Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2016

selecteer uit het archief

Zeilschip terug van plasticsoepmissie

Zeilschip Fantastiko is terug van haar eerste zeilexpeditie. Stichting By the Ocean ging met het schip naar Noorwegen om aandacht te vragen voor de toenemende hoeveelheid plastic afval in de zee. De bemanning ging twee weken geleden vanuit Rotterdam via de Noordzee op pad. Doel van de expeditie was in kaart brengen hoe erg het gesteld was met de plastic soep. Tijdens de reis zijn drie soorten monsters genomen met potten en netten. Twee van het zeewater en een van de bodem. Die monsters worden onderzocht op hele kleine deeltjes plastic: micro- en nanoplastic.

Vrachtwagenongeval met 3000 kippen

De A2 van Maastricht naar Eindhoven is dinsdagochtend lange tijd afgesloten geweest nadat bij een ongeval met een vrachtwagen drieduizend kippen op de weg zijn beland. Rond 11.30 uur was de weg weer vrij. Zeker tweeduizend kippen overleefden het ongeval niet. In eerste instantie dacht men om 10.30 uur klaar te zijn, maar de berging van de vrachtwagen duurt langer dan verwacht.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat er veel schade aan de weg is en ook diesel op de weg zorgt dat het opruimen lang gaat duren.

Slechte gebitten Turkse kinderen

Jonge Rotterdamse Turkse en Marokkaanse kinderen hebben drie keer vaker gaatjes dan gemiddeld, zegt het Erasmus MC. Ruim 20 procent van de Nederlandse kinderen heeft op 8-jarige leeftijd al één of meer gaatjes. Onder Turkse en Marokkaanse kinderen is dat 60 procent. Ook Surinaamse-Hindoestaanse kinderen hebben vaker gaatjes; hier gaat het om 40 procent. Onderzoekers baseren hun resultaten op gebitsfoto's van meer dan 4000 kinderen. Ze hebben specifiek gekeken naar het verschil tussen etnische groepen.

Meer dan 250 reptielen in koffers ontdekt

Op Schiphol zijn vier koffers vol reptielen gevonden die drie Spanjaarden vanuit Mexico naar Spanje wilden smokkelden. Inspecteurs troffen 259 dieren aan, waarvan er tien waren overleden. Het gaat om onder meer slangen, hagedissen en schildpadden. Indien ze verhandeld zouden worden, zouden ze een waarde vertegenwoordigen van 80.000 euro. De handel in (beschermde) diersoorten is internationaal aan strenge regels gebonden via het CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endangered Species

Rotterdam doet panden weg

Honderden panden in handen van de gemeente Rotterdam gaan in de verkoop. De gebouwen zullen de komende tijd stapsgewijs worden geveild. Het gaat onder meer om een galerijflat, een grand café aan de Charloisse Kerksingel en om een opslagruimte van een drankenhandel. De gemeente wil bijna al het commerciele vastgoed verkopen om gebiedsontwikkeling meer aan marktpartijen over te laten. De verkoop gebeurt met een veiling voor een transparante verkoopwijze. De eerste panden gaan op 18 oktober onder de hamer.

Knalfuif in uitverkocht Ziggo Dome

Voor de vijftigste verjaardag van de Jostiband is de grootste wens van het orkest in vervulling gegaan: een knalfuif in een uitverkocht Ziggo Dome. Met op de eerste rij de koning. Het grootste orkest voor verstandelijk gehandicapten ter wereld stond maandagavond in het middelpunt. Vele bekende artiesten traden op met het 140 leden tellende orkest. Art Rooijakkers presenteerde het geheel. Tot slot bood koning Willem-Alexander de leden van het orkest bloemen aan. Het concert is opgenomen door KRO-NCRV en wordt volgende week zaterdag uitgezonden.

Stel oudere vrij van zwaar werk

Militairen, brandweermannen, agenten en verpleegkundigen moeten de laatste jaren van hun loopbaan minder zwaar werk krijgen. Vakbonden pleiten hiervoor om te voorkomen dat oudere werknemers met zware taken in de publieke sector tussen wal en schip vallen. De oudedagsvoorziening geldt bij deze fysiek zware beroepen als een lastig dossier. Doordat de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog gaat naar 67 jaar, wordt de druk op vakbonden in deze sectoren groter om ook hier personeel langer door te laten werken.

Eigen risico stijgt in 2017 niet

Het verplichte eigen risico in de zorg blijft in 2017 gelijk op 385 euro. In 2012 bedroeg het eigen risico in de gezondheidszorg nog 220 euro. Het eigen risico is het deel van de kosten voor medische zorg en medicijnen dat patiënten zelf moeten betalen. De huisarts valt erbuiten. Het eigen risico is bedoeld om onnodig zorggebruik te voorkomen. Vooral chronische zieken en ouderen betalen het maximale bedrag. Verschillende partijen willen het eigen risico afschaffen. Volgens het Centraal Planbureau kost dat 3,7 miljard euro.

