Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2017

selecteer uit het archief

Graad te warm: strooien niet nodig

De Rotterdamse strooiwagens stonden massaal klaar voor de eerste strooinacht van het jaar. Dinsdagochtend vroeg bleek dat ze toch de weg niet op hoefden. Volgens de gemeente was het een graad te warm. Volgens weerman Ed Alders was gladheid door vorst vannacht geen gevaar. "Als ze waren gaan rijden was het weggegooid geld geweest", zegt hij. "De vorst zit nog niet in de grond. Het moet extra hard vriezen om weggedeelten te laten bevriezen. Het had dus hooguit heel lokaal een beetje glad kunnen worden."

Jonge gezinnen verlaten de stad

Gezinnen met jonge kinderen verlaten steeds vaker de grote stad. Landelijk verhuist 14 procent binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind, maar in de grote steden is dat twee tot drie keer zoveel, meldt het CBS. Het percentage ligt voor de afgelopen vijf jaar in Amsterdam op 40, in Utrecht op 34. Uit Rotterdam vertrekt 28 procent van de jonge gezinnen en uit Den Haag 27 procent. Er is een groot verschil tussen mensen met en zonder migratieachtergrond. Van de gezinnen van Marokkaanse of Turkse herkomst vertrekt minder dan 15 procent van de jonge gezinnen uit de stad.

Perrons te klein

Het spoorboekloos rijden gaat miljarden kosten. De grote stations in Nederland worden veel te krap voor de grote toestroom van reizigers die de tienminutentrein zal opleveren. Volgens beheerder ProRail moet de capaciteit van de stations fors verhoogd worden. Het ziet ernaar uit dat reizigers nog jaren rekening moeten houden met overlast. De doorstroming die met het spoorboekloze rijden wordt verwacht, zal vermoedelijk op zich laten wachten. De verwachting is dat treinen en reizigers rond 2030 zijn verdubbeld. De verbouwing van de stations zal miljarden gaan kosten.

Kerstzegel kan stuk goedkoper

Postbedrijf Sandd komt met een eigen kerstzegel. Op 27 november introduceert men een speciale kerstzegel, die €0,50 per stuk kost. PostNL., die tot nu toe het monopolie had op de kerstzegel, vraagt dit jaar €0,73 voor het versturen van een kerstkaart. Sandd verkoopt de zegels via pakketpunten van DHL en DPD en via de eigen webshop. Voorts hebben zij overeenstemming met Blokker dat de kerstzegels van Sandd in de 400 winkels gaat verkopen. Vorig jaar werden er circa 116 miljoen kerstzegels in Nederland verkocht.

Mobiel opladen bloedlink

Een oververhitte accu of batterij van een smartphone, laptop of tablet is één van de belangrijkste oorzaken van een woningbrand. Daarom wordt afgeraden apparatuur op te laden tijdens het slapen of als er niemand thuis is. Voorts dient het aanbeveling de stekker meteen uit het stopcontact te halen als de accu vol is.
Veel ellende ontstaat door inferieure spullen. Vooral opladers die niet origineel zijn maar bij een discounter of buitenlandse postorder vandaan komen zijn levensgevaarlijk en kunnen gemakkelijk oververhit raken.

Berlijn bang voor nieuwe verkiezingen

De angst voor nieuwe verkiezingen wordt dagelijks, en hardop, in de Duitse hoofdstad geuit. Terwijl de dik vijftig onderhandelaars in een fraai paleis naast de Bondsdag al zes weken vergaderen, hangt een tweede stembusgang als een zwaard van Damocles boven het hoofd van onze oosterburen. De werkgeverspartij FDP onderhandelt momenteel met de linksliberale milieupartij De Groenen, de christendemocratische CDU van kanselier Merkel en de Beierse zusterpartij CSU over een mogelijke coalitie. Vier partijen met uiteenlopende opvattingen.


Signalering afgewezen asielzoeker

Uitgeprocedeerde asielzoekers staan straks standaard gerapporteerd in het Schengen Informatie Systeem (SIS). Nu weten Europese landen het niet van elkaar, als zich een asielzoeker meldt die is afgewezen in een ander land, en eigenlijk de Europese Unie, moet verlaten. De justitiecommissie van het Europees Parlement heeft maandag ingestemd met aanscherping van de praktijk. Nog dit jaar gaan waarschijnlijk ook de lidstaten akkoord, waarmee het definitief is. In de hele EU werden in 2015 553.000 asielverzoeken afgewezen. In de toekomst kunnen die allemaal in het Schengen-systeem worden gezet.

Humanitaire ramp in Jemen

Jemen is het kind van de rekening bij de oplopende spanningen tussen Saoedi-Arabiè en Iran. Riyad heeft als reactie op een raketaanval op de hoofdstad zondag alle land-, lucht- en zeeverbindingen met het verwoeste land geblokkeerd. Daardoor wordt de levensreddende hulpverlening nog moeilijker. De Saoedies beschouwen de raket, afgevuurd door Jemenitische rebellen, als een `Iraanse oorlogsdaad´ en dreigen met een tegenaanval. Jemen is al twee jaar het toneel van een oorlog tussen door Iran gesteunde Houtirebellen en een internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabie.

Vrijwilligers gezocht voor hospice

Voor de nieuwe hospice in Capelle en Krimpen aan den IJssel zijn wij op zoek naar vrijwilligers. De vrijwilligers bieden mensen in de laatste levensfase en diens naasten hun tijd, aandacht en ondersteuning. Vrijwilligers in het hospice ondersteunen de gasten en hun naasten en zorgen daarnaast ook voor alle voorkomende huishoudelijke taken waaronder in de keuken. Belangstellenden kunnen voor nadere informatie zich melden bij vtzcapellekrimpen@online.nl, 06-20 98 51 51. Of kijk op www.vtz-capelle-krimpen.nl.