Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Kabelkrant 18 mei 2019

Zaterdag 18 mei

Dit is de kabelkrant van de Lokale Omroep Krimpen die dagelijks actueel wordt uitgezonden via het kabelnet in Krimpen aan den IJssel.
Nieuws en/of berichten kunt u sturen per E-mail naar info@lokaleomroepkrimpen.nl of
LOK, red. kabelkrant, postbus 279, 2920 AG Krimpen a/d IJssel. tel. 0180 552111. www.lokaleomroepkrimpen.nl.

Direct kabelkrant nieuws lezen of nieuws van vorige dagen: www.lokaleomroepkrimpen.nl/kabelkrant.

Het weer

Zaterdag is er af en toe zon en er is kans op een enkele bui, mogelijk met onweer. De temperatuur wordt ca. 21 graden.
De wind is noordwest, zwak tot matig, kracht 1 tot 3.

Zondag is het met 20 tot 24`C vrij warm. Er zijn perioden met zon en er is opnieuw kans op een bui, mogelijk met onweer. In het zuiden en later op de dag zijn er meer wolkenvelden te zien.

Onderhoud Hollandsche IJsselkering

Rijkswaterstaat voert onderhoud uit aan de Hollandsche IJsselkering, onze Stuw. Dat kan het scheepvaartverkeer hinderen.
De sluisdeuren krijgen nieuwe geluidssignalen en optische seinen. Monteurs plaatsen ook nieuwe masten met camera's, waarmee voor brugwachters het zicht op de sluis verbetert.
Daarnaast komen er stopstrepen op de wand van de sluizen, waardoor schepen verder kunnen doorvaren.

Bommenkaart nu te zien

Inwoners van Rotterdam kunnen vanf dit weekend online zien waar in de stad nog bommen uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zitten. De zogeheten bommenkaart is het resultaat van jarenlang onderzoek. De gemeente heeft de kaart openbaar gemaakt.
In de oorlog heeft de stad het zwaar te verduren gehad door luchtaanvallen. Zo was daar uiteraard het bombardement van 14 mei 1940 door de Duitsers, maar ook de geallieerden hebben bommen op de stad en haven laten vallen. Een deel daarvan is niet ontploft. De kaart is te raadplegen op www.rotterdam.nl/bommenkaart.

Bekeuring voor eendjes voeren

Er komt mogelijk een verbod op het voeren van eendjes in Rotterdam. De gemeente onderzoekt of een stadsbrede ban te handhaven valt. En dat is een probleem, want de huidige beschikbare menskracht is te laag. De gemeente meent dat het waarschijnlijk niet wenselijk is om een verbod in te stellen waarvan het aan de voorkant al bekend is dat de handhaafbaarheid gering is.

Er zijn nog geen plannen voor speciale lokboa's die in de bosjes gaan wachten tot iemand de eendjes voert.

Kuikengeluk na ooievaarsdrama

Het eerste kuiken van de beroemste ooievaar van het land is vrijdagnacht uit het ei gekropen, zij het met de nodige hulp van tijdelijk 'adoptievader' Piet van Andel. De eieren kwamen in de Ooievaarsopvang in Herwijnen terecht nadat het ooievaarsmannetje door een onbekende op het nest in De Lutte was doodgeschoten. Diens vrouwtje kon daarna niet in haar eentje voor hun ongeboren kroost zorgen en dus kozen experts ervoor om de vier eieren weg te halen en in een broedmachine te plaatsen. De kleine ooievaar maakt het goed. Hij of zij ligt op een bedje van hooi en onder een broeilamp te slapen.

Honey Highway beschermt bijen

Door een gebrek aan voedsel hebben bijen, vlinders en andere insecten het moeilijk om te overleven in Nederland. Het initiatief Honey Highway brengt daar verandering in, door op steeds meer plekken langs Nederlandse wegen wilde bloemen en kruiden te zaaien. Zo is de A4 tussen Delft en Schiedam al omgetoverd tot een zes kilometer lange zee van bloemen en kruiden. Ook in Hoek van Holland, op de Maasvlakte, in Brielle en Hellevoetsluis is gezaaid. Op die manier hoopt de stichting genoeg voedsel te creëren voor de beestjes, zodat ze kunnen overwinteren in Nederland.

In het radioprogramma Kijk op Krimpen

In het radioprogramma Kijk op Krimpen van zaterdag 18 mei via LOK-Radio tussen 10.00 en 12.00 uur o.a. de volgen de onderwerpen:
- Surf Rock and Blues Festival.
- De Verwonder Dag, duurzaamheid centraal.
- Initiatief voor verbod 'verkoop aan de deur'.
- SGP stelt vragen over pilot blauwe zone.
- Voorstel aanpak overlast Ouverturelaan.

