Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2017

selecteer uit het archief

Prinses Beatrix krijgt haar eigen vaas

Royal Leerdam Crystal heeft een speciaal vaasje ontworpen voor prinses Beatrix. De prinses wordt in januari 80 jaar en daar hoort wat de glasfabriek betreft een vaas bij.
Het is inmiddels een Leerdamse traditie. 'Altijd als het Koningshuis iets te vieren heeft, proberen wij met een speciaal vaasje te komen', zegt directeur Bettina Sommer.
Ontwerper Frank Tjepkema heeft de vaas ontworpen. 'Ik heb de vormen van het cijfer 8 gebruikt. Daarnaast moet de bovenkant een koninklijke kraag voorstellen die trotsheid uitstraalt.'

Voortvluchtige probeert de grens over te zwemmen

In een uiterste poging de Franse politie te slim af te zijn is een 24-jarige man vrijdagavond in de Rijn gesprongen om van Frankrijk naar Duitsland te zwemmen. Dat meldt de Duitse politie. Een agent, die hem op de hielen zat, sprong hem in het donker achterna. Een tweede agent zag een kano op de kant liggen en zette daarmee de achtervolging voort. Toen de voortvluchtige moe was geworden, konden ze hem inrekenen.De agenten brachten hem aan land in de Duitse grensplaats Weil am Rhein. Hij is vervolgens meegenomen naar Frankrijk.

l’Espérance, 125 jaar jong!

De Chr. Gemengde Zangvereniging l’Espérance, bestond op 30 oktober 125 jaar. Om dit bijzondere feit te vieren wordt op zaterdag 18 november een groot jubileumconcert gegeven in de IJsseldijkkerk te Krimpen a/d IJssel. Op het programma prachtige muziek van o.a. Mendelssohn, Mozart en Mobach. Verder werkt mee het Chr. Ensemble Parlando, bestaande uit ruim twintig enthousiaste musici; Leander van der Steen (piano) en Martien van der Zwan (orgel).
De avond begint om 20.00 uur; de kerk is open om 19.30 uur en de toegang is gratis (collecte na afloop).

De Hongaarse opstand 1/2

Uit onvrede met het communistische regime gaan Hongaarse studenten op 23 oktober 1956 in Boedapest de straat op. De studentendemonstratie groeit uit tot een nationale opstand die zelfs door het leger wordt gesteund. Hongaarse militairen bewapenen demonstranten, die de wapens prompt gebruiken om de in Boedapest gelegerde soldaten de stad uit de drijven. In een poging de demonstranten rustig te houden wordt de Hongaarse premier Mátiás Rákosi vervangen door de liberale Imre Nagy.

De Hongaarse opstand 2/2

Tot afgrijzen van Sovjetleider Chroestsjov kondigt Nagy vrijwel direct na zijn aanstelling aan uit het Warschaupact te willen treden. Chroestsjov grijpt keihard in. Een zwaar bewapende legermacht trekt op 4 november 1956 de grens van Hongarije over en rukt op richting Boedapest. De demonstranten verzetten zich fel tegen de komst van het Sovjetleger. Beide partijen lijden zware verliezen tijdens de gevechten in de stad. Uiteindelijk blijkt het Sovjetleger te sterk voor de opstandelingen. Ruim tweeduizend burgers moeten hun verzet met de dood bekopen. Omre Nagy wordt afgezet en geëxecuteerd.

Word jij onze nieuwe radiocollega?

Lijkt het je leuk om in onze studio de knoppen en de schuiven te bedienen, zodat alles bij de luisteraars thuis luid en duidelijk op het radiotoestel te horen is? Voor op maandag- en vrijdagavond zijn we op zoek naar nieuwe radiocollega's. Kun je op deze avond wat tijd vrij maken? Lijkt het je leuk om bij onze omroep vrijwilligerswerk uit te voeren en mee te draaien in een enthousiast team? Stuur dan een e-mail naar info@lokaleomroepkrimpen.nl
en wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe collega.