Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief

Oogziekenhuis wil verhuizen

Het Oogziekenhuis Rotterdam wil verhuizen naar het terrein van het Rotterdamse Erasmus MC. De bedoeling is dat het Oogziekenhuis, dat zich kort na de Tweede Wereldoorlog vestigde aan de Schiedamse Vest, over vijf tot zes jaar gaat verhuizen. Voordat het echter zo ver is, moeten er eerst nog een aantal oude gebouwen op het terrein van Erasmus MC worden afgebroken. De verhuizing kan zorgen voor een nauwere samenwerking met het Erasmus en de mogelijkheid tot het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Plan Nationaal Herstel

VVD-lijsttrekker Mark Rutte komt in aanloop naar de verkiezingen met een nog nooit eerder vertoond plan voor de formatie. Hij wil dat de formerende partijen meteen aan de slag gaan met het maken van een 'Nationaal Hetstelplan'. Daarin moet komen te staan hoe Nederland naar 'een normaler normaal' kan nu de hevigheid van de coronapandemie afneemt. Rutte:"Dat plan moet snel af en dan door de Tweede Kamer worden goedgekeurd. Hopelijk met ideeën en steun van zoveel mogelijk politieke partijen, ook buiten de formerende partijen."

Geen griep vastgesteld deze winter

Er is deze winter nog geen officieel geval van griep geregistreerd bij het RIVM. De coronamaatregelen blijken het griepvirus buiten de deur te houden. Afgelopen week gingen 7 op de 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts. Dat zijn er minder dan anders en ver onder de limiet van 60 die nodig is voor een epidemie. Bij steekproeven werd afgelopen weken geen enkele keer influenza vastgesteld. Klachten kwamen voort uit bijvoorbeeld het rhinovirus. Echter: de meeste mensen met griepachtige klachten laten zich nu bij de GGD testen op corona, en niet op griep bij de dokter.

Trump aangeklaagd voor 6 januari 1/4

Een Amerikaanse politicus die als aanklager betrokken was bij het mislukte impeachmentproces tegen Donald Trump, sleept de voormalige president nu voor de rechter. De Democratische afgevaardigde Eric Swallwell houdt Trump en anderen verantwoordelijk voor de gevolgen van de bestorming van het parlementsgebouw Capitool in Washington op 6 januari. "De afschuwelijke gebeurtenissen van 6 januari waren een direct en voorspelbaar gevolg van de onwettige acties van de gedaagde," stelt Swallwell in de aanklacht.

Trump aangeklaagd voor 6 januari 2/4

De Democraat klaagt ook de zoon van Trump, Donald Trump Jr., advocaat Rudy Giuliani en de Republikein Mo Brooks aan. Volgens Swallwell zijn aanhangers van Trump opgehitst met leugens over verkiezingsfraude. Dat leidde volgens hem tot de bestorming van het Capitool toen daar de verkiezingsuitslag werd goedgekeurd. Swallwell eist een nog onbekend bedrag aan schadevergoeding, maar wat voor Trump nog problematischer kan worden is dat er een onderzoek naar zijn gedragingen en zijn communicatie met zijn stafleden kan volgen.

Trump aangeklaagd voor 6 januari 3/4

Tijdens het impeachmentproces kwam die informatie niet naar boven, omdat het Witte Huisalle medewerking weigerde. Volgens Philip Andonian, de advocaat van Swallwell, is Trump mede daarom nog niet ter verantwoording geroepen voor zijn rol bij "één van de donkerste dagen in de Amerikaanse geschiedenis".
Democraten probeerden na die rellen al om Trump via het parlement te vervolgen, maar dat liep op niets uit. Er was niet genoeg steun in de Senaat om Trump te veroordelen. Hij heeft er sindsdien op gezinspeeld dat hij in 2024 misschien weer meedoet aan de presidentsverkiezingen.

Harnas weer terug in het Louvre 1/2

Het Louvre in Parijs heeft na veertig jaar twee museumstukken uit de Renaissance teruggekregen. Het gaat om een helm en het achterstuk van een ridderharnas die uit de zestiende eeuw stammen.
De helm en het achterstuk zijn niet in de strijd gebruikt. Ze behoorden tot een ceremonieel harnas dat is ingelegd met gouden en zilveren ornamenten. De stukken verdwenen in 1983 op overklaarbare wijze uit het museum.
Begin dit jaar doken ze weer op in de erfenis van een familie uit Bordeaux

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.