Herhaling op maandag van 13.00 - 15.00 uur.

Steekpartij na ruzie op het werk

Bij een steekpartij in Bleiswijk is vrijdagmiddag een vrouw gewond geraakt. Dat gebeurde na een ruzie op het werk.
De verwondingen lijken wel mee te vallen. Het slachotffer hoefde niet naar het ziekenhuis.

Er is niemand opgepakt, maar de politie weet wie er gestoken heeft.

Schaapscheerfeest op Klein Boveneind

Op zaterdag 25 mei vindt weer het schaapscheerfeest plaats op kinderboerderij Klein Boveneind. Van 9.00 uur tot 15.30 uur worden niet alleen schapen geschoren maar ook alpaka’s.

Verder zijn er nog vele andere leuke activiteiten, zoals het maken van houtsculpturen met een kettingzaag.
De toegang is gratis, deelname aan activiteiten kost 2,00 euro. Aanmelden is niet nodig.

Openstelling Dorpskerk Ouderkerk aan den IJssel

Op zaterdag 28 juli a.s. is de prachtige, eeuwenoude Dorpskerk van Ouderkerk aan den IJssel voor de laatste keer van dit seizoen op zaterdagmiddag open. Bezoekers kunnen dan van 13.30 tot 15.30 uur de kerk met z'n fraaie interieur bezichtigen, de uitgebreide expositie bekijken over de kerk, het orgel, de beide grafkelders van het geslacht Nassau-Lalecq.Verder is het mogelijk om deel te nemen aan rondleidingen en op de orgelgalerij te kijken wanneer het Kam-orgel gedemonstreerd wordt.

De Kerken Spreken via LOK-radio

De uitzending van de kerken wordt zondag 19 mei verzorgd door de Immanuelkerk.
Van 09.30-10.00 uur is er het kinderprogramma.

Om 10.00 uur wordt er overgeschakeld naar de Immanuelkerk voor de rechtstreekse uitzending van de kerkdienst.
Voorganger is ds. J.B. de Rijke.

Europese politici tegen Europa 1/3

Elf vooraanstaande rechtse politici uit heel Europa die verbonden zijn aan de eurosceptische fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENV), zullen vandaag, zaterdag, samen met de Italiaanse vice-premier en Lega-leider Matteo Salvini in Milaan campagne voeren voor de Europese verkiezingen. Onder andere Geert Wilders zal in de schaduw van de Dom spreken, samen met bijvoorbeeld Marine Le Pen. ENV wordt een belangrijke nieuwkomer in het Europees Parlement dat tot nu toe vooral werd beheerst door christendemocraten en socialisten. Salvini wil graag leider zijn van deze nieuwe groep.

Europese politici tegen Europa 2/3

De Italiaanse partij Lega is door hem de meest populaire partij in Italië geworden.
Net zoals Wilders en Le Pen is Salvini mordicus tegen vluchtelingen. "Ik ben het zat om een leger lastpakken te onderhouden, dat hier komt om drugs te dealen, te stelen, vrouwen te verkrachten en mensen aan te vallen. Eén voor één moeten ze naar huis worden gestuurd", is de niet mis verstane boodschap van de Italiaanse politicus. Voor Wilders staan de partijen die vandaag bijeenkomen in Milaan, voor een Europa van vrije en souvereine naties.

Europese politici tegen Europa 3/3

"Wij verwerpen de EU-superstaat en wij verwerpen de barbaarsheid van de islamitische ideologie. We kiezen voor vrijheid, altijd", aldus Wilders.
Er worden ook tegendemonstraties verwacht in Milaan. Mogelijk gaan Milanezen spandoeken ophangen tegen Salvini, uit protest tegen het weghalen van zo'n dundoek tegen de vicepremier onlangs.

Ontleend aan De Telegraaf, zaterdag 18 mei.

Queen is wél fan van de Europese Unie

De Britse Queen Elizabeth II is tóch een Europa-fan. Ondanks haar traditonele terughoudendheid houdt ze in haar hart van de EU. Dat bleek vrijdag uit een opgedoken document dat in en diplomatiek Duits archief lag. "Zonder twijfel ligt de toekomst van Groot-Brittannië in Europa", zei ze al in 1988. Maar ze spotte ook over haar landgenoten:"Sommigen hebben dat hier nog niet gemerkt." Zij zou ook voorstander geweest zijn van campagnes om de voordelen van de Europese Unie voor het voetlicht te brengen. Sommige insiders vermoeden dat ze de Brexit als een slecht plan ziet.

