Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2020

selecteer uit het archief

Naakte fietser belaagt vrouwen in Castricum

Castricum is in de ban van een 'mastuberende' naaktfietser die vrouwen zou lastigvallen. Tijdens nieuwjaarsnacht rond half zes zou hij hebben toegeslagen bij station Castricum, vertelt een 23-jarig slachoffer. Ze was samen met een vriendin onderweg naar huis toen ze tot haar grote schrik werd aangesproken door een man die uiteindelijk naakt bleek. Hij had wel een kort T-shirtje aan, maar geen broek. De dames namen de benen. De man zou gezegd hebben:"Geen zorgen, ik ga me alleen op jullie aftrekken."

Jinek trekt veel kijkers bij RTL

De eerste aflevering van de talkshow van Eva Jinek op RTL4 heeft ruim 1,7 miljoen kijkers getrokken. Dat is twee keer zoveel als het programma bij de publieke omroep gewoonlijk trok. Jinek had ondanks het late tijdstip bijna net zoveel kijkers als het NOS Journaal van 20.00 uur en meer kijkers dan The voice of Holland. RTL heeft bijna niets veranderd. Het programma wordt niet onderbroken door reclameblokken. Jinek had een glas bier op tafel staan en ook de gasten oogden vertrouwd. De publieke omroep vult het gat dat zij en Jeroen Pauw achterlieten vanaf maandag met de talkshow Op1.

Studieschuld doorgaans keurig terugbetaald

Verreweg de meeste oud-studenten betalen hun lening netjes terug. Bijna alle afgestudeerden die volgens het oude stelsel studiefinanciering hebben ontvangen, tussen 1986 en 2015, hebben dit weer terugbetaald aan de staat. Globaal gerekend komt 85% bijtijds over de brug. In 2015 ging het om een bedrag van 765 miljoen euro dat werd voldaan, in 2018 om ruim 846 miljoen euro. In 2015 werd 14,7 miljoen euro kwijtgescholden, in 2018 was dat 23,2 miljoen euro. Dit geldt voor mensen die echt niet kunnen betalen of cum laude zijn afgestudeerd.

De Jonge: beperk immigratie

CDA-vicepremier De Jonge vindt de huidige aantallen immigranten "echt te hoog". Hij wil dat Nederland het aantal immigranten beperkt, maar wil daar geen aantal op plakken, zegt hij in de NRC. Het gaat hem naar eigen zeggen vooral om de discussie over de vraag of we een doelstelling willen voor het aantal immigranten. Nu overkomt de immigratie ons, en dat maakt mensen onzeker, zegt hij. Het gaat hem zowel om niet-westerse migranten, zoals vluchtelingen, als om westerse migranten die voor werk naar Nederland komen. Afgelopen jaar waren er 80.000 meer immigranten dan emigranten.

Audi-baas: autoprijzen de lucht in

Consumenten moeten komende jaren duizenden euro's meer neerleggen voor een nieuwe auto in de showroom. Autobouwers moeten uit de winst van benzine- en dieselauto's de investeringen in elektrisch rijden betalen, terwijl de verkoop van traditioneel aangedreven auto's juist daalt. Dat zegt de Nederlander Bram Schot die tot 1 april van dit jaar topman is van het Duitse automerk Audi. Schot meent dat auto's binnen vier jaar tussen drie- en vijfduizend euro duurder worden. Voorts verwacht hij, zonder namen te noemen, dat een aantal automerken zal verdwijnen.

Sjinkie Knegt terug in Dresden of Dordrecht

De nationale titelstrijd, dit weekend in Leeuwarden, komt nog te vroeg voor Sjinkie Knegt, maar zijn rentree laat volgens bondscoach Jeroen Otter niet lang meer op zich wachten. Knegt liep bijna een jaar geleden brandwonden op over zijn hele lijf bij het aansteken van een houtkachel en moest maandenlang revalideren. In de zomer van 2019 sloot hij zich weer aan bij de kernploeg. Dit NK komt nog te vroeg, hij kan waarschijnlijk later weer meedoen, bijvoorbeeld de wereldbeker in Dresden (7 februari) of Dordrecht (14 februari).

Spreekuur gemeentelijke (kinder)ombudsman

Het maandelijkse spreekuur van de gemeentelijke (kinder)ombudsman van Krimpen aan den IJssel wordt vanaf 9 januari van 10:30 tot 11:30 uur gehouden. Dat was eerder van 11:00 tot 12:00 uur. De locatie in Krimpen blijft hetzelfde, namelijk Ontmoetingscentrum De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. U hoeft voor het spreekuur geen afspraak te maken, maar het is beter eerst te bellen en uit te leggen wat uw klachten zijn. Voor info. Zie : www.ombudsmankrimpen.nl en www.kinderombudsmankrimpen.nl .