Steeds minder meesters voor de klas

Er staan steeds minder meesters voor de klas. Eén op de zes basisscholen heeft alleen maar juffen, meldt het AD. Werkt er toch een man, dan is het meestal de directeur of de conciërge. De afgelopen tijd waren er allerlei campagnes en initiatieven om meer mannen voor de klas te krijgen, maar toch is het aantal meesters verder gedaald, aldus de krant. Zorgelijk, zeggen experts, want mannen hebben vaak andere ideeën over lessen en activiteiten. Ook kan het voor jongens een probleem zijn, omdat zij een mannelijk rolmodel nodig hebben.

Beschaving

Het zou een gesprek worden tussen de Amerikaanse president Obama en het nieuwe staatshoofd van de Filipijnen Duterte. Maar Obama heeft het maar afgezegd, nadat Duterte hem in een gesprek met journalisten een 'hoerenzoon' had genoemd. Duterte vond het ongepast, dat Obama hem misschien zou aanspreken op de schending van de mensenrechten in de Filipijnen, waar de laatste tijd drugsdealers zonder enige vorm van proces zijn gedood. Volgens het Witte Huis is een constructief gesprek op deze manier niet mogelijk. Duterte heeft gezegd, dat het hem spijt.

Aardig salarisaanbod

Je zou zeggen, het is een 'offer you can't refuse', maar acteur Daniel Craig moet nog nadenken over het aanbod van Sony Pictures. De filmmaatschappij stelt hem het astronomische bedrag van 150 miljoen dollar in het vooruitzicht als hij nog twee keer in de huid kruipt van geheim agent James Bond.
Het kan verkeren: George Lazenby, gisteren 77 geworden, speelde Bond in 'On Her Majesty's Secret Service' (1969), algemeen beschouwd als de slechtse uit de reeks. Zijn salaris bedroeg destijds 50.000 dollar.

Voorzorgen Britten bij G20 1/3

De Telegraaf gunt ons vandaag, dinsdag, een fraai inkijkje in de diplomatieke wereld.
Britse hoogwaardigheidsbekleders die de G20-top in Hangzhou bijwoonden, zijn vooraf gewaarschuwd voor Chinese spionnes, en voor verborgen camera's in hun hotelkamers. Londen was doodsbang voor het verblijf in de oostelijke stad, waar de vergadering maandag werd afgesloten en had dan ook forse maatregelen genomen. Zo ging Downing Street ervan uit dat alle verblijven van de officials werden afgeluisterd, en zelfs dat er verborgen microcamera's waren geïnstalleerd.

Voorzorgen Britten bij G20 2/3

"Onze veiliheidsdiensten hebben verteld dat als we niet wilden dat mensen ons naakt zouden zien, we ons moesten omkleden ónder de lakens", vertelde een anonieme afgevaardigde aan de delegatie van The Telegraph. Engeland heeft slechte ervaringen met politieke tripjes naar China. In 2008 liep een bezoek van premier Gordon Brown uit de hand, toen een lid van zijn gevolg door een knappe jonge Chinese spionne werd meegelokt naar de hotelkamer. Na de daad bleek de man gedrogeerd en waren zijn smartphone met toegang tot zijn e-mailbox, en al zijn geheime documenten gestolen.

Voorzorgen Britten bij G20 3/3

Mede om die reden hebben alle officials tijdelijke mobiele telefoons meegekregen en gebruikten ze nieuwe e-mailadressen, die later zouden worden verwijderd. Ook mochten de leden geen geschenken zoals USB-sticks, Chinese simkaarten en opladers in ontvangst nemen, omdat de kans levensgroot zou zijn dat er spionage-software op was geïnstalleerd. Groot-Brittannië en China ruziën over het uitstel van een kerncentrale bij Hinkley Point, waar Peking fors in heeft geïnvesteerd. Premier Theresa May is bezorgd over de Chinese invloed op zo'n cruciaal project in haar land.

Het NUT bijna niet bereikbaar

Door de verbouwing van De Tuyter loopt het inschrijven voor cursussen bij het NUT averij op. Vanaf midden komende week, zo ongeveer 14 september, hopen we dat het zonder problemen weer mogelijk is in te schrijven via de computer. Ook zouden we dan weer over een telefoonverbinding moeten kunnen beschikken. Het nieuwe NUT-kantoor, hoofdingang van De Tuyter en dan aangekomen bij de middenruimte meteen rechts, zal vanaf die datum weer iedere ochtend bemand zijn. Inschrijvingen voor de cursussen kunt u eventueel afgeven bij de beheerder.

Er is plaats voor u in de redactie

Bent u met pensioen of zit u thuis te niksen en wilt u iets doen, dan is er voor u plaats als redacteur van de Kabelkrant bij de Lokale Omroep Krimpen (LOK). Het team bestaat momenteel uit 5 medewerkers. U maakt geheel zelfstandig de kabelkrant in de studio van de LOK. Een ochtend per week tussen 09.00 en 11.00 uur bent u in de studio aanwezig om de berichten op te stellen en middels de computer in de kabelkrant te plaatsen. Goede kennis van de Nederlandse taal is vereist. Lijkt het u leuk om dit werk op te pakken neem dan kontakt op met Jer Ponsen, tel. 516280.