Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Heibel tussen KLM en piloten

De ondernemingsraad van piloten van KLM heeft het vertrouwen opgezegd in het hoofd van de vliegdienst Bart de Vries. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Volgens de vliegers staat de maatschappij voor grote uitdagingen om de roosters rond te breien. Door een aannamestop van een paar jaar geleden zit de KLM krap in de piloten, maar is van plan dit jaar 220 vliegers aan te nemen. Rust op het pilotenfront is belangrijk, omdat de dienstverlening hard geraakt kan worden bij eventuele stakingen. Bij Air France is de afgelopen maanden 15 dagen gestaakt.

Afscheidswedstrijd Dirk Kuyt

het wordt een belevenis, die afscheidswedstrijd zondag in De Kuip. Vanaf 13.30 uur wordt het publiek opgewarmd met een voorwedstrijd met de zonen van ex-internationals Robin van Persie, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Ruud van Nistelrooy, John Heitinga, Joris Mathijsen en Dirk Kuyt.
Daarna komt een keur van internationale toppers aan bod. Koeman coacht het team van Feyenoorders en Louis van Gaal neemt het team van Oranje voor zijn rekening tijdens de ruim twee uur durende ´voetbalbeleving´.

MH17-kwaad krijgt een gezicht

Na de harde bewijzen van het Nederlands OM voor actieve betrokkenheid van de Russen, kwamen het Britse burgercollectief Bellingcat en onderzoekers van The Insider in Moskou vrijdag opnieuw met aanwijzingen dat Rusland in 2014 aan de touwtjes trok op het strijdtoneel in Oost-Oekraïne. Hoge officieren van de Russische militaire inlichtingendienst (codenamen Delfin en Orion, de laatste geïdentificeerd als Oleg Ivannikov) hebben volgens Bellingcat-baas Eliot Higgins en Insider-topman Roman Dobrokhotov een belangrijke rol gespeeld.

Uitbraak asielzoekers in Belgiè

Vijf mensen zijn ontsnapt uit een illegalencentrum in de buurt van Brussel. Staatssecretaris Francken van Asiel en Migratie zegt dat één van hen in verband wordt gebracht met een terroristische groepering. In het centrum zitten mensen vast die wachten op uitzetting. Vannacht waren er elektriciteitsproblemen door noodweer en modderstromen. De asielzoekers hebben een raam geforceerd en zijn daarna over het hek geklommen. Het gaat om drie Marokkanen, een Rus en een Algerijn. Francken onderzoekt de ontsnapping. Hij benadrukt dat het gaat om een uitzonderlijke situatie.

Premier Rajoy verliest vertrouwen

De Spaanse premier Rajoy zit zwaar in de problemen na de hoge straffen die zijn uitgedeeld in het grote corruptieschandaal rond zijn partij Partido Popular (PP). Oppositieleider Pedro Sanchez diende vrijdag een motie van wantrouwen in, waar hij de komende dagen voldoende steun voor probeert te vergaren. Sanchez wil een overgangsregering gaan leiden. Hij zal vervolgens verkiezingen uitschrijven, maar onduidelijk is op welke termijn. De andere linkse partij Podemos zal de motie in ieder geval steunen, maar om Rajoy naar huis te sturen is meer steun van kleine partijen nodig.

Trtump toch hoopvol over Korea-top

President Trump heeft zich positief uitgelaten over een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Op Twitter zegt hij dat er een productief gesprek is geweest tussen de VS en het Aziatische land. Donderdag zei Trump de geplande top af, omdat de Noord-Koreanen zich volgens hem vijandig hebben gedragen. Vrijdag sloot hij een nieuw gesprek niet uit. Zuid-Korea dat tussen de beide landen bemiddeld is gematigd positief. Mocht de top doorgaan dan wordt die alsnog gehouden op 12 juni in Singapore.

Aanhouder wint

Bryan Cureington was er helemaal klaar voor. Zijn werk zat erop en thuis zou hij ontdekken of hij een winnend lot had gekocht. Zijn echtgenote zorgde echter voor een hartverzakking: ze had het lootje weggegooid. "Wat heb je gedaan?", blafte Bryan zijn vrouw toe. "Dit was onze kans op geluk!" Hij liet het er niet bij zitten, ging graven in de prullenbakken in de buurt en vond waarempel - tussen luiers, etensresten en andere zooi - zijn lot.
De zoektocht was niet voor niets: zijn winnende nummer bleek tweehonderdduizend euro waard te zijn.

Weinstein in de boeien

De gevallen filmtycoon Harvey Weinstein is in New York gearresteerd. De 66-jarige Weinstein moest zijn paspoort inleveren en mocht na betaling van 1 miljoen dollar op borgtocht vrij. Hij zal tot de volgende zitting op 30 juli een zendertje moeten dragen waarmee hij gevolgd kan worden. De filmbaas jarenlang één van de machtigste mannen in Hollywood, ontkent dat hij vrouwen heeft gedwongen tot seksuele handelingen. Onder anderen actrices Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie zeggen door hem seksueel geïntimideerd te zijn. De aantijgingen tegen Weinstein bleken het begin van een wereldwijde #metoo-beweging.

Problemen in Italië 1/5

Het heeft heel lang geduurd en het zag ernaar uit dat de Italianen opnieuw naar de stembus moesten, maar toen werden Lega en de Vijf Sterrenbeweging het eens en er werd een nieuwe Italiaanse regering gevormd.
Europa hield het hart vast, want het leek een stel potverteerders te zijn en dat terwijl Italië een staatsschuld heeft, waar ieder normaal mens wanhopig van zou worden. Zo niet deze Italianen: ze beloven minder belastingen, een soort staatsuitkering voor eenieder en willen het liefst de euro afschaffen.

Problemen in Italië 2/5

De kabinetsformatie in Rome wordt bemoeilijkt, nu de president van Italië, Sergio Mattarella, op ramkoers ligt met de Lega van Matteo Salvini. Het Italiaanse staatshoofd en de aanstaande regeringspartij steggelen met elkaar over de 81-jarige econoom Paolo Savona. Salvini wil hem pertinent als minister van Economische Zaken in het komende geelgroene kabinet, zo genoemd vanwege de partijkleuren van de Lega en de vijf Sterrenbeweging. Ook de beweging wil Savona graag als minister. Maar president Mattarella voelt daar niets voor.

Problemen in Italië 3/5

Hij mag als staatshoofd voorgestelde ministers weigeren. Ook vorige presidenten hebben dat soms bij kabinetsformaties in Italië gedaan. Salvini laat het echter hoog oplopen. Hij wil dat de zojuist benoemde premier Conte beslist. De minister-president voerde vrijdag overleg met Mattarella over de kwestie.
Savona is een gerenomeerd maar ook controversioneel econoom met een indrukwekkend cv. Hij was ooit minister van Industrie in het kabinet Ciampi (1993-1994). In dat kabinet werd de basis gelegd voor de toetreding van Italië tot de euro.

Problemen in Italië 4/5

Maar de afgelopen jaren gaat dezelfde Savona juist fel tekeer tegen de Europese eenheidsmunt. Daarbij schuwt hij het niet om grote woorden te gebruiken. Zo is Savona sterk anti-Duits en schreef hij recent dat Duitsland Europa economisch in zijn greep wil houden, zoals het land dat in twee wereldoorlogen militair wilde doen. Italië zou daarvan slachtoffer zijn. Daarom zou Rome volgens hem moeten proberen om uit de Duitse wurggreep te komen. Deze radicale visie gooit olie op het vuur binnen de Europese Unie en Mattarella wil dat vermijden door Savona te blokkeren.