Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2020

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Kabinet haalt teugels aan

Vanavond om 19.00 uur geeft het kabinet een persconferentie waarin nieuwe maatregelen zullen worden aangekondigd. Volgens Haagse bronnen wordt gedacht aan het beperken van de groepsgrootte bij bijeenkomsten. Die limiet werd voor de zomer losgelaten, zolang mensen maar anderhalve meter afstand houden. Maar nu de regel steeds minder wordt nageleefd, leeft bij het kabinet de gedachte om toch weer strengere regels in te voeren. De zorgen van het kabinet gaan niet zozeer uit naar de horeca, maar naar besmettingen bij onder meer bruiloften en begrafenissen.

Nieuwe Amerikaanse coronatest

Een nieuwe Amerikaanse test, ontwikkeld aan de Yale universiteit, wordt gezien als een doorbraak in het testen op corona, die potentieel even belangrijk is als de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus. Met de Amerikaanse SalvaDirect test (Directe Speeksel test), die snel, simpel en goedkoop is, kan het testen wereldwijd een enorme vlucht nemen waarmee de kans dat het virus zich ongemerkt onder de bevolking verspreid en alleen kan worden gestopt door een totale lockdown, volgens de onderzoekers sterk kan worden teruggebracht.

Er bovenop zitten bij relschoppers

De ongeveer 45 opgepakte relschopppers die de afgelopen dagen voor ongeregeldheden zorgden in Utrecht, hebben vrijwel allemaal een Marokkaanse afkomst en zijn tieners en twintigers. Straffen alleen is niet voldoende. Intensieve begeleiding moet voorkomen dat ze verder afglijden. Aldus politiechef Martin Sitalsing van Midden-Nederland. Het waren veelal jongens die we kennen van strafbare feiten, maar geen zware jongens. Het was puur 'poltie pesten'. Agenten uitdagen. Er is geen sprake van een 'Marokkanenprobleem', zoals veelvuldig wordt gezegd.

'Je test toch ook bij een soa?'

De gemeente Den Haag begint een campagne om scholieren en studenten in de stad te waarschuwen voor risico's van corona, hen aan te sporen zich aan de maatregelen te houden én zich te laten testen bij klachten. De komende drie weken is de jongerencampagne in verschillende vormen terug te zien, zowel online als in de stad. Jongeren roepen hun leefijdsgenoten op zich aan de maatregelen te houden en zich te laten testen. Zo luidt de tekst op één van de posters 'Een coronatest is gratis, je oma onbetaalbaar' en een andere 'Je test toch ook bij een soa, waarom niet bij corona?'

IJskap Groenland niet te redden

Het smelten van de Groenlandse ijskap is volgens wetenschappers niet meer te voorkomen. Deze blijft smelten, stellen zij, "zelfs als de opwarming van het klimaat vandaag zou stoppen." De sneeuwval kan het ijsverlies niet langer compenseren.
Volgens een recente studie door wetenschappers van de universiteit van Lincoln (Verenigd Koninkrijk) zal het smelten van de Groenlandse ijskap tegen het jaar 2100 hebben bijgedragen aan een zeestijging van 10 tot 12 centimeter.

Actie voor zwijn

Zo'n 4000 inwoners van Berlijn hebben een petitie ondertekend tegen het afmaken van een wild zwijn dat onlangs op de sociale media hilariteit veroorzaakte nadat het de laptop van een naakte badgast aan de Teufelssee had gestolen. Het zwijn rende met een laptoptas in haar bek over het gras. De foto's van het voorval werden wereldwijd online gedeeld nadat iemand ze op Facebook had gepost. De lokale autoriteiten hadden daarna besloten de wilde zwijnen bij de Teufelssee nauwlettend in de gaten te houden om te zien of ze een gevaar vormden voor het publiek. Ze weigerden uit te sluiten dat het dier zou worden geruimd.

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.