden Eeuw' in de ban

Het Amsterdam Museum gebruikt de term 'Gouden Eeuw' niet meer omdat die de lading niet dekt. De komende tijd verandert het museum bijvoorbeeld de titel van de permanente tentoonstelling die het verzorgt in de Hermitage. Hollanders van de Gouden Eeuw wordt dan Groepsportretten van de zeventiende eeuw.Volgens de conservator van het museum worden "de vele negatieve kanten van de zeventiende eeuw als armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel" genegeerd.

Verschillende soorten geschiedenis

De geschiedenis die wij kregen op de basisschool is te verdelen in, niet alleen tijdvakken, maar ook allerlei 'soorten'. Zo kennen we natuurlijk de kunst- en krijgsgeschiedenis. Vroeger lag de nadruk vooral op de politieke geschiedenis, maar in de tweede helft van de vorige eeuw werd er veel aandacht besteed aan de economische geschiedenis. Vervolgens kwam de sociale geschiedenis opzetten. Het verwerpen van term 'Gouden Eeuw' is typisch iets wat ingegeven wordt door aanhangers van die laatste stroming. Voor een juist historisch beeld dienen alle stromingen aandacht te krijgen.

Nieuwe tentoonstelling vanaf 13 september

Vanaf 13 september is er in de expositieruimte van het Streekmuseum Krimpenerwaard een nieuwe tentoonstelling te zien: 'Moeder de Man'.
Deze tentoonstelling geeft u een kijkje in het leven van vrouwen en mannen in het begin van de vorige eeuw.
De tentoonstelling wordt op 12 september om 16.00 uur geopend.
U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Opening van het seizoen IJsseldijkkerkconcerten

Op 21 september om 14.30 uur een gratis kindervoorstelling: Be Bach voor kinderen in de leeftijd van de basisschool. Ook zeer geschikt voor de meekomende (groot)ouders. Om 20.00 uur een concert met Beethoven en een vleugje Händel door Daria van den Bercken, piano en Jan Bastiaan Neven, cello. Het prachtige programma staat in zijn geheel op de website. www.ijsseldijkkerkconcerten.nl/
Kaarten via de website of telefonisch bij de stichting IJsseldijkkerkconcerten: 0180-512856, 523190

De Kerken Spreken via LOK-radio

De uitzending van de kerken wordt zondag 15 september verzorgd door de IJsseldijkkerk.
Van 09.30 - 10.00 uur is er het kinderprogramma.

Om 10.00 uur wordt er overgeschakeld naar de IJsseldijkkerk voor de rechtstreekse uitzending van de kerkdienst.
Voorganger is Ds. C. Baggerman

Assange blijft achter de tralies

Julian Assange moet de rechtszaak over het Amerikaanse verzoek om hem aan de VS uit te leveren, in gevangenschap afwachten. Een Britse rechter erkende vrijdag dat Assanges celstraf wegens het overtreden van zijn borgvoorwaarden weliswaar volgende week is afgelopen, maar de magistraat vindt het risico dat de WikiLeaksoprichter de benen neemt, te groot. Assanges advocaat had overigens geen verzoek ingediend om zijn cliënt vrij te laten op borgtocht. In de VS lopen achttien aanklachten tegen Assange, waaronder het openbaar maken van geheime informatie.

Johnson ontkent leugens

De Britse premier Boris Johnson ontkent dat hij koningin Elizabeth II heeft voorgelogen over de 'prorogation' van het Lagerhuis. Een Schotse rechtbank oordeelde woensdag dat Johnson illegaal handelde, toen hij het parlement verplicht vijf weken met reces stuurde. Daardoor ontstond de suggestie dat de minister-president had gelogen tegen de Queen. Daarvan is echter allerminst sprake benadrukte Johnson donderdag. "Het Engelse Gerechtshof is het wel met ons eens, maar het Supreme Court (de Britse Hoge Raad) zal nu moeten besluiten", aldus de premier.

Cameron neemt afstand van Johnson

De Britse oud-premier David Cameron heeft in een gesprek met The Times afstand genomen van Boris Johnson en andere conservatieven die voor de Brexit zijn. "Ze hebben de waarheid thuisgelaten", zegt hij over de campagne van de brexiteers. Hij verwijt hen 'walgelijk gedrag'. Overigens is hijzelf de man achter het referendum, omdat hij dat beloofde in de campagne van 2015. En hoewel hijzelf tegen was, heeft hij er geen spijt van: de kwestie-Europa moest aan de orde komen, vindt hij. Aanleiding voor het gesprek is de publicatie van zijn memoires, volgende week.

