Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2019

selecteer uit het archief

Inburgering

Gemeenten eisen meer geld van het rijk als zij migranten moeten helpen met inburgeren. Krijgen ze dat niet, dan weigeren ze de verantwoordelijk-heid voor het nieuwe inburgerings-stelsel op zich te nemen. Dat zegt de Dordtse wethouder Peter Heijkoop in Trouw. Hij is bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten verantwoordelijk voor het dossier. "Als het Rijk taken overdraagt. De minister trekt volgens de gemeenten te weinig geld uit om de inburgeringsplannen goed uit te voeren. Ook willen de gemeenten niet dat het rijk extra regels maakt.

Arbeidsmigranten

Rijnmond vroeg aan de regiogemeenten de cijfers van het aantal ingeschreven arbeidsmigranten, in wat voor woningen (huur of koop) zij verblijven en of de gemeente ook bezig is met beleid om met het toenemende aantal werknemers uit die landen het wonen te reguleren. Bijna alle (21 van de 25 gemeenten) deden uitgebreid mee. Van de BAR-(Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard) gemeenten en Hardinxveld-Giessendam kreeg Rijnmond geen cijfers. Sommige gemeenten leverden alleen het totaal op 1 januari 2019 aan.

Scholieren

De interesse die scholieren gemiddeld hebben in hun vakken op school is de afgelopen jaren gedaald. Ook de cijfers gingen gemiddeld achteruit, blijkt uit onderzoek van studieplatform Qompas onder duizenden havisten en vwo'ers. Qompas bevroeg scholieren in de derde klas van de middelbare school over hun interesse in hun vakken. Vooral talen als Frans en Duits en creatieve vakken zoals tekenen en handvaardigheid zijn minder populair geworden. Het gemiddelde cijfer van leerlingen was nooit eerder zo laag.

Online shoppen

De helft van de Nederlanders die weleens online shoppen heeft daarover klachten, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek na onderzoek onder duizenden mensen. De grootste irritatie is de te late bezorging van pakketjes. Een derde van de consumenten klaagde daarover. Het CBS stelt vast dat online winkelen steeds populairder wordt. 79 procent van de ondervraagde mensen gaf aan dit jaar iets online gekocht te hebben. Vier jaar geleden was dat 70 procent. Ook liggen e aankoopbedragen nu gemiddeld hoger.

Kat in koffer

Een piloot van Etihad Airways schrok zich rot toen hij in Sydney zijn koffer openmaakte. Zijn kat bleek er namelijk thuis stiekem in gesprongen te zijn en wist zich op de een of andere manier zo te verstoppen dat de man dit niet in de gaten had. Dat de kat vermist was, wist de piloot wel. Een vriend was namelijk naar zijn huis gegaan om het dier eten te geven, maar hij was nergens te bekennen. Het huisdier heeft een reis van in totaal veertien uur gemaakt. De piloot was opgestapt in Abu Dhabi, Sydney was zijn eindbestemming. Hoe het met de kat is na dit hachelijke avontuur, is niet duidelijk.

krulletje

Jason Greaves, een 28-jarige Brit uit Lancashire, was naar winkelketen Tesco gegaan om er te profiteren van de 1 pond-promoties. Ook de kerstmannen van chocolade waren te koop voor amper 1 pond. Maar toen hij thuiskwam en het pakje opende, ontdekte hij een kleine verrassing. Onderaan zat een penisvormige krul. Jason barstte in lachen uit en belde zijn vriendin – die er ook hard om moest lachen. “Ik had zin in een zoetigheidje, maar toen ik het zag kon ik alleen maar lachen”, vertelt de jongeman. “Ik moest wel twee keer kijken voor ik goed besefte wat het was. Was het de laatste dag van iemand in de fabriek? Of was het echt puur toeval?

verliefd

Een Italiaans klooster uit de 17e eeuw moet sluiten nadat de moeder-overste verliefd is geworden op een man uit de buurt. De drie overblijvende nonnen blijken niet meer in staat de activiteiten van het klooster verder te zetten. De Kerk besliste dan maar om het te sluiten.
Het gebouw in Toscane was volgens de krant La Republica aan de nonnen toevertrouwd in 2015, nadat het enkele jaren had leeggestaan. Er woonden vier Benedictijnse zusters in. Maar de moeder-overste, een vrouw van in de veertig, altijd vol energie en met de glimlach, werd verliefd op een man uit de buurt.

Wat gebeurde er op 2 december

Napoleon Bonaparte kroont zichzelf op 2 december 1804 in de Notre Dame in Parijs tot keizer. Voor die tijd heeft hij al vrijwel alle macht in handen weten te krijgen. Het keizerschap moet hem vooral meer aanzien geven, ook richting andere landen. Een dag voor de kroning is Napoleon overigens nog in alle haast getrouwd met Joséphine de Beauharnais. Bij de kroning is paus Pius VII (1740-1823) aanwezig maar die krijgt niet de kans om een hele grote rol te spelen. De paus mag Napoleon wel zalven maar bij de eigenlijke kroning wordt hij gepasseerd. De Keizerskroon zet Bonaparte liever zelf op zijn hoofd.