Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2017

selecteer uit het archief

Man gewond na brand op jacht

Op de Boezembocht in Rotterdam stond vrijdagavond een plezierjacht in brand. Daarbij is een man lichtgewond geraakt.De brand moest op afstand door de brandweer worden geblust, omdat er meerdere gasflessen aan boord waren, liet een woordvoerder van de brandweer weten. Het ging om een acht meter lang jacht dat aangemeerd lag ter hoogte van café De Waterklerk vlakbij het Kralingse Bos. Toen de brand uitbrak was er een persoon aanwezig. De man heeft rook ingeademd en is met lichte brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. Hij was wel aanspreekbaar.

Anti-Zwarte Pieten weer naar Dokkum

Nadat pro-Zwarte Pieten vorig weekend verhinderden dat anti-Zwarte Pieten de intocht van de goede Sint in Dokkum zouden verstoren, gaan de anti's vandaag, zaterdag, op herhaling. Onder politiebegeleiding worden de demonstranten naar het stadje gereden. Om te voorkomen dat de tocht net als vorige week strandt vanwege een blokkade op de weg. In Dokkum zit niemand en zeker de winkeliers niet te wachten op hun komst: deze zaterdag is voor hen de drukste van het jaar. De meeste Dokkummers vinden dat Piet mag blijven zoals hij is.

Protest

De deelnemers aan Utopia zijn een online petitie gestart tegen het einde van de realityserie. Ze zijn het niet eens met de sluiting van het terrein, waar ze een ideale samenleving proberen te bouwen. SBS maakte donderdag bekend dat Utopia op 1 juni noodgedwongen stopt, omdat het huurcontract voor het terrein bij Laren niet wordt verlengd.

Onzin, vinden de vijftien Utopianen. Via Instagram kondigden ze aan in actie te komen. In hun petitie stellen ze voor 'desnoods op een andere locatie' door te gaan.

Nieuwe termijn Van Baalen

Hans van Baalen wordt vandaag, zaterdag, door de Europese liberalen opnieuw verkozen als partijvoorzitter van de ALDE. Hij maakt de komende twee jaar een topprioriteit van het binnenhalen van de partij van de Franse president Macron bij ALDE. De ALDE, een alliantie van Europese liberale partijen, is dit weekend bijeen in Amsterdam. Namens Nederland zijn de VVD en D66 aangesloten. De Europarlementariër van de VVD is de enige kandidaat voor de functie van voorzitter. Van Baalen werd in het najaar van 2015 voor de eerste keer verkozen.

Juliana had meer salaris hard nodig 1/2

Koningin Juliana en prins Bernhard teerden in op hun vermogen, toen het kabinet eind jaren zestig besloot om de financiën van de monarchie grondig te verbouwen. Het contrasteerde nogal met het beeld dat destijds van de Oranjes bestond, schrijft de commissie Van Baalen, die onderzocht hoe het inkomen van het staatshoofd tot stand komt. De bevolking had weinig begrip voor een salarisverhoging. Toenmalig premier De Jong moest dan ook omzichtig te werk gaan bij zijn royale hervorming.

Juliana had meer salaris hard nodig 2/2

Hij stelde het inkomen vast op 500.000 gulden. Dit werd gecombineerd met 150.000 gulden aan incidentele kosten. Die laatste vergoeding leidde tot grote ophef toen RTL in 2016 sprak van een 'geheime deal' die voor de koningin was gesloten om haar te compenseren voor belasting die ze vanaf dat moment zou moeten betalen.
De commissie zegt nu dat daar geen sprake van was omdat de hervorming gewoon met het parlement is besproken en is goedgekeurd.
Ontleend aan De Telegraaf, zaterdag 2 december.

Paniek in Potsdam

In deze feestmaand staan de zenuwen strak gespannen in Duitsland. Vrijdag werd groot alarm geslagen op de kerstmarkt in Potsdam vanwege een verdacht pakketje. In het pakket zaten spijkers, of er ook explosieven in zaten is niet bekend. De politie ontruimde kort na de vondst de kerstmarkt. Het pakket werd onschadelijk gemaakt.
De controle op kerstmarkten in Duitsland is sterk verscherpt na de bloedige aanslag in december vorig jaar op een kerstmarkt in Berlijn, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen.

Betogers verdreven bij congres AfD

Onder bescherming van de politie is in Hannover het partijcongres van de AfD begonnen. Het voorzitterschap en de koers van de partij staan op de agenda. De politie verdreef met behulp van een waterkanon ruim honderd demonstranten die probeerden de toegang tot het congrescentrum te blokkeren. De anti-islampartij AfD wordt sinds het vertrek van Frauke Petry alleen geleid door Jörg Meuthen, die op goede voet met de uiterst rechtervleugel staat. Meuthens uitdager is Björn Pazderski. Hij vindt partijleden die pleiten voor een totaal andere omgang met het Duitse oorlogsverleden te radicaal.

Onrust in Vaticaanse bank

De derde man van de bank van het Vaticaan (Instituut van de Religieuze Werken) is op staande voet ontslagen. Hij stond bekend als een bekwame en serieuze bankier, maar kreeg begin deze week met onmiddelijke ingang ontslag en werd door de Zwitserse Garde naar de uitgang van het Vaticaan begeleid. Hij mocht zelfs zijn eigen spullen niet meenemen, ook zijn computer bleef achter. De voorzitter van de Vaticaanse Bank deelde hem mede dat de paus geen vertrouwen meer in hem had. Een eerder ontslagen Vaticaanse bankier zei te vrezen voor zijn leven. Ze zitten in Rome nog in de Renaissance.

Geschiedvervalsing

Het is alom bekend, dat in 1918 de Russische tsarenfamilie in Jekaterinenburg door het communistische bewind om het leven is gebracht. De namen van de bolsjewistische beulen, de omstandigheden waaronder, zelfs de wapens die zijn gebruikt zijn zeer goed gedocumenteerd. Maar nee, een speciale commissie gaat opnieuw onderzoeken of de executie een 'rituele moord' is geweest van de joden. De Russisch-orthodoxe kerk heeft deze oude complottheorie deze week nieuw leven ingeblazen. Wij zouden zeggen: ze moeten zich dood schamen, maar Rusland kent een lange historie van anti-semitisme en progroms.

Trump: Tillerson blijft minister

Rex Tillerson blijft gewoon minister van Buitenlandse Zaken, zegt Trump. Op Twitter, waar anders, spreekt hij met klem tegen dat hij op het punt staat om Tillerson te ontslaan, zoals The New York Times heeft geschreven. "NEPNIEUWS", twitterde Trump. "Hij wordt niet ontslagen en hoewel we het over sommige zaken niet eens zijn (ik heb het laatste woord), werken we goed samen en wordt Amerika weer gerespecteerd." Ook een aantal grote perbureaus meldde gisteren op gezag van anonieme bronnen dat Trump van Tillerson af wilde. Ze zouden het niet eens zijn over het buitenlands beleid.

Word jij onze nieuwe radiocollega?

Lijkt het je leuk om in onze studio de knoppen en de schuiven te bedienen, zodat alles bij de luisteraars thuis luid en duidelijk op het radiotoestel te horen is? Voor op maandag- en vrijdagavond zijn we op zoek naar nieuwe radiocollega's. Kun je op deze avond wat tijd vrij maken? Lijkt het je leuk om bij onze omroep vrijwilligerswerk uit te voeren en mee te draaien in een enthousiast team? Stuur dan een e-mail naar info@lokaleomroepkrimpen.nl
en wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe collega.