Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2019

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Hotelkamers in razend tempo volgeboekt

Wie graag in Rotterdam wil overnachten in de week van het Songfestival mei 2020, zal flink moeten zoeken naar een beschikbare hotelkamer. Sinds bekend is geworden dat Rotterdam de gaststad van het Eurovisie Songfestival is, zijn kamers in en om de stad op de avond van de finale in razend tempo volgeboekt. Er is nauwelijks een kamer te vinden tussen 12 en 17 mei. De meeste hotels hielden hier rekening mee en hebben hun prijzen per kamer per nacht flink omhoog gegooid. Prijzen varieerden gemiddeld in de week van het Songfestival tussen de 200 en ruim 1.000 euro per nacht. Dat is aanzienlijk hoger dan in andere weken.

Eten voor een kwartje

Om voedselverspilling tegen te gaan, gaat Lidl als proef verse producten op de laatste dag dat ze houdbaar zijn voor een kwartje aanbieden. Het gaat onder andere om broden, vlees en groente- en fruitboxen van twee kilo. Bij vlees is het dan wel aan te raden het meteen te gebruiken of in te vriezen. De supermarkt begint het experiment in twintig filialen. Daarnaast gaat Lidl samenwerken met de app Too Good To Go, die boxen aanbiedt met eten dat anders wordt weggegooid. Albert Heijn en Jumbo doen dit al langer.

Mei wordt één groot feest

Hebben we net koningsdag achter de rug en breekt mei los!. Voor de linkse broeders onder ons natuurlijk met de Dag van de Arbeid, die ze vieren door vrij te nemen. Vervolgens haasten we ons naar Zandvoort waar op 3 mei de eerste Formule 1 race na jaren plaats zal vinden. Op 4 mei past ons gewijde stilte, dan herdenken wij, maar de dag daarop gaat de vlag uit, want dan vieren wij 75 jaar Bevrijding. In Den Haag worden in mei de Invictus Games gehouden. Voorts wordt de kampioen van de Eredivisie gehuldigd. en dan last but not least: het Euro Songfestival in Rotterdam!

Maarten zwemt naar Dordrecht

Maarten van der Weijden zwemt naar Dordrecht voor de City Swim. Dat is een groot zwemevenement om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De bekendste openwaterzwemmer van Nederland ging in de nacht van vrijdag op zaterdag om 01.40 uur in het Brabantse Biesboschdorp Hank het water in. Rond 06 uur was hij bij de Ottersluis, die bij de Kop van 't Land de Nieuwe Merwede scheidt van het Wantij.Van der Weijden woonde en trainde tijdens zijn professionele zwemcarrière jarenlang in Dordrecht.

Slag om de Schelde

De herdenking van de Slag om de Schelde (voorheen vaak aangeduid als de slag om Walcheren) vormt het begin van het herdenkingsjaar waarin Nederland stilstaat bij de bepalende laatste twaalf oorlogsmaanden die nu driekwart eeuw achter ons liggen. Koning Willem-Alexander geeft vandaag, zaterdag, in Terneuzen het startsein.
Het tweede door het Nationaal Comité 4 en 5 mei georganiseerde moment is in januari wanneer in 250 gemeenten waar Joden, Sinti en Roma zijn weggevoerd, lichtmonumenten worden geplaatst.

Oud-verzetsman Harry Cohen dood

In zijn woonplaats Amsterdam is donderdag verzetsstrijder Harry Cohen overleden. Hij was 99 jaar. Cohen overleed een half jaar na zijn vrouw Sieny Cohen-Kattenburg, die ook actief was in het verzet. Het echtpaar was 75 jaar getrouwd. Harry Cohen werd geboren in Utrecht. Tijdens de oorlog werkte hij als fietskoerier voor de Joodse Raad. Hij ontmoette Sieny die hielp met het wegsmokkelen van Joodse kinderen die op het punt stonden te worden gedeporteerd. In 1943 trouwden zij en moesten meteen onderduiken. Harry's broers en hun gezinnen waren al opgepakt.

Koning naar inhuldiging keizer

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op 22 en 23 oktober in Japan. In Tokio wonen zij de officiële troonsbestijging van de Japanse keizer Naruhito bij.
Het koningspaar is bij de inhuldigingsceremonie en het staatsbanket in het keizerlijk paleis. Een dag later schuiven Willem-Alexander en Máxima aan voor een banket aangeboden door de Japanse premier Shinzo Abe en zijn vrouw Akie. Keizer Naruhito trad op 1 mei aan, nadat zijn vader Akihito een dag eerder was afgetreden. Bij diens inhuldiging was Willem-Alexander, toen nog prins, aanwezig.

