Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2020

selecteer uit het archief

Smog

De luchtkwaliteit in Zuidwest-Nederland is op dit moment 'zeer slecht', zegt het RIVM. Mensen die last hebben van hun luchtwegen wordt geadviseerd om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt vooral voor de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. De smog ontstaat door ophoping van luchtverontreiniging tijdens warme, zonnige dagen, vooral als er weinig wind staat. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn gevoeliger voor smog.
Man doodgeschoten op strand

Een man die vanmiddag op een strand aan de zuidwestkant van Amsterdam werd beschoten, is overleden. Het gaat om een
man van 24, meldt de politie. Het was druk op het strand van de Nieuwe Meer. Veel mensen hebben het zien gebeuren, ook kinderen. De schutter, die de man uit het niets beschoot, is ontkomen. De politie is naar hem op zoek en vraagt iedereen die beelden heeft van het incident om die met de politie te delen. De dader zag er opvallend uit, zo had hij een sikje en droeg hij een hoed en een tasje.Wie hem ziet, moet hem niet benaderen maar 112 bellen.

Stranden ‘oververhit’

Extreme hitte zaterdag en dus ook extreme drukte rond de stranden in de regio. In Rockanje, Hellevoetsluis, de Maasvlakte, en zeker ook in Hoek van Holland. Verkeersregelaars hadden hun handen vol om het verkeer om te leiden.En soms niet zonder gevaar. Verkeersregelaar Edwin Vogler ondervond dat in Hoek van Holland toen een automobilist door de afzetting heen wilde rijden. "Ze reden gewoon tegen mij aan", vertelt hij. Vogler heeft een foto gemaakt van het kenteken. "Misschien ga ik er nog mee naar de politie. Verder verloopt het goed hoor, je hoort mij niet klagen."

Sint komt ‘s nachts aan

Sinterklaas slaat dit jaar Dordrecht tóch niet over, maar de pakjesboot arriveert dit jaar in de nachtelijke uren. Eerder werd het jaarlijkse onthaal in Dordrecht geschrapt, omdat het vanwege de coronamaatregelen eigenlijk niet mogelijk is om zo'n evenement op een veilige manier te organiseren.
Dit jaar komt er een Pakjesboot XXL naar Dordrecht, zo laat de plaatselijke organisatie weten. Het schip komt te liggen aan de Bomkade, niet ver van de Grote Kerk in Dordrecht. Kinderen mogen ook een kijkje nemen aan boord van het pakjesschip.

Nederland weer naar herstel? 1/3

Hoe groot de klap voor de Nederlandse economie precies wordt, is nog even gissen. Vrijdag presenteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de cijfers over het tweede kwartaal, waarbij de verwachting is dat Nederland tot de sterkere landen van de eurozone blijft behoren. De vraag is of de economie tekenen van herstel laat zien, omdat vanaf juli de lockdown grotendeels versoepeld werd. In het eerste kwartaal zorgde slechts één coronamaand (maart) voor een economische krimp van 1,5%.

Nederland weer naar herstel? 2/3

Het in maart historisch hard gekelderde consumentenvertrouwen is in juli nog altijd niet hersteld, zo peilde het CBS onlangs al. Maar ondanks de lage koopbereidheid van huishoudens, behaalde de detailhandel in juli opvallend meer omzet. Vooral door internetverkopen steeg de omzet met 5,9%. Hierin maakten kluswinkels, supermarkten en voedselspeciaalzaken, zoals de bakker, slager en slijter zelden vertoonde groei door.
De huizenmarkt, één van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse economie, heeft zelfs nauwelijks klappen opgelopen door de coronacrisis.

Tweedeling in Eurozone 1/2

In de eurozone zorgt het coronavirus voor een tweedeling. De noordelijke landen kregen klappen in het tweede kwartaal, zo kromp de Duitse economie met ruim 10%. Maar zo dramatisch als in Frankrijk (-13,8%), Spanje (-18,5%) of Portugal (-14,1%) werd het niet. Hoe strenger en langduriger de lockdown is geweest, hoe sterker de economische krimp, ziet econoom Carsten Brzeski van ING. "Maar dat is niet de enige reden dat zuidelijke landen harder zijn geraakt. In noordelijke landen hebben overheden meer geld op tafel kunnen leggen. Er zijn meer bedrijven gered."

Tweedeling in Eurozone 2/2

"Er konden meer garanties op leningen worden geboden. Die landen hebben meer geld om de economische schade te beperken." Ook het herstel zal in de zuidelijke lidstaten langer op zich laten wachten. Brzeski: "Tourisme is voor Zuid-Europa een veel belangrijkeretak van de economie, maar de vakantiegangers blijven voorlopig weg." Het herstelfonds, de pot met subsidies en leningen die de EU heeft opgetuigd, gaat de economie op korte termijn niet redden, denkt hij. "Dat geld komt op zijn vroegst in 2021. Het fonds is vooral een manier om te voorkomen dat de coronacrisis uitdraait op een nieuwe eurocrisis."

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.