Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Economie Rotterdam groeit opnieuw

De Rotterdamse economie is het afgelopen jaar Utrecht en Den Haag, steden die een jaar eerder nog beter presteerden, voorbij gestreefd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de economische groei in Nederland jaarlijks meet. Niet langer presteert Rotterdam het minst van de vier grote steden. In 2016 was dat wel het geval, maar in 2017 scoort de regio Rijnmond beter dan Utrecht en Den Haag. Zowel Rotterdam als Amsterdam profiteerde van harde groei in de groot- en detailhandel.

Kort geding tegen grote ov-staking

De werkgevers in het openbaar vervoer willen via een kort geding voorkomen dat begin volgende week een tweedaagse staking wordt gehouden. De FNV dreigt het regionale trein- en busvervoer stil te leggen om druk te zetten op de cao-onderhandelingen. Werkgeversvoorzitter Kagie zegt dat de bonden er 2,5 maand over deden om het werkgeversbod af te wijzen. Vervolgens krijgen de werkgevers volgens Kagie nauwelijks de tijd om te reageren op ingrijpende voorstellen van de bonden. De bonden willen het werk neerleggen op 30 april en 1 mei. Kagie noemt dat maatschappelijk ontwrichtend.

Wapen snjdt staal

Fregatten en pantserwagens van de Nederlandse krijgsmacht kunnen op termijn worden uitgerust met laserwapens. TNO Defensie werkt momenteel aan een proef met zogeheten high energy lasers (HEL) die niet alleen staal kunnen doorsnijden, maar ook drones en kruisraketten in de lucht kunnen vernietigen of verblinden.
het laserkanon zal later ook worden getest op Zr.Ms.Evertsen, het modernste fregat van de marine. De m-fregatten die Nederland samen met België rond 2024 vervangt, worden mogelijk ook uitgerust met laserkanonnen.

Moskeeën vissen naar oliegeld

Tientallen moskeeën en moslimorganisatis in Nederland hengelen naar fondsen uit de Golfstaten. Dat blijkt uit een vertrouwelijke lijst die is uitgelekt. Het zou gaan om zeker dertig instellingen die volgens NRC en Nieuwsuur geld hebben gevraagd of ook daadwerkelijk hebben ontvangen uit conservatieve moslimlanden als Koeweit en Saudi-Arabië. Buitenlandse Zaken zegt de informatie niet naar buiten te hebben gebracht, om niet de vertrouwelijkheid van het diplomatieke verkeer met Golflanden te schenden waaraan de regering de informatie te danken heeft. De lijst is wel gedeeld met de Tweede Kamer.

Een dijk van een karwei

Eén van de absolute paradepaardjes van de vaderlandse waterbouwkunde wordt ingrijpend vernieuwd. De Afsluitdijk wordt niet alleen voor een groot deel twee meter verhoogd, ook krijgt hij een unieke nieuwe bekleding die de waterkering extra versterkt. De enome klus start dit najaar. Er is 550 miljoen euro mee gemoeid en de dijk zal dan tot 2050 weer mee kunnen. Het sluiscomplex bij Den Oever wordt uitgebreid met nieuwe spuisluizen in de tusseneilanden. Over de gehele 32 kilometer komt aan de kant van de Waddenzee een extra fietspad. Ook wordt een vismigratierivier aangelegd.

Landingsverbod voor luchtballon

Luchtballonnen moet voortaan uit de buurt van paarden blijven. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVVL) afgesproken met de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS). Luchtballonnen zijn een enorme ergernis voor paardenbezitters en veeboeren. Dieren schrikken zich helemaal wezenloos als enorme ballon in alle stilte 'plotsklaps' in en veld terechtkomt. Paarden slaan op hol, drachtige schapen eindigen in de sloot, koeien belanden in het prikkeldraad en gewassen raken beschadigd. Sommige boeren nemen ballonnen in beslag, anderen vragen geld voor een landing op hun grond.

Workshop Goochelen op Koningsdag

Op Koningsdag 27 mei a.s. geeft Janse Heijn drie bijzondere workshop voor kinderen en jongeren, waarin hij een paar toegankelijke maar verrassende trucs uitlegt en aanleert.
Per workshop is er plek voor 10 deelnemers. Deze zijn vrij toegankelijk en vinden plaats in De Tuyter. Workshop ronde 1: leeftijd 8 tot 11 jaar van 13.00 uur tot 13.45 uur; Workshop ronde 2: leeftijd 8 tot 11 jaar van 14.00 uur tot 14.45 uur en Workshop ronde 3: leeftijd 12 tot 17 jaar van 15.00 uur tot 15.45 uur.