Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2013

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Gladheid door sneeuw in noorden

Automobilisten moeten zondagochtend in de drie noordelijke provincies rekening houden met gladheid door sneeuw. Daarvoor waarschuwen het KNMI en de ANWB. Elders in het land blijft de sneeuw amper liggen en zorgt het op de wegen niet voor problemen.In Groningen, Friesland en Drenthe is het zaterdagavond gaan sneeuwen. Volgens het KNMI kan het daar zondag plaatselijk glad zijn door sneeuwresten. In die provincies geldt daarom code geel. Voor de rest van het land gelden geen waarschuwingen.


Gasten van restaurant ziek

Tientallen mensen hebben een bezoekje aan Noma in Kopenhagen, gezien als 's werelds beste restaurant, moeten bekopen met diarree en andere ziekteverschijnselen zoals braken. De inspectie van de Deense Voedsel- en Warenautoriteit heeft daarop ernstige tekortkomingen geconstateerd bij het topetablissement. ''Er zijn 63 van de 78 personen ziek geworden.Tegelijkertijd was er sprake van ziekte onder het personeel dat omging met voedsel'', citeert de krant Politiken vrijdag uit het inspectierapport.


Lachrecord verbroken

Een paar honderd bezoekers hebben zaterdagavond tijdens de opening van de Rotterdamse Museumnacht het lachrecord verbroken. Gezamenlijk produceerden de bezoekers al lachend een geluidsniveau van 124 decibel. De recordpoging werd georganiseerd door Wil Hendriks, die zich ‘de grondlegger van het lachyoga’ noemt. Het oude record stond op 120 decibel. Het nieuwe record werd zaterdag even na achten in de stromende regen verbeterd bij het Havenmuseum aan de Leuvehaven. Bij de poging was een notaris aanwezig.


Inhuldiging 1/2

Amsterdam is de hoofdstad van ons land. Je zou denken, dat niemand daaraan twijfelt. Toch kwam er in de zestiger jaren van de vorige eeuw bij het Rijksarchief de vraag binnen waar deze kwalificatie vandaan kwam. Interessant is natuurlijk wie de vraagsteller was, want die verdenk je van zelf sprekend van een beetje afgunst. Wel, dan liggen er twee kandidaten voor de hand: Den Haag, het grootste dorp van Nederland, (heeft in de middeleeuwen nooit stadsrechten gekregen) en Rotterdam, dat altijd vol zal houden, dat het beter is dan Amsterdam.

Inhuldiging 2/2

Beide aanspraken golden in 1813 toen wij een koninkrijk werden niet. Amsterdam was ondanks alle economische ellende nog steeds de belangrijkste stad van ons land. Het was van belang, dat de stad achter het nieuwe koninkrijk zou staan. Zij was daartoe bereid als ze officieel hoofdstad van de nieuwe staat werd en de inhuldiging binnen haar muren zou plaats vinden. Aldus werd besloten.
Het gevolg is, dat wij waarschijnlijk het enige land ter wereld zijn, waar de regering niet in de hoofdstad zetelt.