Bidden blijft kwetsbare koploper

Na drie debatten ligt de strijd bij de democraten nog volledig open. Ook na het debat in Houston donderdagnacht bleef Joe Biden de duidelijke maar kwetsbare koploper. Biden blijft voorlopig winnen door niet te verliezen. Achter hem strijden de linksere Elizabeth Warren en Bernie Sanders om de tweede plek. De 76-jarige voormalige vicepresident lijkt nog steeds op zoek naar de juiste woorden, maar komt dan vooral bij ouderwetse onderwerpen uit. Zo gaf hij gezinnen het advies 'vooral de platenspeler aan te zetten'.

Natte scheiding

De inwoners van de Indiase stad Udupi waren ten einde raad. De regentijd bleef maar uit, dus begin juni werden twee kikkers in de echt verbonden, in de hoop dat dit de regengod gunstig zou stemmen. Met succes: de moesson was overvloediger dan ooit. Zozeer zelfs dat de regengod duidelijk gemaakt moest worden dat het nu wel mooi was geweest.
Daarom is het kikkerstel weer gescheiden. Vooralsnog zonder succes: de weersverwachting voor Udupi blijft regenachtig.

Ontslagclown

Slechtnieuwsgesprekken zijn nooit leuk. Dus toen een Nieuw-Zeelandse reclameman bij personeelszaken moest langskomen om te horen dat hij overtollig was geworden, nam hij geestelijke steun mee. In de opmerkelijke vorm van een clown. Tijdens het gesprek draaide de poetsenbakker ballondieren in elkaar en bij het tekenen van de ontslagpapieren begon de clown een potje te grienen.
De reclameman zelf kan weer lachen: hij heeft alweer een nieuwe baan bij een ander pr-bureau.

Kerkdiensten zondag 15 september 1/5

IJSSELDIJKKERK

10.00 uur:Ds. C. Baggerman
18.30 uur:Ds. C.H. Wesdorp

DE RANK
10.00 uur:Ds. M.D. v.d. Giessen
18.30 uur:Dienst in de IJsseldijkkerk

Kerkdiensten zondag 15 september 2/5

DE ARK

10.00 uur: Dr. G. den Hartogh
18.30 uur: Dienst in de IJsseldijkkerk

DE WINGERD
10.00 uur: Ds. C.R. Groenendijk

Kerkdiensten zondag 15 september 3/5

IMMANUELKERK
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

10.00 uur:Ds. J.B. de Rijke
16.30 uur:Ds. J.B. de Rijke

De TUYTER
Evangelische Gem. Krimpen
10.00 uur:Jefta van Doorne

Kerkdiensten zondag 15 september 4/5

REHOBOTHKERK

08.45 uur:Ds. J.J. Mulder
11.15 uur:Ds. J.A.W. Verhoeven
16.30 uur:Ds. J.J. Mulder
18.30 uur:Ds. J.A. W. Verhoeven

Kerkdiensten zondag 15 september 5/5

DE BRON
Parochie Heilige Maria Koningin

11.00 uur Woord-communieviering
G. Martens
Gospelkoor Heavenly Rhythms

Effect van ECB voor spaarders 1/6

De Europese Centrale Bank (ECB) trekt alles uit de kast om de economie aan te zwengelen en de inflatie te verhogen. Wat betekenen de maatregelen voor pensioenen en voor spaargeld?
1. Wat stelt de ECB voor?
De centrale bank gaat vanaf 1 november opnieuw voor miljarden obligaties opkopen. Door geld in de economie te pompen hoopt de ECB te voorkomen dat de economie inzakt. Verder wordt de zogeheten depositorente verlaagd, van -0,4% naar -0,5%.

Effect van ECB voor spaarders 2/6

2. Op welke manier heeft dit effect voor gepensioneerden en voor spaarders?
Cruciaal is de rente. Door de maatregelen van de ECB gaat die verder omlaag. Dat werkt voor pensioenen weer anders dan voor spaargeld.
3. Hoe worden pensioenen geraakt?
Dat gaat via het opkopen van staatsobligaties. Door als grote koper in de markt te treden worden de rentes op die staatsleningen omlaag geduwd. De markttrend is al jaren dat die rentes dalen.

