Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

Kabelkrant 12 juli 2020

Zondag 12 juli

Dit is de kabelkrant van de Lokale Omroep Krimpen die dagelijks actueel wordt uitgezonden via het kabelnet in Krimpen aan den IJssel.
Nieuws en/of berichten kunt u sturen per E-mail naar info@lokaleomroepkrimpen.nl of
LOK, red. kabelkrant, pa Olympiade 30, 2924 AM Krimpen a/d IJssel. tel. 0180 552111. www.lokaleomroepkrimpen.nl.

Direct kabelkrant nieuws lezen of nieuws van vorige dagen: www.lokaleomroepkrimpen.nl/kabelkrant.

Het weer

Zondag eerst zon, later stapelwolken en vooral landinwaarts
's middags minder zon. De temperatuur wordt ca. 20 graden. De wind is noordwest, kracht 1 tot 3.

Maandag wordt een droge en aangename dag met zonnige perioden. Het kan dan 20 tot 24 graden worden. In de (late) avond neemt de kans op regen toe.

Twee NL'se zweefvliegers omgekomen

Twee Nederlandse zweefvliegers zijn verongelukt, toen ze met hun toestellen boven Duitsland op elkaar botsten en crashten.
Het incident vond plaats nabij de stad Haltern am See, op tientallen kilometers van de Nederlandse grens.
De vliegtuigen stortten op een paar honderd meter van elkaar neer in een landelijk gebied.

Getroffen door golfslag

Kwijtgeraakte hengels, kapotte elektrische fietsen en zelfs lichamelijke verwondingen: zomaar wat gevolgen van de golfslag die een snelle boot van de Stena Line zou hebben veroorzaakt bij mensen op de pier van Hoek van Holland. Daarom willen zij het bedrijf aansprakelijk voor de schade stellen. "Het had zeker erger kunnen aflopen", vertelt visser Rachid.Op maandagavond 22 juni kwam de golfslag, ondanks laagwater, op de pier van Hoek van Holland terecht. Vissers, fietsers en wandelaars werden meegesleurd.

Val in klimbos

Een man is zaterdagmiddag op een metershoog plateau gevallen in het klimpark van het Kralingse Bos. Het slachtoffer heeft daar nekletsel aan overgehouden.

Een hoogteploeg van de brandweer heeft de man op het plateau gestabiliseerd en op een brancard naar beneden gehaald. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Tweede demonstratie in Dordrecht

Naast de Black Lives Matter-demonstratie in het Weizigtpark in Dordrecht vindt zondag op dezelfde plek nog een demonstratie plaats. De organisatie achter de tegenbetoging wil aandacht vragen voor het grondrecht ‘vrijheid van meningsuiting’ en het ‘recht op demonstratie’.
Beide demonstraties vinden plaats tussen 16:00 uur en 17:30 uur. Burgemeester Kolff van Dordrecht zegt dat er afspraken zijn gemaakt met de organisatie. Die rekent op enkele tientallen demonstranten.

Nog niet beslist

Het is nog niet bekend wie de lijsttrekker van het CDA wordt in de Tweede Kamerverkiezing van volgend jaar. Van de drie kandidaten behaalde niemand een absolute meerderheid bij een stemming binnen de partij. Voormalig Rotterdams wethouder Hugo de Jonge gaat in de beslissende ronde de strijd aan met Pieter Omtzigt.
In de finaleronde kunnen leden vanaf zaterdagavond 21:00 uur opnieuw stemmen. Dit kan tot en met komende dinsdag. Maandagavond gaan De Jonge en Omtzigt met elkaar het debat aan in het televisieprogramma Op1.

Mogelijk paracetamol met kankerverwekkende stof

Mogelijk is er paracetamol met een kankerverwekkende stof op de Nederlandse markt terechtgekomen, blijkt donderdag uit onderzoek van Zembla en NRC. Drie partijen uit het voorjaar van 2019 bleken vervuild te zijn met het kankerverwekkende 4-chlooraniline (PCA) . Europese toezichthouders zijn het er niet over eens in welke mate PCA kankerverwekkend is. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vindt zes pillen paracetamol met deze stof acceptabel, terwijl de Europese voedselveiligheidsautoriteit één pil al een te hoog risico op kanker vindt geven.

