Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2017

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Hernieuwde poging

Bij het aantreden van koning Willem-Alexander in 2013 werd het Koningslied geschreven, samengesteld uit zinnen aangeleverd door de Nederlandse bevolking. Het lied was zeer omstreden met name vanwege de grammaticale fouten. Maar omdat de vorst dit jaar 50 wordt is er een nieuw lied voor de koning geschreven. De muziek van het nummer is van Edwin Schimscheimer, Coot van Doesburgh is verantwoordelijk voor de tekst. De bedoeling is dat het lied op Koningsdag tijdens de traditionele aubade voor de koning wordt gezongen.

Conflict Nederland-Turkije op de spits

Het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mag niet op Rotterdam Airport landen, Nederland heeft de landingsrechten ingetrokken. Dit gebeurde nadat Turkije had gedreigd met harde sancties als het toestel niet mocht landen. Tijdens het gesprek met Turkije kwam dit dreigement. Volgens Buitenlandse Zaken Nederland werd een oplossing toen onmogelijk. Inmiddels heeft president Erdogan een toespraak gehouden waarin hij Nederland een fascistisch en nazistisch land noemt. Voorts overweegt hij Nederlandse diplomaten het land uit te zetten en Nederlandse vliegtuigen te weren.

Restaurant Wereldmuseum stopt ermee

Het sterrenrestaurant in het Wereldmuseum Rotterdam gaat dicht. De eigenaar meldt dat het verdwijnt in verband met de reorganisatie van het museum, en dat ook economische factoren een rol spelen.Het Wereldmuseum aan de Willemskade in het heeft een tijdlang in grote financiële problemen verkeerd. Vorig jaar besloot het gemeentebestuur om er 20 mijoen euro in te steken. Het restaurant van het Wereldmuseum opende in 2009 en had een goede reputatie in de stad. In 2013 kreeg het een Michelinster.

5 tot 50 van Krimpen

Kies je afstand, verleg je grenzen, aldus de uitnodiging op de folder om op zondag 19 maart deel te nemen aan loopwedstrijden op de Krimpenerbosweg.
De afstanden zijn: 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, en 50 kilometer. En voor de estafettes: 4 deelnemers x 5 km.= relay 20 en 4 deelnemers x 10 km. = relay 40. Inschrijfgeld 5, 10, en 15 km. €7,50. 20, 25, 30 en 35 km. €10,- 49, 45 en 50 km. €15,-.
Estafette 20 km. €20,- per team, estafette 40 km. €40,- per team. Limiet 400 deelnemers.
FACEBOOK.COM/5TOT50VANKRIMPEN

Van Sage tot Grieg

Schitterend muziekfestijn uit Scandinavië in de sfeervolle tuinzaal van het Streekmuseum. Dinsdag 28 maart 2017, van 20.00 - 22.00 uur. Uitgevoerd door de speelgroep van Huismuziek onder leiding van Imre Rolleman. De sage en verhalen worden meesterlijk voorgedragen door Theo Ham. (Je hangt aan zijn lippen.) De muziek is van Grieg, Sibelius, Nielsen en... Abba natuurlijk. Na afloop een hoed om de kosten te dekken. Er zijn Scandinavische versnaperingen. Van harte welkom. Streekmuseum Krimpenerwaard IJsseldijk 312, 2922 BM Krimpen aan den IJssel

Vaccinatiemiddag Krimpen

Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert op maandag 20 maart een vaccinatiemiddag in de Tuyter van 13.00 tot 14.30 uur en van 14.45 tot 16.00 uur. De kinderen of hun ouders/ verzorgers ontvangen een uitnodigingsbrief. De medewerkers van het CJG vaccineren 9-jarige kinderen tegen difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR). Meisjes die dit jaar 13 worden, ontvangen de vaccinatie tegen het baarmoederhalskankervirus (HPV). Het doel hiervan is om deze ernstige ziekten zoveel mogelijk te voorkomen. Er is een speciale website voor kinderen: www.eenprikzogepiept.nl.

Februarirevolutie doodgezwegen 1/4

Deze week is het honderd jaar geleden dat in Sint Petersburg de februarirevolutie plaats vond. (Het Russische jaar is iets anders ingedeeld dan het onze, kerst valt ook later dan bij ons, in januari.) De opstand tegen het autocratische gezag van tsaar Nicolaas II begon op 8 maart 1917, toen arbeidersvrouwen een mars tegen de broodtekorten organiseerden, een hongeroproer waarbij duizenden mensen zich aansloten. Het werd een heilloze demonstratie, de kozakken van de tsaar die de menigte niet de baas konden, schoten op het volk. Een maand later was de tsaar afgetreden.

