Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2012

selecteer uit het archief

Marsverkenner Curiosity geland

De Amerikaanse marsverkenner Curiosity is op Mars geland. Het voeruig gaat de komende twee jaar op zoek naar sporen van leven op de rode planeet. De landing was op de geplande tijd van 7.30 uur Nederlandse tijd. De eerste twee foto's van Curiosity kwamen kort daarna bij de NASA in Pasadene binnen.
Omdat het voertuig zo groot is, zette NASA een vliegende kraan in die de verkenner de laatste meters liet zakken tot op de grond. De verkenner landde in een krater vlak naast een berg van 6 km.

Aanval op Rode Kruis in Misrata

Een gebouw van het Rode Kruis is in de Libische stad Misrata is met zware wapens bestookt. Geen van de zeven medewerkers raakte gewond. Wel is er flinke schade aan het kantoor. De chef van het Rode Kruis in Libie noemt de aanval afschuwelijk. Volgens hem is het al de vijfde keer in drie maanden dat de organisatie doelwit is van een aanval. Eerder was het ook in Benghasi raak.
Het Rode Kruis heeft de post in Misrata voor onbepaalde tijd gesloten. De zeven medewerkers zijn naar de hoofdstad Tripoli overgebracht.

Zeker 16 agenten in Egypte gedood

Bij een aanval op een Egyptisch politiebureau bij de grens met Israel zijn zeker zestien doden gevallen en zeven mensen gewond geraakt. Volgens de Egyptische staatstelevisie zit een islamitische strijdgroep achter de aanval in de Sinai-woestijn. De daders waren gemaskerd en maakten twee voeruigen buit, waarmee ze Israel binnenreden. Een Israelische helikopter vernietigde een voertuig, de andere wagen vloog in brand. Zeven verdachtren werden gedood. Egypte heeft de grensovergang bij Rafan gesloten.

Overlast door zware regenbuien

Op enkele plaatsen hebben zondagmiddag regenbuien voor overlast veroorzaakt. Kelders en winkels liepen onder en het verkeer kampte met water op de weg. Het verkeer op de wegen rond Rotterdam raakte flink ontregeld. Automobilisten werden overvallen door en hoosbui en trapten op de rem. Twee rijstroken op de A15 bij knooppunt Vaanplein stonden binnen korte tijd blank. Op de Van Brienenoordbrug werd een rijstrook afgesloten na een ongeluk. In Hilversum werd een winkelcentrum ontruimd nadat het blank was komen te staan.

VPRO-zomergast ziek naar huis

Het TV-programma Zomergasten is zondagavond afgebroken omdat gaste Jolande Withuis zich niet goed voelde. Ze kreeg een migraine-aanval. Eerst werden nog twee reservefilmpjes getoond in de hoop dat ze opknapte en kon tergkeren. Toen de migraine verergerde besloot gastheer Jan Leyers om het programma te beeindigen en de keuzefilm van Withuis te starten.
Jolande Withuis is historisch sociologe en schrijfster.
Het was voor het eerst dat het programma voortijdig is beeindigd.

Veel faillissementen binnenvaart

Dit jaar ziijn er al 25 bedrijven failliet gegaan, bijna twee keer zoveel als in de eerste zeven maanden van 2010. Er zijn 3000 binnenvaartbedrijven in Nederland, die vlak voor de crisis veel nieuwe schepen hebben gebouwd. Toen de markt inzakte was er onvoldoende vracht waardoor de prijzen steeds daalden. Wie vioor de laagste vergoeding wil varen bepaalt de prijs, zegt het Bureau Voorlichting Binnenvaart.
Volgens de organisatie zouden er meer bedrijven stoppen als de banken niet zouden helpen. Voor de bank is het ook ongunstiog als de schipper moet stoppen.