Het grootste drijvende zonnepark

Het is de grootste van Europa en mogelijk zelfs van de wereld en hij drijft in Rotterdam-Kralingen. Een grote, ronde, drijvende installatie met daarop 4787 zonnepanelen. Er wordt energie mee opgewekt om waterbedrijf Evides deels van stroom te voorzien Het gevaarte drijft op het water van de spaarbekken - dat is een plek waar toekomstig drinkwater in wordt opgeslagen voordat het gezuiverd wordt - naast het hoofdkantoor van het waterbedrijf. Het is onderdeel van Evides' ambitie om in de toekomst helemaal energieneutraal te worden.

Het park is één hectare groot en levert jaarlijks ruim twee miljoen kWh aan duurzame energie.

De Gouden Koets 1/6

Momenteel ligt de Koets in stukken uit elkaar. Het rijtuig wordt liefdevol onder handen genomen door verschillende gespecialiseerde restaurateurs. Aan de koets mankeerde van alles. Het verguldsel was op meerdere plekken weggesleten, houtsnijwerk kwam los, stoffen onderdelen zoals de kwasten en de bekleding van de bok zijn sleets. Al met al reden genoeg voor een grondige opknapbeurt. Naar verwachting is de klus in de loop van volgend jaar klaar.
En wat dan? Wordt het voertuig weer gewoon door de koninklijke familie in gebruik genomen, of gaat het naar een museum?

De Gouden Koets 2/6

Er is heisa ontstaan over het linkerzijpaneel van de koets, daar staan mensen op afgebeeld uit de Nederlandse koloniën die goederen brengen aan een vrouw op een troon. Het paneel heet officieel "De Hulde der Koloniën". Kwaaddenkenden willen dit paneel uitleggen als een verheerlijking van de slavernij (die in 1898, het bouwjaar van de koets al lang was afgeschaft). Volgens deskundigen betalen de koloniale onderdanen belasting in natura, in ruil voor beschaving. Het boekje dat zij op de afbeelding ontvangen staat voor onderwijs.

De Gouden Koets 3/6

Aan het einde van het racismedebat van 1 juli j.l. sprak premier Rutte over de Gouden Koets. "Die wordt in zijn geheel gerestaureerd. We gaan niet de geschiedenis herschrijven, door bepaalde onderdelen te verwijderen of wit te lakken." Vervolgens benadrukte hij dat het "belangrijk" is dat het "cultuurhistorische object in z'n context wordt geplaatst en dat uitleg wordt gegeven. Het ligt zeker in de rede om dat allemaal te doen als de restauratie klaar is. Er is nog geen besluit genomen over het toekomstige gebruik."
Eerst voor een kapitaal restaureren en dan in een museum?

De Gouden Koets 4/6

Degene die het laatste woord heeft inzake het gebruik van de Gouden Koets is de koning. Volgens de regels gaat de koning over zijn eigen woon-werkverkeer. En daar valt - raar maar waar - ook de Gouden Koets onder.
Op de website van het Koninklijk Huis staat het volgende: "In 2016 is begonnen met de restauratie, die een aantal jaren in beslag zal nemen. Tot de Gouden Koets weer gereed is voor gebruik, wordt met Prinsjesdag de Glazen Koets ingezet." Volgens Kamerlid Van der Molen (CDA) moeten we de koning ruimte geven om een afweging te maken.

De Gouden Koets 5/6

De Rijksvoorlichtingsdienst houdt de kaarten tegen de borst. "Op dit moment wordt de Gouden Koets gerestaureerd. Er wordt nog niet ingegaan op de toekomst." Emeritus hoogleraar Emmer denkt dat het op een typisch Nederlandse polderoplossing zal uitdraaien, een mix van meer educatie over de koets maar hopelijk ook nog de bij velen geliefde plek in de Prinsjesdag-optocht. Een pensioen in een museum ziet hij als verkwisting."De koets wordt nu voor zo'n 1,2 miljoen euro gerestaureerd. Dat hadden ze dan net zo goed kunnen laten zitten."

De Gouden Koets 6/6

Dezelfde Leidse emeritus hoogleraar geschiedenis Piet Emmer stuit de ophef tegen de borst. Hij waarschuwt voor het groeiend onvermogen om zaken in historisch perpectief te zien. Men moet dingen in hun tijd zien. In het verleden waren onze maatstaven anders. De huidige morele standaarden mag je niet op het verleden plakken.

Ontleend aan De Telegraaf, zaterdag 11 juli 2020.

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.