Boris 'natuurlijk' kandidaat No. 10

De strijd om de opvolging van de Britse premier heresa May is nu echt losgebarsten. Begin juni maakt ze duidelijk wanneer ze precies zal vertrekken. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maakte van de gelegenheid gebruik om bekend te maken dat hij 'natuurlijk' kandidaat is.
De mededeling van Johnson werkte negatief op de koers van de Britse munt. De eigenzinnige Johnson schrikt niet terug van een harde Brexit, een breuk met Brussel zonder verdere afspraken over bijvoorbeeld importtarieven.

'Hips, I'm British'

Het zal geen verrassing zijn voor wie wel eens over de Amsterdamse Wallen is gelopen, maar het staat nu ook wetenschappelijk vast: geen volk is zo vaak dronken als de Britten. Dat geven ze zelf toe in de Global Drug Survey, een jaarlijks wereldwijd onderzoek naar het gebruik van verdovende middelen. De gemiddelde respondent zei het afgelopen jaar 33 keer dronken te zijn geweest, terwijl dat bij de Britten 51 keer was. Kort daarop volgen de Amerikanen met 50 keer, Canadezen met 48 keer en de Australiërs 47 keer. Chilenen zijn matig: 16 keer en wij Nederlanders behoren tot de middenmoot: 28,6 keer.

Britten gered

Groot-Brittannië is van de ondergang gered. Voor het eerst in dertig jaar zijn er weer raven uit een ei gekropen in de Tower of London. Volgens de overlevering zal het kasteel instorten en zal het land overvallen worden door rampspoed, wanneer de raven uit de Tower verdwijnen. Daarom zijn de Beefeaters onder leiding van de 'ravenmaster' de vogels zelf gaan fokken. Met succes. Gedurende de Tweede Wereldoorlog heeft Winston Churchill, toch niet een echt bijgelovig man, het aantal raven in de Tower met aangevuld met wilde exemplaren. Ook het aantal apen in Gibraltar werd opgevoerd, want zonder apen is de rots niet langer Brits.

Herman Wouk overleden

In Palm Springs, Californië, is de auteur Herman Wouk overleden. Hij werd 103 jaar. Reeds vroeg in zijn carrière kreeg hij de Pulitzerprijs. Maar wereldwijd werd hij vooral bekend met zijn boeken "The winds of war", waarvan een tv-serie werd gemaakt met Robert Mitchum in de hoofdrol.

Het boek volgt een Amerikaanse familie gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Bouw replica rampschip Titanic

De Titanic II is in de maak, een complete replica van het pasagiersschip dat in 1912 op de eerste reis van Southampton naar New York op een ijsberg voer en zonk. Blue Star Line in Australië gaat het legendarische schip herbouwen. De Finse ontwerper Deltamarin gaat de bouw begeleiden en is op zoek naar een geschikte scheepswerf. "Het is voor 99 procent zeker dat het gaat lukken." Het is een initiatief van de Australische zakenman, mijnondernemer, politicus en miljardair Clive Palmer, die sinds 2012, honderd jaar na dato, met de plannen bezig is.

Kerkdiensten zondag 19 mei 1/5

IJSSELDIJKKERK

10.00 uur:Ds. C.C. Baggerman
18.30 uur:Dienst in De Ark

DE RANK
09.00 uur:Dienst in De Ark
10.30 uur:Dienst in De Ark
18.30 uur:Dienst in De Ark

Kerkdiensten zondag 19 mei 2/5

DE ARK

09.00 uur: Dr. G. denHartogh
10.30 uur: Ds. M.D. v.d. Giessen
18.30 uur: Ds. A. Tromp

