Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Het weer

Maandag zijn er zonnige perioden afgewisseld door wolkenvelden en blijft het droog. In de ochtend vriest het nog licht. In de middag komt het kwik kortdurend een fractie boven het vriespunt uit. Er staat een matige en aan zee vrij krachtige noordoostenwind die het extra koud maakt. In de avond en nacht zijn er brede opklaringen en gaat het licht tot matig vriezen. De noordoostenwind neemt af. Dinsdag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en blijft het droog. In de middag wordt het hooguit +1 graad.

Sterren kijken? Doe het nu!

De nachtelijke kou zorgt ervoor dat het nu ideale nachten zijn om sterren te turen. "Trek eropuit, neem je verrekijker mee en geniet", adviseert Harrie van Zijp van Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht.
Afgelopen weekend waren het de Landelijke Sterrenkijkdagen en alle deelnemers hebben het gemerkt: dankzij de kou is de lucht helder en is het turen naar sterren één groot feest.
"Ik raad mensen aan om zich warm aan te kleden, desnoods neem je warme drank mee," zegt Van Zijp

Nieuwe kuip

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is verantwoordelijk voor de financiering van het nieuwe Feyenoordstadion. Vrijdagmiddag tekenden Goldman Sachs, Stadion Feyenoord en Feyenoord City een overeenkomst. Goldman Sachs gaat ervoor zorgen dat een groep banken samen een lening van 232 miljoen euro zal verstrekken voor de bouw van het nieuwe stadion. De toezeggingen daarvoor moeten deze zomer binnen zijn, anders kan de bouw niet doorgaan. Dit is de derde poging om Feyenoord aan een nieuw stadion te helpen.

Verdelgingsmiddelen

De landbouw kan met winst produceren zonder de insecticiden die meer dieren doden dan waarvoor ze zijn bedoeld, zoals bijen. Dat stelt een groep van 9 wetenschappers op basis van een groot aantal studies die de afgelopen jaren zijn verschenen, meldt Trouw. Er zijn voldoende milieuvriendelijke alternatieven voor verdelgingsmiddelen als 'bijengif' en fipronil, de meest verkochte insecticiden wereldwijd. Te denken valt aan het wisselen van teelten en het ontwikkelen van sterkere gewassen. Insecticiden zijn zelfs vaak overbodig.

Brexit

Labour wil het Verenigd Koninkrijk na de brexit in een douane-unie houden met de Europese Unie. Labourleider Corbyn zal vandaag "volledige toegang zonder tarieven" tot de markten van de EU bepleiten, meldt de BBC. Later deze week zal premier May naar verwachting de ideeën van het kabinet over de toekomstige relaties met de EU-landen presenteren. Het kabinet wil na de brexit in 2019 weg uit de interne markt en de douane-unie. Labour hield het er tot nu toe bij dat na de brexit "de voordelen" van interne markt en douane-unie moesten blijven.

Koedoebok overleden

Koedoebok Nico is vrijdag in Diergaarde Blijdorp overleden. Nico was er al enige tijd slecht aan toe. Vorig jaar zomer ging een filmpje van Nico viral. Hij viel toen de giraffe Banio aan. Nico dacht dat de giraffe achter zijn vrouwtje aan zat en was jaloers. Nico's eetlust was wisselend en hij zat slecht in zijn vacht, laat de dierentuin weten. Hij had een bolle buik, maar verloor toch gewicht. Na onderzoek door de dierenarts bleek dat er veel vocht in zijn buikholte zat. Nico kampte ook met ernstige maag- en darmproblemen.

Niet gezond

De politie heeft vrijdagnacht in Etten-Leur de handen vol gehad aan een man die naast liters drank ook een fles allesreiniger achterover had geslagen. Hij is door ambulancepersoneel behandeld en naar het ziekenhuis gebracht. Wijkagent Richard Konings kreeg iets na middernacht een melding dat iemand een fles chloor had leeggedronken. Dat er iets aan de hand was op dat adres in Etten-Leur kwam niet als een verrassing. Zijn collega's waren eerder die dag al in dat huis geweest om een ruzie te sussen.

Betalen zonder iets

Volgens Bill Gajda, de vice-president van Visa, die zich bezighoudt met betaalinnovaties, is afrekenen ooit ook mogelijk zonder pas of telefoon. Sterker nog, er is helemaal geen handeling meer voor nodig. “In de toekomst kun je telefoon én portemonnee allebei thuislaten,” zegt Gajda in het AD. “Als je, zeg, in de Starbucks komt herkent een camera je op basis van je biometrische eigenschappen. De computersystemen koppelen je automatisch aan je account en zien dat er voldoende geld op je rekening staat. En voilà, je frappuccino is afgerekend.”

Vreters en zuipers

In het Brabantse provinciehuis is in drie jaar tijd voor ruim 4 miljoen euro aan gemeenschapsgeld gegeten en gedronken. Daarmee gaan de Brabanders landelijk aan de leiding, blijkt uit een duik in de rekeningen. Vooral in de Randstad en Zeeland zijn de cateringkosten lager. In totaal werd op de twaalf provinciehuizen van 2014 tot en met 2016 voor pakweg 24 miljoen euro gecaterd. De miljoenen die Brabant in die bewuste periode spendeerde zitten voor het merendeel in borrels, lunches, bijeenkomsten, vergaderingen en dergelijke.