Nieuwjaarsconcert in De Boog

Het is inmiddels een mooie traditie geworden, het nieuwjaarconcert van De Polderband, waarmee de Krimpenerwaard op muzikale wijze het nieuwe jaar ingaat. Op zaterdagavond 4 januari gaat om 20:00 uur de deur open bij sportcafe De Boog en vanaf 21:00 uur trapt de zesmansformatie af om 2020 in te luiden. 'Van oud naar nieuw', dat is het thema van het concert, want behalve ouder werk heeft De Polderband ook nieuwe nummers geprogrammeerd. De entree bedraag 5.Euro.
Sportcafe De Boog, Krimpenerbosweg 2b, 2923 LA Krimpen aan den IJssel. (zie foto)

Economie worstelt met verlies banen

De Duitse economie kreeg in het slot van voig jaar te maken met een verlies van banen en hogere prijzen. Dat valt op te maken uit nieuwe cijfers over de grootste economie van Europa. Het jaar 2019 zal vooral worden herinnerd als een jaar waarin de Duitse industrie zware tijden beleefde, die de sterk op consumenten gerichte economie mogelijk ondermijnt. De inflatie kwam in december uit op 1,5% op jaarbasis. Dat was een maand eerder 1,2%. Ondanks de stijging van de inflatie was de gemiddelde prijsstijging nog altijd onder de 2% die de ECB als doel heeft.

Winterhitte

Ondanks de kou zou het donderdag zomaar eens een heet nachtje kunnen zijn geweest. In ieder geval in Groot-Brittannië.
Want wat blijkt uit Brits onderzoek: 2 januari schijnt de dag te zijn waarop de meeste kindren worden verwekt. Onderzocht werd wanneer de meeste kinderen werden geboren en terugrekenend kwamen de wetenschappers zo op de dag van 2 januari.
De gezellige feestdagen die met familie worden doorgebracht, zouden ervoor zorgen dat de mensen zelf aan een gezin willen beginnen.

Twijfel over nieuwe aanval Irak

De koepelorganisatie van tientallen militiegroepen in Irak zegt dat de VS opnieuw een pro-Iraanse militie heeft aangevallen bij Bagdad. Een Amerikaanse woordvoerder en het Iraakse leger ontkennen dat er een aanval is geweest. Volgens de koepelorganisatie zijn er zeker zes doden en drie zwaargewonden. Het zou gaan om medisch personeel. De berichten komen een dag na de dodelijke Amerikaanse aanval op de Iraanse generaal Soleimani, die een deel van de sjiitische milities in Irak leiding gaf. Eerder deze week doodden de Amerikanen ook 25 leden van een sjiitische militie in Irak.

VS op scherp

Het Amerikaanse leger stuurt zo snel mogelijk zo'n 3000 extra militairen van de 82-ste Airborne Divisie naar het Midden-Oosten in de hoop een verdere escalatie in de kiem te smoren. Minister van Defensie Mark Esper heeft zijn verlof uitgesteld. De spanning in de regio is sterk gestegen na de liquidatie door de VS van de beruchte Iraanse generaal Soleimani.
In Irak werd verdeeld gereageerd op de dood van Soleimani. Een deel van de bevolking ziet hem als de man die IS heeft verslagen, een ander deel als de man die het bloed van honderden demonstranten aan zijn handen heeft.

Britse ambtenaren getest 1/4

Nu Boris Johnson de Brexit-buit binnen heeft, maakt Londen zich op voor een nieuwe 'revolutie', eentje die de Britse staat op zijn grondvesten moet doen schudden. Donderdag werd een tipje van de sluier opgelicht waar Dominic Cummings, de belangrijkste adviseur van Johnson, jaren aan zou hebben gewerkt: ambtenaren moeten regelmatig op examen, slagen ze niet, dan liggen ze eruit.
Volgens Rachel Wolf, die mee heeft geschreven aan het verkiezingsprogramma van de Conservatieven, zijn de ambtenaren in Engeland totaal niet voorbereid op de grootschalige hervormingen die Johnson in petto heeft.

Ambtenaren getest 2/4

En die gaan veel verder dan het 'reguliere verschuiven van de tuinstoelen', zoals de regelmatig terugkerende reorganisaties van de overheid wel snerend worden genoemd. Voor Dominic Cummings is duidelijk dat de manier waarop de Britse overheid werkt, op de schop moet omdat de Conservatieven anders nooit kunnen voldoen aan de beloftes die ze gemaakt hebben tijdens de verkiezingen. En die zijn niet mis; zo moet het aantal bezoeken aan huisartsen met 50 miljoen omhoog, moeten er tal van nieuwe spoorlijnen worden aangelegd en wordt het tijd dat de Britse bussen op tijd gaan rijden.

Ambtenaren getest 3/4

"Anders zijn we niet in staat om de nieuwe Tory kiezers (die tot nu toe altijd Labour hebben gestemd) vast te houden", zo schrijft Wolf in de Daily Telegraph. "En daarbij Johnson wil van Engeland binnen tien jaar de meest dynamische economie ter wereld maken, waar de knapste koppen werken die de productiviteitspuzzel weten op te lossen, die gericht is op innovatie..." Het eerste wat Johnson zal doen, is een eind maken aan de reguliere 'opstapjes' van de ambtenaren. Nu veranderen ze elke 18 maanden van baan, omgeacht wat ze in die anderhalf jaar gedaan hebben.