Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2020

selecteer uit het archief

Recordaantal mensen gluurde in vogelnesten

Ruim 1,8 miljoen mensen gluurden dit jaar via de webcams van Vogelbescherming Nederland in de nesten van elf verschillende soorten vogels. Vogelbescherming spreekt van een succes. "Niet eerder keken zoveel mensen naar de broedende vogels." Volgens Vogelbescherming zaten de kijkers gemiddeld 19 minuten aan de webcams gekluisterd om naar de broedende vogels te kijken. Beleef de Lente trok voorgaande jaren gemiddeld zo'n 900.000 kijkers. Vrijdag om 12.00 uur gingen de laatste camera's bij Beleef de Lente op zwart. Vrijwel alle vogels zijn inmiddels uitgevlogen.

Inhaalslag van de Britse heg 1/5

De heg maakt een onmisbaar deel uit van het Britse landschap. Maar toch zijn de afgelopen vijftig jaar de helft van alle heggen verdwenen. Er is behoefte aan een totale omslag. De terugkeer van de verdwenen heg is een belangrijke factor in de strijd tegen de klimaatverandering.
Volgens de overlevering is een huis het kasteel van een Engelsman. Maar in plaats van een slotgracht hebben de Engelsen een voorkeur voor een heg. En niet alleen rond het huis, maar ook als afbakening van landbouwgrond, en van plattelandswegen is de heg onontbeerlijk.

Inhaalslag van de Britse heg 2/5

Maar de heg zit in de verdrukking. Sinds de Tweede Wereldoorlog is 500.000 kilometer verdwenen. De Campaign to Protect Rural England (CPRE) rekent de terugkeer van de heg tot haar belangrijkste uitdagingen. In een afgelopen maand verschenen rapport 'Greener, better, faster' pleit de stichting voor de aanleg van 200.000 kilometer aan heggen voor 2050.
Stephen Robinson is conservator op Wakehurst, de dependance van Kew, de Koninklijke Botanische Tuinorganisatie van Engeland. Hij is verheugd over het initiatief van CPRE.

Inhaalslag van de Britse heg 3/5

"Heggen zijn niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de natuur. Veldmuizen gebruiken ze als een soort viaduct, vleermuizen hebben hun radar op heggen afgesteld en mollen hebben hun eigen snelwegen gegraven onder de heggen."
De teloorgang van de Britse heg doet Robinson zichtbaar pijn. "Voor een buitenlander lijkt ons land bezaait met heggen, maar ook ik herinner me nog hoeveel er is vernietigd. De introductie van landbouwmachines betekende dat de kronkelende hagen plaats moesten maken voor prikkeldraad."

Inhaalslag van de Britse heg 4/5

Robinson heeft het leggen van een heg - heggen plant men niet, men 'legt' ze - bijna dertig jaar geleden geleerd van een oude vuilnisman, die het weer van zijn vader, een boer, had geleerd. Het was een typisch karwei voor de winter. Vooral in de zeventiende en achttiende eeuw werd het voormalige open landschap opgedeeld in voor boeren behapbare brokken. "Iedere streek had zijn eigen soort heg", legt Robinson uit. "Hier in Sussex ging het vooral om schapenteelt. De heggen waren daardoor lager. Ze hoefden ook niet zo stevig te zijn als voor de teelt van koeien."

Inhaalslag van de Britse heg 5/5

Heggen zijn namelijk geen struikjes die op heuphoogte worden gladgeschoren. Robinson toont een voorbeeld van het hegleggen. Op een onderlinge afstand van ongeveer een halve arm (de el!) werden bomen als meidoorns of sleedoorn bijna helemaal doorgezaagd en daarna voorzichtig neerwaarts gebogen. De horizontale takken weven zich daarna dwars door elkaar en geven de heg een voor dieren ondoordringbaar karakter. "En daardoor zijn heggen juist zo ideaal als schuilplaats voor dieren. Waaronder de vogels die er hun nesten bouwen."
Ontleend aan De Telegraaf, zaterdag 1 augustus 2020.

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.