Effect van ECB voor spaarders 3/6

Daar geeft de ECB nu een extra zet aan. Pensioenfondsen moeten de verplichtingen die ze hebben voor huidige en toekomstige gepensioneerden op de balans zetten tegen de geldende marktrente. Bij een dalende rente nemen die pensioenverplichtingen toe. Dat vertaalt zich in steeds lagere dekkingsgraden, de verhouding tussen het vermogen van een fonds en de verplichtingen. Inmiddels zijn die dekkingsgraden al zo laag dat grote fondsen mogelijk moeten korten.

Effect van ECB voor spaarders 4/6

4. En zijn spaarders ook de pineut?
De spaarrente wordt beïnvloed door de genoemde depositorente. Normaliter krijgen banken een rentevergoeding als ze overtollig spaargeld bij de centrale bank stallen. Maar de rentevergoeding heeft de ECB enkele jaren geleden negatief gemaakt en wordt nu nog negatiever. Geld stallen kost banken dus geld. Dat vertalen de banken door in de spaarrente. Bij de grote banken in Nederland is die nu 0,02%.

Effect van ECB voor spaarders 5/6

De ECB gaat een deel van het gestalde spaargeld nu uitzonderen van die negatieve depositorente. Daarmee zou het effect voor spaarders beperkt moeten zijn.
5. Kan de ECB pensioenspaarders niet uitzonderen, zoals de Tweede Kamer voorstelt?
Nee, dat is niet mogelijk. De pensioensector houdt geen reserve aan bij de ECB en heeft dus ook niet te maken met die negatieve depositorente. De ECB kan delen van de bankreserve uitzonderen, in de hoop dat de spaarrente boven de 0% blijft.

Effect van ECB voor spaarders 6/6

Voor de pensioenfondsen is de rente op staatsobligaties veel relevanter. Daar heeft de ECB weliswaar via het opkoopprogramma grote invloed op, maar het is niet mogelijk een specifieke sector uit te sluiten. De Kamer riep op tot een gelijk speelveld tussen pensioenspaarders en bankspaarders en suggereerde daarmee dat de uitzondering voor bankspaarders maar niet door moest gaan. Het ECB-bestuur heeft deze oproep naast zich neergelegd.
Ontleend aan De Telegraaf, vrijdag 13 september 2019.

Lokale Omroep Krimpen

Naast deze kabelkrant produceert de Lokale Omroep Krimpen (LOK) dagelijks ook radiouitzendingen.
LOK-Radio is te ontvangen via:

- Kabel93.1 MHzin stereo met RDS
- Ether106.0 MHzin stereo met RDS
Heeft u berichten, stuur deze naar:
LOK, Postbus 279, 2920 AG Krimpen aan den IJssel,
tel: 55 21 11.
E-mail: info@lokaleomroepkrimpen.nl,
Info: www.lokaleomroepkrimpen.nl.

RADIO-UITZENDINGEN LOK 1

Maandag
09.00 - 12.00: Goedemorgen Krimpenerwaard
13.00 – 15.00: Kijk op Krimpen H
19.00 – 20.00: Dat ons loflied vrolijk…
20.00 – 21.00: Kunst en cultuur
21.00 – 22.00: Jazz op de maandagavond
23.00 - 24.00: De Late Avond
Dinsdag
09.00 - 12.00: Goedemorgen Krimpenerwaard
19.00 – 21.00: Molukse uurtjes
23.00 - 24.00: De Late Avond

RADIO-UITZENDINGEN LOK 2

Woensdag 09.00-12.00: Goedemorgen K'waard
19.00-20.00: Radio 6
20.00-22.00: PopShop
23.00-24.00: De Late Avond
Donderdag 09.00-12.00: Goedemorgen K'waard
20.00-22.00: Decennium Dick.
23.00-24.00: De Late Avond
00.00-01.00: 'k Zal Zijn lof ...'
Vrijdag 09.00-10.00: Dat ons loflied.. H
10.00-11.00: Lok klassiek
11.00-12.00: Kunst en Cultuur. H
20.00-22.00: PopShop. H
23.00-24.00: De Late Avond