Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2021

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Het weer

Dinsdagochtend en aan het begin van de middag is er veel bewolking en valt er een enkele bui. Af en toe breekt ook de zon even door, maar in de loop van de middag breekt van het westen uit de zon steeds vaker door en is het droog. Er staat een matige en aan zee eerst nog vrij krachtige zuidwestenwind. De temperatuur loopt op naar 20 graden. Vanavond en vannacht is het overwegend helder en daalt de temperatuur naar waarden rond de 13 graden. Er staat een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind.

Peuken ruimen

Meer dan 2000 vrijwilligers van Stichting De Noordzee ruimen vijftien dagen lang peuken op langs de hele Noordzeekust. In onze regio haalden ze al kilo's sigaretten van de stranden in Ouddorp, Rockanje en natuurgebied Kwade Hoek. Vandaag deden ze dat in Hoek van Holland en werden er maar liefst 4300 peuken van het strand gehaald, een record.
"Natuurlijk blijft dat een momentopname", zegt Gilles van Santvoort van Stichting de Noordzee. "Hoeveel peuken we vinden, is afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld het weer en of de gemeente heeft opgeruimd.

Hulplijn MKB

De hulplijn voor mkb'ers in geestelijke nood die in februari werd geopend, is tot nu toe zo'n 8000 keer gebeld. Vooral ondernemers in de detailhandel en de horeca die door de coronamaatregelen in problemen waren gekomen hebben er gebruik van gemaakt. "De lijn wordt nog steeds regelmatig gebeld, maar sinds eind juni is het wel een stuk rustiger", zegt Frederique Biesheuvel namens ondernemersvereniging ONL, initiatiefnemer van de noodlijn. "Of dat door vakantie of door het einde van de lockdown komt, kunnen we na de zomer beter inschatten."

Corona in de regio

Het RIVM meldt maandag 231 nieuwe coronabesmettingen in de regio. Dat zijn er 41 minder dan zondag, toen 272 nieuwe coronabesmettingen werden gemeld. Het zevendaags gemiddelde is met de cijfers van maandag gestegen van 300 per dag naar 311 per dag. Vijf mensen uit de regio zijn opgenomen in het ziekenhuis. Zij komen uit Rotterdam (4) en Dordrecht (1). Er is volgens het RIVM de afgelopen 24 uur niemand overleden aan het coronavirus in onze regio. Zaterdag meldde het RIVM ook vijf ziekenhuisopnames en nul overlijdensgevallen.

Vreemd

Een makelaar en een mogelijke koper die in de Amerikaanse staat Michigan een huis bekeken, werden deze week binnen vijf minuten door agenten met getrokken pistolen naar buiten gedwongen en in de handboeien geslagen. De makelaar en de potentiële koper denken wel te weten waarom: ze zijn allebei zwart. Tegen Amerikaanse media doet makelaar Eric Brown zijn verhaal. De bezichtiging was nog maar net begonnen of zijn klant meldde dat het huis werd omsingeld door gewapende agenten. Brown probeerde door het raam de agenten tot bezinning te brengen door te vertellen wat er aan de hand was.

Dat gaat niet werken

Een kerkleider liet zijn volgelingen hem levend begraven, omdat hij ervan overtuigd was dat hij zou herrijzen als Jezus Christus. Echter stierf hij. De 22-jarige James Sakala uit Zambia sommeerde leden van zijn kerk om hem levend te begraven, omdat ze getuige zouden zijn van een tweede ‘opstanding’, schrijft Face of Malawi. Terwijl de priester begraven lag, zongen de volgelingen lofliederen en aanbaden God in vreemde tongen in afwachting van een manifestatie van de goddelijke bevrijding. Echter, loflied na elkaar, vreemde tongen op vreemde tongen, maar Sakala was niet in staat om te herrijzen zoals hij had beloofd.

Tanden poetsen

Een man moest een gecompliceerde operatie ondergaan om een tandenborstel van 15 cm uit zijn maag te verwijderen, nadat hij het per ongeluk had ingeslikt tijdens het poetsen. Dat moest volgens de doctoren in China ook zo snel mogelijk gebeuren, in elk geval binnen 24 uur. De mogelijke gevolgen als een tandenborstel het hele maag-, en darmstelsel door moet, zijn volgens artsen niet te overzien. De man beweerde dat hij altijd voor het ontbijt zijn tanden poetst, maar dat hij op de desbetreffende dag extra slaperig was toen hij zijn ochtendroutine uitvoerde.

Onzin

“Jij wilt die doekoe verdienen voor die fissa’s, patta’s of die flexe waggie.” Het is geen zin uit een rapnummer van een paar jaar geleden, maar het komt uit een recente vacaturetekst voor de functie van ‘belbaas’ (callcentermedewerker) voor telecombedrijf KPN. Geschreven door klantcontactcentrum Webhelp Nederland, dat werkt voor KPN. De straattaal in de tekst, doekoe (geld), fissa’s (feestjes), patta’s (schoenen) en waggie (auto) moet jongeren over de streep trekken om op de functie te reageren. Bij Indeed, de grootste vacaturesite van Nederland, zien ze het steeds vaker.

Wat gebeurde er op 10 augustus

Op 10 augustus 1653 overlijdt de zeeheld Maarten Tromp tijdens de Slag bij Ter Heijde. Tromp was onder meer officier en later luitenant-admiraal in de Nederlandse marine. Al op zijn negende maakte hij zijn eerste zeereis. In 1637 kreeg hij het opperbevel van de zeemacht en hij maakte toen snel naam, met name door de overwinning bij Duins in 1639 waarbij hij een Spaanse vloot vernietigde. Tromp boekte zijn grootste overwinning in de strijd tegen de Engelsen tijdens de Slag bij Sungels (ook wel: Battle of Dungeness) op 9 december 1652.