Maatregelen Gezondheidscentrum 2/3

3: Indien u een afspraak heeft, dan komt u ALLEEN.
4: Indien begeleiding van een patiënt noodzakelijk is (denk aan uw kind, een zorgbehoeftige oudere of iemand die de Nederlandse taal niet goed beheerst), dan mag er ÉÉN begeleider/ begeleidster meekomen naar het spreekuur.
5: Reinigt u bij binnenkomst van het Gezondheidscentrum uw handen bij de daarvoor ter beschikking gestelde handalcohol dispenser.
6: Wij geven GEEN handen.

Maatregelen Gezondheidscentrum 3/3

7: Raak zo min als mogelijk meubilair, leuningen, deurkrukken en knoppen aan.
8: Indien u gebruik maakt van de lift, dan graag ALLEEN of maximaal met 2 personen tegelijkertijd. Denkt u aan de 1.5 meter-regel.
9: Houdt afstand van elkaar, geef elkaar de ruimte en wees geduldig.

Wij danken u voor uw begrip en medewerking.

broere no 22

Kerkdienst via de LOK-radio

De uitzending wordt uitgezonden vanuit de Sionskerk.

Om 18.30 uur wordt er overgeschakeld naar de Sionskerk voor het uitzenden van de kerkdienst.
Voorganger is ds. A.J.Kunz.
De uitzending kan worden gevolgd via de frequenties 106.0 FM of 93.1 via de kabel.

LOK-TV videoreportages

Door de redactie van LOK-TV worden en zijn diverse nieuwe videoreportages gemaakt van gebeurtenissen in Krimpen.
U kunt deze video’s bekijken via de website van de LOK.

Ga naar www.lokaleomroepkrimpen.nl
- klik op foto/video - video-correspondenten - LOK-TV en kies dan de gewenste reportage.

Veel kijkplezier,
de redactie.

Lokale Omroep Krimpen

Naast deze kabelkrant produceert de Lokale Omroep Krimpen (LOK) dagelijks ook radiouitzendingen.
LOK-Radio is te ontvangen via:
- Kabel93.1 MHzin stereo met RDS
- Ether106.0 MHzin stereo met RDS
Heeft u berichten, stuur deze naar:
LOK, pa Olympiade 30, 2924 AM Krimpen aan den IJssel,
tel: 55 21 11.
E-mail: info@lokaleomroepkrimpen.nl,
Info: www.lokaleomroepkrimpen.nl.

RADIO-UITZENDINGEN LOK 1

Maandag
09.00 - 12.00: Goedemorgen Krimpenerwaard
13.00 – 15.00: Kijk op Krimpen H
19.00 – 20.00: Dat ons loflied vrolijk…
20.00 – 21.00: Kunst en cultuur
21.00 – 22.00: Blues and More Radio
23.00 - 24.00: De Late Avond
Dinsdag
09.00 - 12.00: Goedemorgen Krimpenerwaard
19.00 – 21.00: Molukse uurtjes
23.00 - 24.00: De Late Avond

RADIO-UITZENDINGEN LOK 2

Woensdag 09.00-12.00: Goedemorgen K'waard
19.00-20.00: Radio 6
20.00-22.00: PopShop
23.00-24.00: De Late Avond
Donderdag 09.00-12.00: Goedemorgen K'waard
20.00-22.00: Decennium Dick.
23.00-24.00: De Late Avond
00.00-01.00: 'k Zal Zijn lof ...'
Vrijdag 09.00-10.00: Dat ons loflied.. H
10.00-11.00: Lok klassiek
11.00-12.00: Kunst en Cultuur. H
20.00-22.00: PopShop. H
23.00-24.00: De Late Avond

RADIO-UITZENDINGEN LOK 3

Zaterdag
10.00 - 12.00 uur: Kijk op Krimpen, nieuws en info
13.00 - 14.00 uur: Happy Hour
14.00 - 18.00 uur: IJsselsport
Zondag
00.00 - 01.00 uur: 'k Zal zijn loflied. H
09.30 - 12.00 uur: De kerken spreken
12.00 - 13.00 uur: Lok klassiek. H
13.00 - 17.00 uur: IJsselsport
17.00 - 18.00 uur: Harmonie-fanfare-en brassmuz.
18.30 - 20.30 uur: De kerken spreken: Sionskerk
21.00 - 22.00 uur: Blues and More Radio. H

Kerkdienst via de LOK-radio

De uitzending wordt uitgezonden vanuit de Sionskerk.

Om 18.30 uur wordt er overgeschakeld naar de Sionskerk voor het uitzenden van de kerkdienst.
Voorganger is ds. A.J.Kunz.
De uitzending kan worden gevolgd via de frequenties 106.0 FM of 93.1 via de kabel.