Extreem rechts op kop in Brandenburg

Lijsttrekker Andreas Kalbitz van de radicaal rechtse AfD (Alternative für Deutschland) lijkt de grootste winnaar te worden bij de aanstaande Oost-Duitse verkiezingen. De ex-neonazi gelooft in "etnocide', een vermeende 'volkerenmoord tegen het Duitse volk' ,als de oorspronkelijke bevolking zich met migranten mengt. In de peilingen gaat AfD met 21% in Brandenburg, deelstaat rond Berlijn, duidelijk aan de leiding. Dat Kalbitz door de Duitse geheime dienst als 'staatsgevaarlijk' wordt beschouwd is bij veel kiezers niet van belang of onbekend.

Trump fier overeind

Hij is acht meter hoog en bleef fier overeind nadat een boze boer hem met zijn tractor ramde: een beeld van Donald Trump. Het kunstwerk verdeelt het Sloveense dorp Sela pri Kamniku. Ook hier, in het geboorteland van Melania, is het 'you love him or you hate him'. Zelfs het mechanisme waardoor Trump afwisselend vriendelijk als streng kijkt helpt daar niet bij. Schepper Tomaz Schlegl wilde een statement maken over populisme.
De boer die dat niet begreep hoeft niet te wanhopen. Over twee maanden gaat de houten Trump in vlammen op.

Rechtszaak 9/11-brein start in 2021

De rechtszaak tegen het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 9/11 gaat in 2021 beginnen. Khalid Sheikh Mohammed staat dan samen met vier anderen voor de rechtbank in Guantanamo Bay. Hen worden oorlogsmisdaden, waaronder de moord op bijna 300 mensen ten laste gelegd. Als ze schuldig worden bevonden voor de aanslagen op 11 september 2001, kunnen ze de doodstraf krijgen. Advocaten van het vijftal willen dat de verklaringen van de mannen uit 2006 ongeldig worden verklaard. Zij zouden gemarteld zijn. Mohammed zou 183 keer zijn gewaterboard.

Queen krijgt het nog lastig 1/5

'Goedgekeurd' met die simpele woorden gaf de Britse koningin Elizabeth toestemming voor het tijdelijk opbreken van het Britse Lagerhuis. Deze drieste actie van de regering heeft tot enorme woede geleid in het Verenigd Koninkrijk. Talloze parlementariërs vonden dat de koningin het verzoek van Boris Johnson had moeten weigeren.
Dat deed Elizabeth dus niet. Met haar ruim 65 jaar ervaring als staatshoofd begrijpt ze beter dan wie dan ook dat haar rol in een constitutionele monarchie beperkt is.

Queen krijgt het nog lastig 2/5

De leider van de partij die de meerderheid heeft wordt premier. Een simpel 'goedgekeurd' is het enige wat van de koningin wordt vernomen, als er al iets van de strikt geheime conversaties met het staatshoofd naar buiten glipt.
Zeker in het Brexit-dossier, dat het land tot op het bot verdeelt, kan Elizabeth zich niet veroorloven om een standpunt in te nemen. Zij werd in verlegenheid gebracht toen de krant The Sun in de aanloop naar het Brexit-referendum in 2016 onthulde dat de koningin zich in kleine kring als voorstander van het Britse EU-vertrek had uitgelaten.

Queen krijgt het nog lastig 3/5

Het bericht werd noch bevestigd, noch ontkend, maar simpelweg genegeerd. De koningin spreekt zich nu eenmaal niet uit over politiek. Toch kan ze het de komende weken lastig krijgen. Wat gaat de koningin doen als een meerderheid van het Lagerhuis instemt met een motie van wantrouwen tegen de regering, maar premier Boris Johnson simpelweg weigert te vertrekken? Of wat zal zij doen als het Lagerhuis een wet aanneemt waarbij een vertrek zonder overeenkomst wordt verboden, maar de regering deze wet niet ter goedkeuring aan de koningin voorlegt?

Queen krijgt het nog lastig 4/5

Het zijn nachtmerrie scenario's voor een staatshoofd dat, in tegenstelling tot haar veel loslippiger echtgenoot Philip en haar milieu-activistische zoon Charles, zich kan beroepen op een levenslang onberispelijk gedrag. Het enige moment dat ze van haar voetstuk leek te vallen, was toen ze koninklijk koel reageerde op het overlijden van de 'people's princess' Diana. Maar dat werd haar al snel vergeven.
De komende weken worden dus lastig. Elizabeth zal zich net zo formeel opstellen als normaal. Ze zal het advies van haar ministers, en vooral dat van premier Boris Johnson volgen.

Queen krijgt het nog lastig 5/5

Het is aan hen, en dus vooral aan Johnson om te voorkomend dat het staatshoofd in de problemen wordt gebracht. Dat is niet gegarandeerd. Johnson heeft de reputatie om conventies aan zijn laars te lappen. Dat bleek deze week bij het ongebruikelijk lang opbreken van het Lagerhuis. Wie weet wat hij nog meer in petto heeft. De koningin wacht bezorgd af, maar zal het gedrag minzaam blijven goedkeuren. Ze kan niet anders.

Ontleend aan De Telegraaf, vrijdag 30 augustus 2019.