Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2020

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Coronagolf in Rijckehove

In verpleeghuis De Zellingen-Rijckehove in Capelle aan den IJssel is een deel van de bewoners besmet met het coronavirus. Dat bevestigt het verpleeghuis zaterdag aan Rijnmond. De directie heeft inmiddels maatregelen genomen.
Volgens een woordvoerder van het verpleeghuis in de Tsjaikovskistraat zijn op één afdeling, de Lindehof, tien van de in totaal 180 cliënten besmet. Daarnaast zijn twee medewerkers van de afdeling en een medewerker van een andere afdeling besmet. De besmette cliënten worden geïsoleerd verpleegd.

Watersporter zwaar gewond

Een 28-jarige man uit Noordeloos is zaterdagmiddag zwaar ten val gekomen tijdens het watersporten. Dat was op een plas bij de voormalige camping De Put in Ottoland. De man is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Welke watersport de man op de plas beoefende, kon de politie niet zeggen. Hij zou met eigen materieel in de weer zijn geweest.
De man heeft na het ongeluk vijf tot tien minuten onder water gelegen. Eenmaal aan de kant is hij gereanimeerd en daarna met spoed vervoerd naar het Erasmus MC in Rotterdam.

Vaccins begin 2021 verwacht

Nederland krijgt als het meezit aan het begin van komend jaar de beschikking over de eerste coronavaccins. Minister de Jonge hoopt in het najaar te kunnen komen met een vaccinatiestrategie. De Jonge zei vrijdag dat hij 'in de eerste maand of de eerste maanden van het nieuwe jaar' verwacht de eerste vaccins binnen te krijgen. In totaal is Nederland met 'een stuk of tien' partijen die aan een coronavaccin werken in gesprek. Het blijft afwachten, iedere testfase kan het weer fout gaan. Wij zullen niet voldoende vaccin krijgen om in één keer de hele bevolking te vaccineren; er wordt dus reeds gewerkt aan een vaccinatiestrategie.

Grootste containerschip ter wereld

Kapitein Changin Lee heeft vaker Rotterdam aangedaan, maar het is voor het eerst dat hij de haven binnenvaart met een containerschip dat naar diezelfde havenstad is vernoemd. Een gloednieuw schip zelfs en nota bene het grootste containerschip ter wereld en dat maakt de bescheiden Koreaan extra trots. "De HMM Rotterdam is een zeer efficiënt schip, vol slimme communicatiemiddelen, scrubbers die minder zwavel uitstoten en een aangepaste romp die minder weerstand biedt op zee", vertelt Lee trots, staand op de brug van zijn schip, te midden van talloze beeldschermen en de nieuwste apparatuur.

Fruittelers luiden de noodklok 1/6

Fruittelers zuchten onder de aanhoudende hitte. Niet alleen vanwege de droogte, ook de hoge zonkracht speelt de telers parten. "Bij extreem hoge temperaturen kunnen appels en peren verbranden", vertelt Gerard van den Anker, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Door de zonnebrandschade ontstaan bruine plekken waardoor de vruchten gan rotten en niet meer geschikt zijn voor consumptie. "In veel gevallen kunnen ze zelfs niet meer gebruikt worden voor moes en sap. Fruit koel houden door te beregenen is de enige manier om verbranding te voorkomen."

Fruittelers luiden de noodklok 2/6

Hoewel harde vruchten als appels en peren het gevoeligst zijn voor zonnebrand, nemen ook telers van zacht fruit zoals rode bes en bramen maatregelen. Deze vruchten worden onder plastic kapjes geteeld en door de kapjes in te smeren met een krijtlaag wordt de zonkracht geremd. Eenzelfde methode past de Limburgse wijnboer Stan Beurkens toe om zijn druiven te beschermen. "We smeren ze in met een kalkhoudende substantie, zonnebrandcrème voor de druiven. Het is een natuurlijk product dat er gewoon weer vanaf regent."

Fruittelers luiden de noodklok 3/6

Allen druiven die nog niet zacht of verkleurd zijn, zijn gevoelig voor verbranding. Hoewel Beurkens hinder ondervindt van het steeds extremer wordende klimaat in Nederland, heeft hij er alle vertrouwen in dat de natuur voor zichzelf kan zorgen.
"Biodiversiteit is heel belangrijk. Wij hebben meer dan honderd verschillende kruiden in de wijngaard staan, om water vast te houden en af te voeren. Daarnaast monitoren we onze 28 hectaren met drones en houden we de weermodellen in de gaten. Meten is weten."

Fruittelers luiden de noodklok 4/6

Op kleine schaal worden ook appels ingespoten met klei ter bescherming. Maar koelen met water is volgens Van den Anker de meest effectieve manier om het fruit tegen de hoge zonkracht te beschermen. In delen van Nederland, zoals Limburg en Zeeland, is echter sprake van waterschaarste. Hoeveel hinder een teler ondervindt van de droogte en warmte, verschilt dan ook sterk per bedrijf. Fruitteler Senny Capelle uit het Zeeuwse Nieuwerkerk heeft moeite om optimistisch te blijven. Hij gaat ervan uit dat zeker 30% van de oogst dit jaar verloren gaat.

Fruittelers luiden de noodklok 5/6

"En we lopen leeg qua kosten die we moeten maken om voldoende water op het land te krijgen. Al wekenlang rijden vrachtwagens vol water uit het Zoommeer af en aan, maar dat is niet vol te houden. Water uit de kraan is drie keer zo goedkoop." Hij wijst erop dat dit al het derde achtereenvolgende jaar met grote droogte is. "Als er niet snel een oplossing komt voor de waterschaarste is er over zes jaar geen fruit- en akkerbedrijf meer te vinden op Schouwen-Duivenland."

Maatregelen Gezondheidscentrum 1/3

Het Gezondheidscentrum Krimpen heeft wegens de Corona-uitbraak haar toegangsbeleid aangepast. Omdat de reguliere zorg weer langzaam moet worden opgestart zoals ook aanbevolen door de overheid willen wij graag de onderstaande huisregels bij u onder de aandacht brengen:
1: U kunt het gebouw alleen betreden indien u een afspraak heeft bij een van de werkzame zorginstellingen.
2: Heeft u koorts en/ of luchtwegklachten als bv hoesten, niezen, keelpijn, belt u dan eerst voor overleg naar de assistente van de huisarts of andere zorginstelling.