Februarirevolutie doodgezwegen 2/4

Er kwam een voorlopige regering onder Aleksander Kerenski, samen met de 'Sovjets', de raden voor arbeiders en soldaten. In april van 1917 arriveerde Lenin in Sint-Petersburg. Hij was in ballingschap in Zwitserland, maar werd door de Duitsers, die in oorlog waren met Rusland in een geblindeerde trein naar Rusland gebracht. Tijdens de Oktoberrevolutie, in november, greep hij de macht, waarna de vrede van Bresk Litowsk met Duitsland werd getekend, dat zich toen kon concentreren op het westelijk front, waar een jaar later, 11 november 1918, de Eerste Wereldoorlog eindigde.

Februarirevolutie doodgezwegen 3/4

Lenin werd de eerste communistische dictator, hij ontketende een burgeroorlog, die de opmaat was voor de bloedige stroom van tientallen miljoenen doden en verwoeste levens die er gedurende de driekwart eeuw van de Sovjet-Unie zouden volgen.
Het Kremlin besteedt geen aandacht aan de februarirevolutie, officieel om de samenleving niet verder te verdelen. Poetin schijnt niet te willen dat de mensen op straat dansen ter nagedachtenis van het feit dat de tsaar een eeuw geleden werd verdreven

Grote hongersnood dreigt

VN-topman voor Humanitaire Zaken, Stephen O'Brien, waarschuwt dat de wereld aan de rand staat van de grootste humanitaire crisis sinds 1945. Meer dan 20 miljoen mensen in Jemen, Somalië, Zuid-Sudan en Noordoost-Nigeria dreigen om te komen van de honger. O'Brien pleit voor een wereldwijd gecoördineerde hulpactie. Voor juli is volgens hem 4,4 miljard dollar nodig. Nederland meldde gisteren al 2 miljoen euro uit te trekken voor deze regio's. De nood is het hoogst in Jemen, waar al twee jaar een burgeroorlog woedt. Bijna 19 miljoen mensen, twee derde van de bevolking, hebben er hulp nodig.

Hongersnood Afrika 1/4

De heer O'Brien heeft natuurlijk gelijk, dat hij hulp voor de mensen in noordelijk Afrika vraagt en ook mevrouw Ploumen die Nederlands geld beschikbaar stelt voor de hongerende Afrikanen heeft de zegen van elk weldenkend mens. Echter het wordt tijd om aan andere maatregelen te denken. Dit is namelijk niet de eerste hongersnood in Afrika en het zal zeker niet de laatste zijn. Het continent denkt over zo'n vijftig jaar enige miljarden inwoners te herbergen. Waar moeten al die mensen van bestaan en hoe moet al het voedsel wat zij nodig hebben worden verbouwd?

Hongersnood in Afrika 2/4

De leefomstandigheden in grote delen van Afrika zijn heden ten dage niet optimaal. Veel jonge mannen wagen dus de oversteek naar Europa. Dit is nu al een groot probleem, ga maar eens in Rome op straat kijken, waar hordes zwarte jongens sjaaltjes, telefoonhoesjes, sleutelhangers en andere prullaria verkopen. Europa probeert, nadat het een deal met Turkije heeft gesloten om vluchtelingen weg te houden van onze kusten, soort gelijke afspraken te maken met Libië en Egypte. Echter dit lost het hongerprobleem niet op. De wereld zal zich moeten buigen over andere oplossingen voor Afrika.

Hongersnood in Afrika 3/4

De toenemende bevolking zou minder moeten groeien, dat is alleen te bereiken door geboortebeperking. Dat lijkt een eenvoudige oplossing voor ons westerlingen, maar vergeet niet, dat in Afrika je als je oud bent terug valt op je kinderen, die in jouw onderhoud voorzien. Dus hoe meer kinderen, hoe een betere oude dag. Het is niet te voorzien, dat regeringen in Afrika maatregelen zullen nemen om geboortebeperking verplicht te stellen. Het is indertijd gelukt in China, dat voerde de éénkind-maatregel in, en doordat het land een communistische dictatuur is, werd die doorgevoerd.

Hongersnood Afrika 4/4

Een andere oplossing of eigenlijk hulpmiddel is, de uitbreiding van de Sahara een halt toe te roepen. Jaarlijks gaat veel landbouwgrond verloren doordat de zandvlakte het 'vruchtbare' land overneemt. Landbouwkundigen denken wel maatregelen te weten die de situatie kunnen verbeteren, maar ook hier geldt weer dat de lokale bevolking moet meewerken.
Wat Jemen betreft, het buurland van het olierijke Saoudi Arabië, dat zich met de burgeroorlog bemoeit; het zou misschien wat hulp van dat land kunnen ontvangen.