Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief

Het weer

Donderdag laat de zon zich eerst geregeld zien en bestaat er kans op een bui. In de loop van de dag raakt het bewolkt. Het wordt slechts 11 graden en de zwakke tot matige wind ruimt van zuidwest naar west. Vanavond en vannacht wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af en valt er plaatselijk een bui. Het koelt af naar 5 graden aan zee en 2 graden in het oosten van de regio. De zwakke tot aan zee matige wind waait het westen- tot noordwesten.
Vrijdag is er geregeld zon met vorming van stapelwolken en blijft het droog. Bij een tot matig aantrekkende westenwind wordt het 11 graden.

NOW

Werkgevers kunnen bij uitkeringsinstantie UWV vanaf vandaag voor de vijfde keer een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen op grond van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De uitkeringsinstantie heeft ervoor gezorgd dat het aanvraagloket sneller open is. "Zo kunnen de ondernemers die de steun echt nodig hebben, die direct aanvragen. Ook sluit dit beter aan bij de salarisuitbetaling", zegt UWV-bestuurder Janet Helder. De aanvraag geldt voor de maanden april tot en met juni. Werkgevers hebben tot en met 30 juni de tijd om de aanvraag bij het UWV in te dienen.

Familiehuis

De stichting Daniel den Hoed heeft in Rotterdam een nieuw familiehuis geopend op loopafstand van het Erasmus MC. Dertig jaar lang zat de logeerplek voor familieleden van kankerpatiënten in Rotterdam-Zuid. De verhuizing was nodig, nadat de Daniel den Hoed-kliniek in 2018 was verhuisd naar het centrum van de stad. Het nieuwe familiehuis is gevestigd op de bovenste zes etages van het gebouw The Scott. De eerste gast in het nieuwe Familiehuis is Francien uit Tilburg. Elke dag gaat ze naar het Erasmus MC om haar partner te bezoeken, die wordt behandeld voor lymfklierkanker.

Corona in de regio

Het RIVM meldt woensdag 638 nieuwe coronabesmettingen. Dinsdag ging het om 919 nieuwe gevallen en maandag om 1087. Een storing bij het RIVM afgelopen weekend hebben de cijfers van de afgelopen dagen beïnvloed. De cijfers bevatten namelijk ook positieve geteste personen van het weekend. De cijfers van vandaag liggen wel flink lager dan het zevendaagse gemiddelde. Dat ligt op 929 besmettingen per dag. Volgens het RIVM zijn vier regiogenoten overleden aan het coronavirus. Zij komen uit Capelle aan den IJssel, Rotterdam en Zwijndrecht.

70-Plussers

Stien van den Heuvel is 77 jaar en woont in Rotterdam. Vorig jaar had ze zich ingeschreven voor kaartjes van het Songfestival in Rotterdam en tot haar 'verbazing en vreugde' was ze een van de gelukkigen die een ticket bemachtigde voor de finale. Maar de vreugde was van korte duur. Het RIVM bestempelt 70-plussers namelijk tot risicogroep en die komen niet in aanmerking voor fieldlab-evenementen, waar ook het Songfestival onder valt. "Vorig jaar ging het natuurlijk helemaal niet door. Dat was al heel erg jammer en nu het wel doorgaat, mag ik er niet bij zijn," zegt Stien.

Sluiting

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft woensdag café 't Haantje in Rotterdam-Lombardijen voor twee weken gesloten. Eigenaar Willem Bollaart heeft een advocaat in de arm genomen om de sluiting bij de rechter aan te vechten. "Ik word gestraft voor iets waar ik helemaal niets mee te maken hebt", zegt Bollaart teleurgesteld aan het einde van de middag. Die nacht daarvoor liet een jonge vent een explosief achter op het terras van zijn café aan de Bierens de Haanweg. De grotendeels glazen pui ging aan diggelen en ook op het terras was er schade.

Stadsduiven

Ze worden ook wel vliegende ratten genoemd: duiven hebben niet bepaald een goed imago. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hopen daar met nieuw onderzoek verandering in te brengen. Je ziet 'm overal, maar toch is er nog weinig bekend over de stadsduif. Daarom start de Universiteit Utrecht onderzoek naar de vogel. "We willen de exacte aantallen en de verspreiding van de duif in kaart brengen", vertelt wetenschapper Vivian Goerlich van de Faculteit Diergeneeskunde aan EditieNL. Naar schatting zijn er zo'n 40.000 stadsduiven in Nederland.

Vaccinaties

Wie niet staat ingeschreven bij de gemeente en dus niet is opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP), krijgt voorlopig geen vaccinatie. Dat betekent dat honderdduizenden arbeidsmigranten, die vaak in grote groepen en dicht op elkaar wonen, voorlopig niet geprikt worden. Dat blijkt uit navraag van het Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), schrijft Trouw. Arbeidsmigranten die langer dan vier maanden in Nederland werken moeten zich in principe in laten schrijven bij de gemeente, maar dat gebeurt lang niet altijd.

Wat gebeurde er op 6 Mei

George V Frederik Ernst Albert wordt op 6 mei 1910 koning van Groot-Brittannië en Ierland omdat zijn vader, Eduard VII, overlijdt. De kroning van George V vindt plaats op 22 juni 1911 in de Westminster Abbey in Londen. George V is overigens niet de oudste zoon van Eduard VII. Dat is prins Albert Victor maar die overleed in januari 1892, zes weken voor hij met Mary van Teck zou trouwen. In 1893 trouwt George V met deze Mary. George V wordt ook keizer van Indië en de eerste koning van de Ierse Vrijstaat.

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.