Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie: lees ons cookie-beleid of verberg deze melding. ×

kabelkrant archief 2019

selecteer uit het archief
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Derde termijn

Een ruime meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad steunt een derde termijn voor burgemeester Aboutaleb. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. De tweede termijn van Aboutaleb loopt in januari 2021 af. Leefbaar Rotterdam is tegen een volgend termijn. De partij wil namelijk inspraak van burgers bij herbenoeming, maar vorige week werd een plan voor een digitale peiling weggestemd. De partijen hebben overigens wel voorwaarden gesteld aan hun steun. Zo wil een partij dat de burgemeester meer tegenspraak om zich heen verzamelt.

Agressie

Uit een rapport van de Gemeente Rotterdam blijkt dat het aantal incidenten waarbij agressie en/of geweld tegen medewerkers met een publieke taak wordt gebruikt, zoals politieagenten en ambulancepersoneel, met 21 procent is gedaald. RET, Veiligheidsregio Rotterdam, gemeente Rotterdam en de politie melden dat in 2017 bij de gemeente Rotterdam 1672 meldingen binnenkwamen waarbij agressie en/of geweld werd gebruikt tegen medewerkers met een publieke taak. In 2018 vonden nog 1325 incidenten plaats.

Pulsvisserij

Nederland stapt naar het Europees Hof van Justitie om het pulsvisverbod aan te vechten. Volgens Nederland zijn er fouten gemaakt bij de invoering van het verbod. Een nieuwe maatregel mag pas worden ingesteld als het best beschikbare wetenschappelijke advies is geraadpleegd en dus zijn de EU-regels overtreden. Volgens wetenschappers is pulsvissen juist beter voor het zeeleven dan oudere vismethoden. Tot aan de uitspraak moeten de Nederlandse vissers zich aan het verbod houden. Sommigen hebben het pulstuig al ingeleverd.

Zeldzaam

Bij Veilinghuis De Ruiter in Klaaswaal is een zeldzaam bankbiljet verkocht voor maar liefst 43 duizend euro. Een verzamelaar uit Indonesie legde dit bedrag neer voor het oude biljet. Het gaat om een briefje van duizend gulden uit het voormalige Nederlands-Indie uit het jaar 1901. Op het biljet staat het portret van gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen. Er zijn maar weinig exemplaren van dit biljet bekend. Het veilingshuis verkoopt een week lang bijzondere objecten. Zo gaan er nog kunstwerken van Hendrik Willem Mesdag en Jacob Maris.

Onderwijs

Nederlandse scholen moeten de lesstof veranderen om leerlingen beter voor te bereiden op de toekomst. Dat staat in een advies van 150 leraren en hoofden van scholen dat wordt aangeboden aan minister Slob. De huidige lesstof is zo'n 13 jaar oud en zowel de politiek als de leraren vinden de inhoud van sommige vakken nu verouderd. De adviescommissie pleit voor aandacht voor burgerschap, gezondheid en digitale geletterdheid. Basisschoolleerlingen zouden statistiek en progammeren moeten leren.

Grote varkens

In het zuiden van China leeft een varken dat zo groot is als een ijsbeer. Het beest is 500 kilo schoon aan de haak en maakt onderdeel uit van een kudde die speciaal wordt gefokt om uit te groeien tot gigantische exemplaren, meldt zakenwebsite Bloomberg. Een “normaal” vleesvarken weegt rond de honderd kilo. Het fokprogramma is een van de maatregelen die de Chinezen nemen om het enorme tekort aan varkensvlees op te lossen. Door een aantal uitbraken van varkenspest is de veestapel gehalveerd en zijn de prijzen naar recordhoogten gestegen.

Wat gebeurde er op 10 oktober

Op 10 oktober 1913 werd het 81 kilometer lange Panamakaal voltooid. Althans, op die dag werd de Atlantische Oceaan officieel met de Stille Oceaan verbonden. De Amerikaanse president Woodrow Wilson bracht de verbinding die dag ceremonieel tot stand door in het Witte Huis op een knop te drukken. De officiële opening van het beroemde kanaal volgde in augustus 1914. Voordat het Panamakanaal bestond, was een scheepsreis van New York naar San Francisco een hele onderneming.