Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief

Het weer

Dinsdag zijn er perioden met zon en komt er slechts een enkele bui voor. De zuid-zuidwestenwind wakkert fors aan en wordt vanaf de middag (vrij) krachtig en aan zee hard en mogelijk stormachtig, windkracht 5 tot 8. Er bestaat kans op windstoten tussen 60 km/u landinwaarts en 80 km/u langs de kust. Het wordt vanmiddag 21 graden. Vanavond eerst nog veel wind met kans op (zware) windstoten. Vannacht zijn er opklaringen en kan er lokaal een bui voorkomen. Het koelt af naar 14 graden.
Woensdag zijn er perioden met zon en vormen zich stapelwolken.

Bedreigingen

Justitie heeft veertien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, geëist tegen een 41-jarige Dordtenaar vanwege ernstige bedreigingen. De man heeft op YouTube opgeroepen om politici en politieagenten te vermoorden. De man schreef in het Engels onder filmpjes teksten als 'Doodt je agenten en politici, Pak je buurtagent en Rutte moet dood'. Ook kondigde hij aan meer slachtoffers te maken dan de Noorse terrorist Anders Breivik die in 2011 bij meerdere aanslagen op één dag 77 mensen doodde. Verdachte Floris N. zegt dat het uit frustratie was, maar dat hij geen geweld wilde plegen.

Jeugdbeschermingsregio

De Jeugbeschermingsregio Rijnmond komt onder verscherpt toezicht van de inspecties. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar de kwaliteit van de jeugdhulpverlening in vijftien regionale gemeentes. De gemeentes zeggen samen tientallen miljoenen extra beschikbaar te stellen om dit jaar en volgend jaar de wachtlijsten in de jeugdhulp weg te werken.
Onder de Jeugdbeschermingsregio Rijnmond vallen veel gemeentes Onder ander Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Ridderkerk, Rotterdam en Vlaardingen. Ze werken samen in de zogeheten gemeenschappelijke regeling jeugdhulp Rijnmond (GRJR).

Totta Data Lab

De gemeente Nissewaard stopt met het opsporen van verdachten van bijstandsfraude met het softwareprogramma Totta Data Lab. Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat het systeem fouten maakt. Vakbond FNV was na klachten van leden van plan om naar de rechter te stappen.
Totta Data Lab is een programma gebouwd op algoritmen. Gegevens over mensen worden door het systeem gehaald. Als zaken daarbij opvallen, dan wordt de betrokken persoon extra gecontroleerd. TNO heeft het systeem onder de loep genomen en zegt dat het op twee punten niet voldoet.

Carillon-Schoonhoven

Ruim een jaar lang was het elke zaterdagochtend vaste prik: beiaardier Boudewijn Zwart die verzoeknummers speelde op het carillon van het Schoonhovense stadhuis. Niet alleen wandelaars in de straten konden ervan genieten, maar ook de talloze kijkers en luisteraars die afstemden op de livestream ‘carillon-schoonhoven’ op facebook. Maar nu de lockdown over is en corona onder controle lijkt, komt er een (voorlopig) einde aan de uitzendingen. “Een feestje”, zo vat Boudewijn Zwart zijn wekelijkse concerten samen. “Wij beiaardiers waren vorig jaar ongeveer de enigen die nog uitvoeringen konden geven.

Brandende zee

In de Golf van Mexico heeft urenlang brand in zee gewoed. De oorzaak was een lek in een gaspijpleiding onder water, vlak bij een booreiland ten westen van Yucatan. Op beelden is te zien hoe vlammen uit de golven komen en een deel van het zeewater geel-oranje is verlicht, alsof het kolkende lava is. Het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex heeft de kleppen van de pijpleiding dichtgedaan en na ongeveer vijf uur waren de vlammen gedoofd. Volgens Pemex is er niemand gewond geraakt en is er ook geen sprake van olievervuiling.

Verboden sex

De gevangenisbewaarder bedreef de liefde met een gevangene terwijl maar liefst 11 man toekeken. De 26-jarige Tina Gonzales uit Fresno, Californië (VS) moet 7 maanden de cel in voor het hebben van geslachtsgemeenschap met een gedetineerde. De vrouw was ook in het bezit van stimulerende middelen, alcohol en gaf gevoelige informatie door. Verder had ze een mobiele telefoon en scheermesjes bij zich die bestemd waren voor een gedetineerde. Ze begon de relatie met de gevangene na een slechte periode in haar huwelijk, meldt ABC News.

Wat gebeurde er op 6 juli

Op 6 juli 1964 gaat de Beatles-film A Hard Day’s Night in première. De hoofdrollen worden vertolkt door de Fab Four: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. Het was de eerste film die The Beatles uit brachten en het was direct een groot succes. Niet alleen waren veel mensen te spreken over het humoristische script, men was ook blij met de zes nieuwe liedjes die in de film ten gehore werden gebracht. De film sleepte twee nominaties voor de Academy Awards in de wacht. Een jaar later maakten The Beatles al een tweede film: Help!