Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Het weer

Maandag is het eerst nog bewolkt en droog. Vanmiddag komt geleidelijk de zon geregeld tevoorschijn. Het wordt 21 graden en de noordenwind waait matig en aan zee soms vrij krachtig. Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en blijft het droog. Met name in het oosten van de regio bestaat er kans op mist. Er waait een zwakke tot matige noordenwind.
Dinsdag is het mooi weer met zonnige perioden en blijft het droog. Er waait een matige en aan zee soms vrij krachtige noordenwind. Het wordt in de middag 20 graden aan zee en plaatselijk 22 graden landinwaarts.

Brand

In een loods aan de Linschotenstraat in Rotterdam-Spaanse Polder is maandagmorgen vroeg brand uitgebroken. De brandweer probeert te voorkomen dat de vlammen overslaan op de loodsen ernaast. Het pand zou van een bedrijf zijn dat elektrische deelscooters verhuurt. De brand brak even voor 05:00 uit, al snel sloegen de vlammen aan alle kanten uit het pand. Hulpdiensten trokken massaal naar het bedrijventerrein in Spaanse Polder. De rook waait in de richting van de A20 en Schiedam richting het zuiden. De veiligheidsregio adviseert ramen en deuren te sluiten aan wie last heeft van de rook.

Onrust

De mislukte invoer van een grote partij cocaïne via de haven van Antwerpen leidt tot steeds meer onrust in de Drechtsteden. In de nacht van vrijdag op zaterdag speelden zich niet alleen incidenten af in Alblasserdam. Ook het nabijgelegen Hendrik-Ido-Ambacht werd in de nawee betrokken. Wie of wat volgt? Een explosie en een niet ontploft explosief in Alblasserdam zorgden al voor veel opschudding, De beschieting van een woning aan de Tromplaan in Ambacht bleef bij al dat geweld nagenoeg onopgemerkt.

EMK terrein 1/2

Wouter van Blanken en Arjan de Bruin van GroenLinks Krimpen dagen na de gemeente Krimpen aan den IJssel nu ook het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat voor de rechter. Het ministerie houdt zich volgens hen niet aan de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), nu het de openbaarmaking van opgevraagde stukken over het EMK-terrein in Krimpen al bijna een jaar blokkeert. In oktober 2020 diende GroenLinks twee Wob-verzoeken in. “De procedure is heel simpel: een overheidsorgaan dient binnen vier weken een besluit te nemen.

EMK terrein 2/2

Dat kan een keer met vier weken uitgesteld worden, maar wij worden aan het lijntje gehouden. Het hele jaar horen we allerlei toezeggingen, dan weer smoezen en vervolgens nieuwe uitvluchten. We hebben gewoon recht op die stukken”, aldus de indieners. Gevraagd is om openbaarmaking van communicatie met het bedrijf dat de vervuilde grond op het terrein thermisch zou moeten reinigen. Van Blanken: “De problemen over deze reinigingstechniek leidden eerder al tot grote vertraging bij de hersanering van het terrein. Verder willen we alle communicatie tussen het ministerie en aannemer Dura Vermeer inzien.”

Vermomming

Vrouwelijke kolibries blijken over een heel bijzonder wapen te hebben tegen pesterijen: zich vermommen als mannetjes. Als jong, maar soms ook levenslang. Jay Falk zette een onderzoek op bij witnekkolibries (Florisuga mellivora). Zijn team stelde een researchsetting op met een representatieve waaier opgezette specimen bij voederbakjes. Daarna keken ze hoe echte kolibries daarmee interageerden. In het vogelrijk geldt dat vrouwtjes – ten eerste – minder kleurrijk zijn dan mannetjes, en die proberen hen– ten tweede – op basis daarvan weg te jagen bij voedselbronnen.

Wat gebeurde er op 30 augustus

Op 30 augustus 1963 werd er een directe telefoonverbinding tussen het Amerikaanse Pentagon en het Kremlin in Moskou in gebruik genomen. Twee maanden eerder hadden beide landen afgesproken dat er zo’n lijn zou komen. De ‘rode telefoon’, of hotline, moest er voor zorgen dat de twee nucleaire grootmachten sneller met elkaar in contact konden treden waardoor voorkomen werd dat de landen besluiten zouden nemen op basis van miscommunicatie. Het besluit kwam niet lang na de Cubacrisis. Toen was duidelijk geworden dat de communicatie tussen de twee grootmachten vrij traag verliep.