Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2013

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Nauwelijks problemen door sneeuw

Hoewel het in het hele land gesneeuwd heeft en er in Zuid-Limburg zelfs 10 centimeter ligt, ondervindt het verkeer er niet veel hinder van. Er is overal gestrooid en de snelwegen zijn redelijk schoongereden, op secondaire wegen dient men rekening te houden met gladheid, want omdat er 's zondagsochtend niet veel verkeer is, is het gestrooide zout niet ingereden.
De spoorwegen hebben op zondag altijd een aangepaste dienstregeling, minder treinen dan in de week, en die rijden gewoon.

Koningssloep wel in de vaart

Gisteren brachten wij, en niet alleen wij, het bericht, dat de zogenaamde koningssloep, die reeds vijtig jaar uit de vaart is, zo lek is als een mandje. Deze mededeling kwam van burgemeester Van der Laan van Amsterdam, die vlot de salonboot van de gemeente aanbood als er op 30 april door het nieuwe koningspaar gevaren zou worden. Inmiddels heeft het Scheepvaart Museum Amsterdam gereageerd. De sloep moet wel even een grote beurt krijgen, maar verkeert in prima conditie en kan op 30 april worden ingezet bij de festiviteiten. Wordt vervolgd!

Parlementsverkiezingen Italië

Vandaag en morgen worden in Italië de parlementsverkiezingen gehouden. Al twee weken geleden zijn de peilingen gestopt om de uitkomst niet te beïnvloeden. Echter er wordt natuurlijk nog steeds gepeild en de uitkomsten verschijnen op allerlei sites, maar je moet goed ingevoerd zijn in de Italiaanse politiek om er wijs uit te worden, want alle partijen worden vermeld onder schuilnamen. Voorlopig leidt Pier Luigi Bersani, socialist, gevolgd door Silvio Berlusconi, hoeft geen nadere aanduiding, en daarna de outsider, de komiek Beppe Grillo.

Vakantie Bijbel Club

Ben je tussen de 4 en 12 jaar oud ? Kom tijdens je vakantie op 26, 27 en 28 februari in de Rehobothkerk of Sionskerk naar de Vakantie Bijbel Club.We doen spelletjes, gaan kokkerellen en pannenkoeken eten. Donderdag 28 februari is er kindertheater en iedereen is welkom vanaf 19.00 uur in de Rehobothkerk.
De Bijbel Club begint 's ochtends om 9.45 uur en 's middags om 13.30 uur. De toegang is gratis.
Meer informatie op: www.vbc.bwkrimpen.nl
Wordt lid en like ons op Facebook: Vakantie Bijbel Club

Optreden Big Band Crimpen

Zondag 3 maart verzorgt Big Band Crimpen een live optreden in restaurant 't Hooghe Water in Capelle aan den IJssel. Een concert van Big Band Crimpen, onder leiding van trombonist Freek Halsema, staat garant voor een feestelijke mix van groove, jazz, funk, pop en latin.
Kaarten te koop bij 't Hooghe Water à € 5,-. Aanvang: 16.30 uur. Groene Dijk 48, Capelle aan den IJssel. Parkeren gratis.
Info band: website www.bigbandcrimpen.nl.
Info restaurant: website www.Hooghewater.nl.

Nieuwe afvalkaart gemeente

Drie weken geleden viel bij de meeste Krimpenaren de nieuwe afvalkaart van de gemeente in de bus. Het dient aanbeveling die even rustig te bestuderen, want de vroede vaderen van ons geliefde dorp hebben een nieuwe indeling gemaakt van de routes van de vuilniswagens. Zette ik reeds bijna veertig jaar de metalen vuilnisbak, daarna vuilniszak en nu groene plastic bak op donderdag buiten; in het vervolg moet het op woensdag. Alle straten staan alfabetisch in het schema genoemd, dus het is niet moeilijk uit te zoeken wanneer U aan de beurt bent.

Inhuldiging 1/6

Allerlei lieden op tv en in de kranten hebben het constant over de kroning van Willem-Alexander. Dat is pertinent onjuist. Ons staatshoofd wordt niet gekroond, doodeenvoudig omdat we in 1813, toen Willem I koning werd, we ons vertwijfeld hebben afgevraagd wie dat dan zou moeten doen. Immers we hadden geen ervaring op dat gebied. Voor de 80-jarige oorlog vielen wij officieel onder het Duitse Heilige Roomse Rijk, een rijk met een keizer aan het hoofd. In 1648 traden wij bij de vrede van Münster daaruit en werden algemeen erkend als republiek.

Inhuldiging 2/6

De republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de 17-de eeuw één van de drie republieken in Europa; de andere twee waren Zwitserland en Venetië. En wat waren we trots toen onze ambassadeur in Constantinopel met voorrang op die ander twee werd ontvangen. Het betekende dat wij internationaal als belangrijker werden gezien. En we waren belangrijk en vooral rijk. Even hadden wij eraan gedacht om Willem van Oranje, de Zwijger, de kroon aan te bieden, maar die werd vermoord, en moesten we weer nadenken en dus bleven we maar een republiek.

Inhuldiging 3/6

Het is U inmiddels duidelijk, dat wij niet over één nacht ijs gaan. De eeuwen vergleden, met de Franse revolutie brak de nieuwste geschiedenis aan, en wij, bevrijd van Napoleon, besloten een koninkrijk te worden. Dat waren we al even geweest onder Napoleons broer, maar nu werd het het huis van Oranje, dat ons zou regeren. Stadhouder Willem VI, werd feestelijk ingehaald in Scheveningen, en in Den Haag door het driemanschap, vooraanstaande Nederlanders, uitgeroepen tot koning. En toen kwamen de problemen.

Inhuldiging 4/6

Koningen worden normaal gekroond. Maar wie zou dat moeten doen? In andere landen gebeurt dat meestal door het hoofd van de kerk. Nu was de Nederlands Hervormde Kerk wel uitgeroepen tot staatskerk, maar om de voorzitter van de Synode nou een koning te laten kronen, ging wat ver.
De Europese vorstenhuizen hadden in de middeleeuwen de intrede van hun vorsten gebaseerd op de kroningsrituelen van het Byzantijnse Rijk. Die bestonden uit drie onderdelen: de zalving, de kroning en de acclamatie (het roepen van leve de koning).

Inhuldiging 5/6

In Engeland wordt dit hele ritueel nog opgevoerd, vooral de zalving was zeer uitgebreid, koningin Victoria moest halfnaakt op de troon in Westminster Abbey zitten, opdat de aartsbisschop van Canterbury haar kon zalven. Voor Elizabeth II, de huidige koningin, hebben ze dat ritueel een beetje aangepast. Er wordt vaak gespeculeerd op het aftreden van koningin Elizabeth, maar eigenlijk kan zij niet aftreden, omdat een andere gezalfde het over moet nemen. Mocht zij niet meer in staat zijn te regeren, dan zal er waarschijnlijk een regentschap plaats vinden, met Charles als regent.

Inhuldiging 6/6

Het idee van een zalving kwam in het zeer protestantse Nederland nogal Rooms over. Kroning was een probleem, wie moest het doen? Napoleon deed het zelf. Hij had de paus uitgenodigd voor de ceremonie, maar greep op het laatste moment de kroon uit de handen van de paus en zette die zelf op zijn hoofd.
Bleef over de acclamatie, het hoera-roepen, daar konden wij ons in vinden. Er werd aan toegevoegd de eed op de grondwet in aanwezigheid van de regering en de Eerste en Tweede Kamer van de Staten Generaal. En dat gaan wij 30 april beleven.