Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief

Het weer

Maandag zijn er perioden met zon en trekken vanuit het noordwesten ook enkele wolkenvelden over de regio. Het blijft overal droog en met een middagtemperatuur van 24 graden is het vrij warm. Er staat in de hele regio amper wind. De wind is zwak en komt uit richtingen tussen noord en oost. Vanavond en vannacht is het tamelijk helder met velden met sluierbewolking en blijft het droog. Het koelt af naar een graad of 12.
Dinsdag is er veel zon met in de ochtend ook nog velden met sluierbewolking. In de middag trekt de sluierbewolking weg. Het wordt met 25 graden zomers warm.

Minder wespen

Juist omdat het relatief veel regende viel het misschien niet op, maar wie deze zomer toch op het terras zat, had één zorg minder: wespen. Er zijn slechts 15 tot 20 procent van het normale aantal nesten, afgaande op cijfers van bestrijders. Juist omdat het relatief veel regende viel het misschien niet op, maar wie deze zomer toch op het terras zat, had één zorg minder: wespen. Er zijn slechts 15 tot 20 procent van het normale aantal nesten, afgaande op cijfers van bestrijders. Het mooie weer begin september maakt daar geen verschil meer in.


Groene oase

Diep in de haven van Rotterdam schuilt een groene oase: het smalle schiereiland Landtong van 10 kilometer lang tussen het Scheur en het Calandkanaal. Dit natuurgebied is een van de weinige plekken waar tijdens de Wereldhavendagen excursies in het groen zijn. Rijnmond ging mee struinen door de natuur van Landtong. Een bus met 25 bezoekers arriveert op Landtong. Het merendeel heeft stevige loopschoenen aan. Natuurgids Wim van Vliet woont zijn hele leven in Rozenburg en kent deze plek als geen ander. Hij verwelkomt de bezoekers met een speech.

Verhuizing huis

Een huis in Delfzijl gaat emigreren. De prefabwoning gaat dienst doen als kerk in Albanië. Dat land werd in 2019 getroffen door een zware aardbeving, waarbij tientallen doden vielen. Veel gebouwen zijn verwoest, waaronder de kerk in de wijk Kombinat in Tirana. ‘In Albanië duurt het heel lang voordat er iets gebeurt vanuit de overheid’, vertelt Bauke Deelstra, een oud-verslaggever van Omrop Fryslân die zendingswerk doet in Albanië. ‘Ook voor het herstel van deze kerk is geen geld en dus werd aangeklopt bij de stichting Hoop voor Albanië. Die kwam weer bij mij.’

Ik weet van niets

Kan je wekenlang nietsvermoedend rondrijden met 400.000 euro aan cocaïne in je auto? Volgens de Nederlandse Klodjan B. wel. Hij zegt namelijk dat hij niets weet van de bijna 8 kilo coke die tijdens een verkeerscontrole werd aangetroffen in de auto waarin hij reed. Op 15 april werd de 33-jarige Klodjan B. van de snelweg A16 gehaald door de politie en gecontroleerd. Tijdens de controle vonden agenten een lasnaad op een vreemde plek. Nadat ze de lasnaad en de auto verder controleerden, vonden ze een verborgen luik met daarachter in totaal bijna 8 kilo cocaïne.

Wat gebeurde er op 6 september

Op 6 september 1620 vertrok vanuit de Engelse havenstad Plymouth het schip de Mayflower. Het schip bracht de eerste Europese kolonisten naar New England, het huidige Amerika. Een jaar eerder was er al een schip met zwarte slaven gearriveerd voor het werk op de tabaksplantages. Aan boord van de Mayflower bevonden zich Engelse en Nederlandse kolonisten. Na een reis van vijfenzestig dagen arriveerde het schip in de Nieuwe Wereld. De zogenaamde Pilgrim Fathers landden op het uiterste puntje van het schiereiland Cape Cod waar zich nu Provincetown bevindt.