Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2018

selecteer uit het archief

Father Christmas 1/3

Ieder jaar gaan we gebukt onder de "Zwarte Piet-
discussie". In het verleden heb ik aandacht besteed aan de figuur van Zwarte Piet en hoe hij in het Sinterklaasverhaal terecht kwam. Duidelijk moge zijn, dat ik, en met mij nog 68% Nederlanders Zwarte Piet waardeer als helper van Sinterklaas. Waar we het echter nooit over hebben is de Kerstman, nu is die ook niet zo populair in ons land, maar toch! Ik herinner mij dat een aantal jaren geleden een paar dames, afgevaardigd door de Verenigde Naties hier kwamen vertellen, dat wij slecht waren door Piet te handhaven.

Father Christmas 2/3

Wel, deze dames, afkomstig uit het Caribisch gebied, vierden dus geen Sinterklaas, maar waarschijnlijk Santa Claus (what 's in a name?). Ze zullen waarschijnlijk niet eens het verband gelegd hebben met de brave bisschop van Myra.
Wel, wist u dat de Amerikaanse kindervriend ontelbare dwergen, liliputters, in dienst heeft die in grotten onder de Noordpool, dag en nacht werken om speelgoed te maken. Ze zien nooit daglicht, worden niet betaald en doen niet anders dan werken. Ze schijnen er wel bij te zingen.

Father Christmas 3/3

Als je het nu over uitbuiting en slavernij hebt, dan zou ik eerst maar eens op de Noordpool gaan klagen. Laten we eerlijk zijn, als je als hulp van Sint of van de Kerstman de vrije keus zou hebben, dan ging je toch naar Spanje: lekker weer, zo'n maand of zeven in het zwembad van Sints paleis in Madrid liggen en vanaf september cadeautjes kopen en inpakken, half november met de stoomboot naar Nederland, dan een paar weken het dak op en bezoeken afleggen. En dan weer vakantie. Wie heeft er zo'n baan? Het schijnt alleen niet goed te verdienen. Ik wens u een fijne Sinterklaas.