DE WINGERD
10.00 uur: Ds. C.R. Groenendijk

Kerkdiensten zondag19mei 3/5

IMMANUELKERK
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

10.00 uur:Ds.J.B. de Rijke
16.30 uur:Ds. H. v.d. Berg

De TUYTER
Evangelische Gem. Krimpen
10.00 uur: Spreker Luuk Ensing

Kerkdiensten zondag 19 mei 4/5

REHOBOTHKERK

09.00 uur:Ds. J.J. Mulder
11.00 uur:Ds. J.J. Mulder

16.30 uur:Ds. J.A.W. Verhoeven
18.30 uur:Ds. J.A.W. Verhoeven

Kerkdiensten zondag 19 mei 5/5

DE BRON
Parochie Heilige Maria Koningin

11.00 uur:Woord-Communieviering
Fr. Martens
Samenzangkoor

IS-gezinnen 1/3

Opnieuw klinkt de roep om het terughalen van IS-gezinnen. Nadat de Amerikaanse regering er begin dit jaar bij andere landen erop had aangedrongen hun burgers weg te halen uit Koerdische opvangkampen, laten de Verenigde Naties nu van zich horen.
Nederland moet 'genade en barmhartigheid' tonen en de kinderen van IS-strijders terughalen, aldus de speciale VN-gezant voor Kinderen in Gewapende Conflicten.
De veelal jonge kinderen hebben niet gekozen voor een bestaan in het kalifaat.

IS-gezinnen 2/3

Daar staat tegenover dat met hun terugkeer ook de ouders meekomen. En dan gaat het om terroristen die actief hebben meegewerkt aan een genocidaal netwerk. Ook jihadbruiden hadden daarin een rol. Zij waren niet het slachtoffer van hun moordlustige mannen, zoals zij vaak doen voorkomen, maar kozen bewust voor de barbarij van IS.
Voor zes vrouwen geldt dat zij terug naar Nederland moeten op bevel van de Rotterdamse rechtbank om terecht te staan wegens deelname aan een terreurorganisatie. Het actief terughalen van anderen is niet zonder risico's.

IS-gezinnen 3/3

Het is een hele puzzel voor westerse landen hoe hiermee moet worden omgegaan. Indien berechting ter plekke of ten overstaan van een internationaal tribunaal niet mogelijk blijkt. Want dat moet voorop staan: berechting. Het uit zicht raken van IS-gangers is levensgevaarlijk.
L.S.: Mocht berechting in het Midden-Oosten plaats vinden, dan is het beslist niet uitgesloten dat de doodstraf wordt opgelegd; een straf waar wij in Nederland toch veel moeite mee hebben.

Ontleend aan De Telegraaf, zaterdag 18 mei 2019.

Lokale Omroep Krimpen

Naast deze kabelkrant produceert de Lokale Omroep Krimpen (LOK) dagelijks ook radiouitzendingen.
LOK-Radio is te ontvangen via:

- Kabel93.1 MHzin stereo met RDS
- Ether106.0 MHzin stereo met RDS
Heeft u berichten, stuur deze naar:
LOK, Postbus 279, 2920 AG Krimpen aan den IJssel,
tel: 55 21 11.
E-mail: info@lokaleomroepkrimpen.nl,
Info: www.lokaleomroepkrimpen.nl.

RADIO-UITZENDINGEN LOK 1

Maandag
09.00 - 12.00: Goedemorgen Krimpenerwaard
13.00 – 15.00: Kijk op Krimpen H
19.00 – 20.00: Dat ons loflied vrolijk…
20.00 – 21.00: Kunst en cultuur
21.00 – 22.00: Jazz op de maandagavond
23.00 - 24.00: De Late Avond
Dinsdag
09.00 - 12.00: Goedemorgen Krimpenerwaard
19.00 – 21.00: Molukse uurtjes
23.00 - 24.00: De Late Avond

RADIO-UITZENDINGEN LOK 2

Woensdag 09.00-12.00: Goedemorgen K'waard
19.00-20.00: Radio 6
20.00-22.00: PopShop
23.00-24.00: De Late Avond
Donderdag 09.00-12.00: Goedemorgen K'waard
20.00-22.00: Decennium Dick.
23.00-24.00: De Late Avond
00.00-01.00: 'k Zal Zijn lof ...'
Vrijdag 09.00-10.00: Dat ons loflied.. H
10.00-11.00: Lok klassiek
11.00-12.00: Kunst en Cultuur. H
20.00-22.00: PopShop. H
23.00-24.00: De Late Avond

RADIO-UITZENDINGEN LOK 3

Zaterdag
10.00 - 12.00 uur: Kijk op Krimpen, nieuws en info
13.00 - 14.00 uur: Happy Hour
14.00 - 18.00 uur: IJsselsport
17.00 - 18.00 uur: Uit de kast (1e en 3e za, vdm)
Zondag
00.00 - 01.00 uur: 'k Zal zijn loflied. H
09.30 - 12.00 uur: De kerken spreken
12.00 - 13.00 uur: Lok klassiek. H
13.00 - 17.00 uur: IJsselsport
18.30 - 20.30 uur: De kerken spreken: Sionskerk
21.00 - 22.00 uur: Jazz op de maandagavond. H