Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2022

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Roltrap

Een van de monumentale roltrappen in de Maastunnel krijgt een nieuwe aandrijfas. Deze weegt 4000 kilo. Tachtig jaar geleden werd de nu monumentale aandrijfas van de roltrap geplaatst in de Maastunnel. En na al die jaren is het beestje toe aan renovatie. Vooral de as is versleten. Dag in dag uit heeft de as tachtig meter band moeten trekken. Met een 19 meter lange kraan is de roltrap opgetakeld. Het klusje was binnen 30 minuten gepiept. De aandrijfas zit 2 meter onder de grond. Voor de takelwerkzaamheden was daarom een gat gemaakt in de vloer.

Strafrechtelijk feit

De inwoner van Noordeloos (gemeente Molenlanden) die vrijdagavond met zijn auto in het water bij Hoornaar gereden was, heeft zich zaterdag gemeld bij de politie. Hij mankeerde naar verluidt niets terwijl de hulpdiensten met een duikteam en drones uitgerukt waren om de man te vinden nadat ze de auto in het water aantroffen. Na urenlang tevergeefs zoeken gaven ze het op. De politie onderzoekt wat het gevolg is van het feit dat de bestuurder de plaats van het ongeval verlaten heeft vlak nadat het had plaats gevonden. Volgens de Wegenverkeerswet is dit een strafrechtelijk feit.

Lezing

Dinsdag 19 april 19:00 Bergambacht, bibliotheek
Bij verbouwingen of opgravingen worden vaak scherven gevonden. Hoe groter het restant des te meer er over te vertellen valt. Zo wordt het middenstuk van een bord bijvoorbeeld de ziel genoemd. Vaak staan op deze zogenaamde zielen de leukste afbeeldingen. Deze vertellen iets over de smaak en de welstand van de oorspronkelijke eigenaar. Ook het materiaal zegt iets over de leeftijd: is het majolica, faience of porselein? Kortom, elke scherf heeft zijn eigen verhaal. Peter Sluisman vertelt hierover aan de hand van diverse scherven van borden en tegels.

Houtdiefstal

Criminelen hebben een nieuwe manier gevonden om grof geld te verdienen: met hout. Ze gaan er met hele vrachten gekapte bomen vandoor. En ze deinzen er niet voor terug om zelf illegaal bomen om te hakken. Het gebeurde al meerdere keren in Duitsland en wellicht ook in Nederland. Houthandelaar Marcel Bender uit het bosrijke Duitse plaatsje Feldatal is nog altijd vol ongeloof. ''Hout zoveel als op een dieplader past, is gestolen. Omdat bouwmaterialen schaars zijn en steeds duurder worden, is de schade zo'n 20.000 euro.''