Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2014

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

CPB ziet grotere rol bedrijven

Werkgevers kunnen waarschijnlijk sterker geprikkeld worden om hun arbeidsongeschikte werknemers weer aan het werk te krijgen. Die voorzichtige conclusie trekt het Centraal Planbureau (CPB). Welke prikkels dat moeten zijn, kan het onderzoeksinstituut echter niet zeggen. Daarvoor is eerst meer onderzoek nodig, zo schrijft het CPB. "Hoewel werkgevers in Nederland in internationaal perspectief veel verplichtingen hebben om hun werknemers gezond te houden, wordt in ons land meer uitgegeven aan ziekte en arbeidsongeschiktheid dan in andere landen".

Wim Kok aan de slag

Voormalig PvdA-premier Wim Kok (75) is aan de slag gegaan bij een grote Chinese bank. Sinds november is hij niet-uitvoerend bestuurder van de China Construction Bank. Het bestuur van de bank vergadert minstens 6 keer per jaar. ''Weliswaar is het mogelijk aan een beperkt aantal besprekingen van de board telefonisch deel te nemen, maar in verreweg de meeste gevallen reis ik daarvoor naar China'', laat Kok weten. De oud-premier en voormalig FNV-voorzitter werd gevraagd voor de post vanwege zijn ruime ervaring in het bedrijfsleven en de politiek.

Veel minder koperdiefstallen

Het aantal koperdiefstallen op het spoor is de afgelopen drie jaar met 70 procent afgenomen. Waren er in 2011 nog 516 van dit soort diefstallen, in 2012 waren dat er 288 en vorig jaar 153. In 2011 werd begonnen met de Actie Koperslag om deze criminaliteit aan te pakken. Het aantal koperdiefstallen bij het elektriciteitsnet is echter met 30 procent toegenomen, naar 92 in 2013. Dat blijkt uit cijfers die minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De actie werd opgezet, omdat diefstal van koper in deze sectoren kan leiden tot gevaarlijke situaties.

'Amerikaanse economie blijft groeien'

De Amerikaanse economie is in de meeste regio's van het land gegroeid, waarmee de schade die werd veroorzaakt door winterweer is ingelopen. Dat stelt de Federal Reserve in het Beige Book, een maandelijks rapport over de stand van de economie. De Federal Reserve is een stelsel van twaalf regionale centrale banken, waarvan er acht een bescheiden groei rapporteerden. In en rond de stad Chicago werd een groeiversnelling vastgesteld, terwijl de banken in New York en Philadelphia een herstel zagen. Rond de steden Cleveland en St. Louis slonk de economie.

Grote pensioenfondsen stabiel

De financiële positie van de grote pensioenfondsen is in het eerste kwartaal stabiel gebleven, vooral dankzij de beleggingsresultaten. ABP, met 2,8 miljoen deelnemers en een vermogen van 309 miljard euro het grootste pensioenfonds van Nederland, zag zijn dekkingsgraad ten opzichte van het laatste kwartaal met 0,2 procentpunt stijgen tot 106,1 procent. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een fonds in staat is te voldoen aan zijn verplichtingen. Die van ABP staat nu 1,9 procentpunt boven de vereiste minimumgrens.